Junior Icon Editor – crtanje originalnih ikonica

Junior Icon Editor – crtanje originalnih ikonica

Ukoliko volite da menjate izgled ikonica na svom računaru, bilo radi lakšeg snalaženja ili samo iz zabave, imamo pravu stvar za vas. Junior Icon Editor, besplatni program za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10.

Šta je Junior Icon Editor?

Junior Icon Editor je grafički program sa setom alatki koje nalazimo i kod običnih programa za crtanje, s tim što je ovaj usmeren na pravljenje ikonica. Odmah na početku moramo pohvaliti korisnički interfejs. Ako ste ikada koristili Windows-ov Paint, odmah ćete znati da koristite i ovaj program.

Ali krenimo iz početka. Kada pokrenete Junior Icon Editor prvo ćete izabrati veličinu ikonice i boje koje želite da koristite, od monohome do 32-bitnih boja. Ova podešavanja možete da sačuvate tako da svaki sledeći put kada pokrenete program ona budu automatski učitana.

Junior Icon Editor podešavanja

Posle toga pojaviće se radna površina. U sredini se nalazi “papir” po kome crtate. Prvo što ćete primetiti je da je podeljen na mrežu gde jedan kvadratić predstavlja jedan piksel na ekranu, naravno, ovde dosta veći od pravog piksela. Ovu mrežu možete da isključite, mada se nama svidela i olakšala nam je rad u programu.

Ikonicu možete da nacrtate iz početka, ali možete i da učitate sliku sa svog računara i koristite je kao osnovu za svoju ikonicu. Formati slika koje možete da koristite su ICO, PNG, XPM, XBM i ICPR. Smatramo da je ovo poprilično mali izbor, a posebno smeta nedostatak JPG i JPEG formata. Ovo nije tako veliki problem, jer je format slike lako promeniti, ali bismo voleli da vidimo više podržanih formata u samom programu.

Junior Icon Editor radna površina

Sa leve strane nalazi se traka sa alatkama za crtanje i ovde nalazimo sve što očekujemo od ovakvih programa. Imamo olovku, četkicu, gumicu za brisanje, mogućnost dodavanja teksta, kao i opcije za crtanje linija i geomertijskih figura. Kao što smo rekli, ukoliko ste ikada koristili Paint, sve ove opcije će vam biti poznate.

Jedna nova opcija u odnosu na Paint, je alatka koja služi za zamenu određene boje. Ova alatka omogućava da brzo i lako dobijete više verzija iste ikonice koje će se razlikovati, recimo, samo po boji koja preovlađuje. Druga mogućnost je da sa interneta preuzmete neku ikonicu i samo joj promenite boju i tako je prilagodite svojim potrebama.

Sa desne strane se nalazi paleta boja. Posebno nam se sviđa to što ukoliko ste se odlučili da koristite sliku sa računara, ovde će se pojaviti sve bolje koje se nalaze na toj slici.

Snaga Junior Icon Editor-a je u jednostavnosti

Junior Icon Editor nam se svideo i dobija našu preporuku. Program, na prvi pogled, deluje dosta jednostavno, ali ovo je apsolutno njegova snaga. Sadrži sve neophodne alatke koje će zadovoljiti i potrebe zahtevnijih korisnika.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *