Kako isključiti Sticky Keys u Windows-u 10

Kako isključiti Sticky Keys u Windows-u 10

Ako ste ikada pritiskali dugme Shift nekoliko puta zaredom (tačnije pet puta) naišli ste na dosadni Sticky Keys pop-up koji vas pita želite li da ih uključite. Šta su Sticky Keys, koja je njihova funkcija, osim da vas smara dok igrate igrice i kako da ih isključite?

Šta su i čemu služe Sticky Keys?

Lako je pretpostaviti da su programeri napravili Sticky Keys samo da bi nas nervirali, ali to naravno nije tako. Ovo je važan alat koji olakšava korišćenje računara ljudima sa smanjenim motoričkim sposobnostima.

Verovatno više ni ne razmišljate kada držite taster Shift i pritiskate neki drugi taster na tastaturi. Na primer, kada otkucate veliko slovo na početku rečenice, prsti će vam preleteti preko tastera Shift i tastera slova koje želite da ukucate.

Za neke je, međutim, akcija držanja Shift-a i slova previše naporna za ruke. Tim ljudima Sticky Keys dolazi u pomoć.

Kada uključite Sticky Keys, vi govorite svom računaru da se pretvara da držite pritisnut taster čak i onda kada on nije pritisnut. Zbog toga se ova opcije zove Sticky Keys – lepljivi dugmići. Sve ovo možete podesiti u Settings > Ease of Access > Keyboard.

Za taster Shift postoje tri različita podešavanja koja možete da koristite i ona određuju kada su lepljivi dugmići uključeni, a po zvuku možete da prepoznate koja od opcija je uključena. Tri opcije su:

  1. Dugme Shift nije pritisnuto (zapištaće jednom)
  2. Dugme Shift je pritisnuto ali samo za prvo slovo koje ukucate (zapištaće jednom ali drugačijim zvukom)
  3. Dugme Shift je pritisnuto i pritisak je zadržan (zapištaće dva puta)

Kako isključiti Sticky Keys?

Sticky Keys je samo jedna od gomile opija koje postoje u Windows-u i koje pomažu ljudima sa smanjenim fizičkim sposobnostima. Ovo je odlično i jako nam je drago da ovakve opcije postoje. Ipak, za većinu korisnika ovakve opcije nisu potrebne tako je najbolje isključiti ih. Kako da isključite Sticky Keys u Windows-u 10 pogledajte u našem videu ispod.

Video transkript:

  1. U polju za pretragu ukucajte sticky keys
  2. Kliknite na prvi dobijeni rezultat
  3. Odštiklirajte opciju Allow the shortcut key to start Sticky Keys

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *