Microsoft prestaje da razvija Windows 10 mobile platformu

Microsoft prestaje da razvija Windows 10 mobile platformu

Windows operativni sistem za telefon

Kompanija Microsoft je zvanično objavila da prekidaju razvoj Windows mobile platforme. U nedelju 08.10.2017. godine, na društvenoj mreži Twitter, korporativni zamenik direktora Microsoft grupe za Operativne Sisteme Joel Belfiore, objavio je da su prestali sa razvojem novih softverskih funkcionalnosti, kao i novog hardvera za Windows 10 mobilne telefone.

„U buduće, operativni sistem će samo da dobija popravke i sigurnosna ažuriranja. Naravno da ćemo nastaviti da podržavamo platformu, popravke kvarova, sigurnosna ažuriranja, itd. Ali nove karakteristike/hardver nisu više fokus.“
– Napisao je Joel

Najveća problem kod telefona pod Windows operativnim sistemom je što programeri na slobodnom tržištu nikada nisu bili u dovoljnoj meri zainteresovani da svojim radom u vidu razvoja aplikacija za Widows 10 mobile, podrže platformu.

https://twitter.com/joebelfiore/status/917071399541391360

„Pokušali smo sve da pokrenemo aplikacije,” napisao je Belfiore. “Potrošili smo dosta novca, sopstvenim kapacitetima napisali dosta aplikacija za Windows 10 mobile, ali broj korisnika je bio premali da bi bilo koja veće kompanija uložila u platformu.”

Iako to Microsoft tek sad priznaje, Windos 10 mobile projekat je “mrtav” već neko vreme, platforma je pala ispod 1% učešća na tržištu, od ukupno svih prodatih smartfonova još u prvoj četvrtini 2016. godine.

U međuvremenu, dok Windows 10 telefoni polako ispadaju iz upotrebe, Microsoft je pojačao napore da određene programe iz Windows-a 10 učini dostupnim korisnicima na iOS-u i Android-u. Prošle nedelje, kompanija je objavila planove da uskoro predstave verziju njihovog Edge browser-a za iOS i Android uređaje.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Interesuje me da li mogu ikako da zadrzim windows telefon tj da li posroji neka druga opcija da se preuzne pre nego sto nam sve aplikacije ugase?Ili cu morati da menjam tel.licno imam windows 10

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *