Dimmer – Podešavanje osvetljenja ekrana

Dimmer – Podešavanje osvetljenja ekrana

Svi znamo da dugo gledanje u ekran računara zamara oči, a za ovo je zaslužna plava boja koju monitor proizvodi. Pored osećaja umora, ovo može dovesti i do glavobolje i lošeg sna.

Rešenje je da prilagodimo osvetljenje monitora, pogotovu noću. Međutim, raditi ovo pomoću dugmića na monitoru nije baš zgodno, zato što se oni uglavnom nalaze sa donje ili zadnje strane. Mnogo bi bolje bilo da ovo možemo da radimo direktno iz operativnog sistema.

Dimmer je besplatan program za Windows 7, 8 i 10 pomoću koga ćete moći brzo i lako da podesite osvetljenje monitora direktno iz System Tray-a (donji desni ugao ekrana, pored sata).

Kako radi Dimmer?

Dimmer je prenosiv program što znači da nema instalaciju, sve što treba da uradite je da ga preuzmete i pokrenete. Korišćenje je jednostavno. Kada pokrenete program, pojaviće se meni u kome će se naći slajderi. Ukoliko imate jedan monitor, pojaviće se jedan slajder, a ukoliko imate više monitora, imaćete više slajdera.

Dimmer meni

Kao što možete da pretpostavite, pomeranjem slajdera prilagođavate osvetljenje monitora, a u višemonitorskom okruženju, svaki monitor podešavate posebno. Osvjetljenje možete da zadate i upisivanjem broja u kućicu ispod slajdera.

Ono po čemu se Dimmer izdvaja je način na koji program podešava osvetljenje ekrana. Naime, ispred sadržaja na ekranu postavlja se layer čiju providnost određujete putem slajdera. Samo osvetljenje monitora uvek ostaje isto.

Ono na prvi pogled ne izgleda tako važno, barem dok ne otkrijete da na ovaj način možete da izuzmete određene delove ekrana. Tako je kursor miša uvek izuzet od promena, što nam se svidelo zato što je uočljiviji kada je ekran dosta zamračen. Takođe, kontekstualni meni, koji se pokreće kada kliknete desnim tasterom miša na desktop ili ikonicu, neće biti zamračen, kao ni Start meni.

Dimmer podesavanja

Na žalost, osim ovih primera, u Dimmer-u nije moguće dodatno odrediti šta će biti zamračeno, a šta ne. Ovo je propuštena prilika, zato što bi itekako voleli da vidimo detaljne opcije za podešavanje zamračenja individualnih prozora ili određenih delova ekrana. Takođe, ukoliko želite da sve bude zamračeno, to nećete moći da uradite.

Dimmer je propustio priliku da napravi nešto što dosada nismo videli

Dimmer je zgodan program, koji je lak za korišćenje i koji sasvim solidno radi. Ipak, opcija koja nam se najviše svidela i koja bi ga izdvojila od konkurencije je tu samo u najosnovnijem obliku, bez bilo kakvih dodatnih podešavanja. Smatramo da je ovo propuštena prilika i nadamo se da će u nekoj od sledećih verzija programa ovo biti unapređeno. Do tada, imamo dosta boljih opcija.

Platforma:
Windows 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *