Waterfox – poboljšana kopija Firefox-a

Waterfox – poboljšana kopija Firefox-a

Na tržištu softvera za svaku delatnost imamo pregršt programa koji rade istu stvar, neki bolje, neki gore, neki se izdvajaju po svojim specifikacijama ili biznis modelu, a neki se fokusiraju na specifičan zadatak. Poenta je da ma šta hteli da uradimo na raspolaganju imamo veliki izbor programa da nam u tome pomognu.

Danas pišemo o internet browser-u koji se u isto vreme izdvaja od konkurencije i kopira je bez imalo stida. Waterfox je besplatan internet browser za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10, ali samo za 64 bit-nu verziju. Ukoliko imate instaliranu 32 bit-nu verziju Windows-a program neće raditi.

Šta je Waterfox?

Odmah na počeku, iz imena Waterfox vidimo sličnost sa Firefox-om i to nije kraj sličnostima. Waterfox je nastao 2011 godine i napravio ga je Aleksa Kontosa (Alex Kontos) koji je u to vreme imao samo 16 godina. Sličnost imena sa Firefox-om nije slučajnost, pošto Waterfox uzima Firefox kao svoju osnovu, ali po rečima autora, se fokusira na slobodu i izbor pri korišćenju. Zbog ovoga ćemo u daljem tekstu često porediti ova dva browser-a.

Waterfox interfejs

Ako pogledate sliku ispod u kojoj su prikazana dva menija, nećemo vam zameriti ako pomislite da smo napravili grešku i stavili dve iste slike jednu pored druge. Ali ako pažljivije pogledate videćete da je u pitanju meni Firefox-a i Waterfox-a. To nije jedina sličnost u korisničkom interfejsu. Često ćete viđati ikonice ili cele menije preslikane direktno iz Firefox-a. Nismo sigurni šta zakon o intelektualnoj svojini kaže o ovome, ali s obzirom da Firefox ima fenomenalan korisnički interfejs i Waterfox ga, takođe, ima.

Waterfox poredjenje

Waterfox ne sakuplja podatke o korisniku, trudi se da vam sačuva anonimnost na internetu, ima pop-up bloker i ono glavno, omogućava vam da ga modifikujete kako god želite. To postiže time što ne ograničava koje plugin-ove možete da instalirate, za razliku Firefox-a i Chrome-a, čak i one koji će u potpunosti izmeniti funkcionalnost browsera.

Sa tehničke strane Waterfox radi izuzetno dobro. Stranice se učitavaju primetno brže nego u Firefox-u, a prateći potrošnju radne memorije i opterećenje procesora dok smo koristili Waterfox, takođe smo uočili da ovaj browser štedi resurse koji su mu na raspolaganju i koristi ih manje od Firefoxa.

Posebno nam se svidelo što pri prvom pokretanju programa posle instalacije, biće vam ponuđeno da prebacite sva podešavanja iz odabranog browsera koji ste do tada koristili. Sve lozinke, bookmark tab, poslednje otvarane web-stranice… Naravno, ukoliko ne želite, ne morate to da uradite.

Da li ovo znači da je Waterfox prosto superiorna verzija Firefox-a? Neverovatno je da ovo kažemo, ali za većinu korisnika, da. Glavni problemi programa su da određeni korisnici prijavljuju povremeno zamrzavanje tabova ili celog browser-a, gde je jedino rešenje ovog problema da ugasite i ponovo pokrenete program, ali ovo ne važi za sve korisnike i mi nismo naišli na ovaj problem.

Zaključak

Nema sumnje da je Waterfox kopija Firefox-a, sa poboljšanjima u određenim aspektima i mogućim problemima u drugim. U svakom slučaju, preporučujemo vam da ga isprobate i vidite da li vam se dopada.

Platforma:
Windows 64-bit XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *