Koja aplikacija za dopisivanje je bolja, Threema ili Signal?

Koja aplikacija za dopisivanje je bolja, Threema ili Signal?

Threema i Signal su, bez sumnje, dve najbolje aplikacije za dopisivanje koje se fokusiraju na privatnost korisnika. Imajući u vidu da korisnici sve više pažnje posvećuju privatnosti na internetu, odlučili smo da uporedimo ove dve aplikacije i otkrijemo koja od njih je bolja.

Kako rade Threema i Signal?

Threema i Signal su aplikacije koje su dostupne za Android i iOS, kao i za Windows, Linux i macOS. Mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na mobilne verzije ovih aplikacija, mada će mahom sve što kažemo važiti i za računarske verzije. Kao što smo rekli, u pitanju su aplikacije za dopisivanje koje se fokusiraju na bezbednost.

Threema

Obe aplikacije imaju lep i praktičan korisnički interfejs, koji nije prenatrpan nepotrebnim opcijama i u kome je snalaženje izuzetno lako. I Threema i Signal pružaju odlično korisničko iskustvo i ovde iskreno nema neke razlike.

Što se opcija tiče, obe aplikacije sadrže sve funkcije koje očekujemo od kvalitetnih aplikacija za dopisivanje. Glavna prednost Signal-a je to što sadrži opciju da pošaljete SMS poruku ukoliko osoba kojoj šaljete poruku nema Signal aplikaciju. Opcije koje nudi Threema, a koje nemamo u Signal-u su kreiranje anketa u grupnom chatu, podešavanje dimenzija slika, mogućnost backup-ovanja na bilo koji server i par drugih opcija.

Signal

Threema definitivno sadrži više opcija, ali ni jedna od njih nije nešto što nam je previše falilo u Signal-u. Mogućnost slanja SMS poruka koje Signal nudi je odlična funkcija koju smo često koristili, ali i ona nije tako neophodna. Iskreno, ovde imamo razlike, ali su one male i najvećim delom manje bitne.

Obe aplikacije se fokusiraju na bezbednost i ovde obe apsolutno blistaju. Obe sadrže impresivnu end-to-end enkripciju, kao i incognito tastaturu, zaštitu ekrana, enkripciju fajlova koje šaljete i još mnogo toga.

Kao što možemo da vidimo, što se samih aplikacije tiče, razlike su minimalne. Obe aplikacije su visokog kvaliteta, rade bez greške i ma koju da odaberete, nećete pogrešiti.

Signal je besplatan, dok se Threema plaća

Signal je besplatan, dok se Threema plaća

Sada dolazimo do jedne velike razlike između ove dve aplikacije. Naime, Signal je potpuno besplatna aplikacija, u kojoj nema nikakvih reklama, niti bilo kakvih veštačkih ograničenja, dok je Threema aplikacija koju morate da kupite da bi je koristili.

Cena Threema aplikacije iznosi 3.99 $ i kada je jednom kupite dobićete sve opcije i to zauvek. Nema mesečne pretplate ili dodatne kupovine unutar aplikacije. Ovo je bez sumnje najbolji biznis model koji ne pokušava da prevari korisnika i da od njega izvuče što više para.

Ipak, Signal sadrži najbolji besplatni model, to jest aplikacija je potpuno besplatna, bez skrivenih troškova i ograničenja koja su tu samo da bi vas naterala da platite. U ovoj kategoriji Signal je definitivno bolja opcija.

Registracija naloga

Kada kreirate nalog u Threema aplikaciji ne morate da koristite svoj broj telefona. Nalog kreirate pomoću korisničkog imena, a kada ga napravite dobićete svoj jedinstveni ID broj. Sa drugim korisnicima se možete povezati pomoći ID broja ili korisničkog imena. Signal, sa druge strane, zahteva od korisnika da unesu svoj broj telefona i da taj broj dele sa drugim korisnicima kako bi se sa njima povezali.

Imajući u vidu da je broj telefona jedna od najvažnijih privatnih informacija, veoma nam se svidelo to što Threema ne zahteva ovu informaciju. Činjenica je da je povezivanje sa prijateljima putem broja zgodno, međutim, pošto se ove aplikacije fokusiraju na bezbednost, više bi voleli da je ovo u Signal-u opciono.

Centralizovani i decentralizovani serveri

Centralizovani i decentralizovani serveri

Signal koristi centralizovani server, što znači da svi podaci koje korisnici šalju putem aplikacije moraju da prođu kroz jedan centralni server. Ovo dovodi do toga da ukoliko, iz bilo kog razloga, dođe do prestanka rada servera, aplikacija će prestati da radi. Takođe, ovo čini cenzuru mnogo lakšom nego kada se koristi decentralizovani server.

Threema koristi decentralizovani server, što znači da aplikacija koristi više povezanih servera. Suprotno od onoga što smo rekli za Signal, ovde ukoliko dođe do prestanka rada jednog servera, drugi server će preuzeti njegov posao, a za korisnika neće izgledati kao da je došlo do bilo kakvog problema. Isto važi i za cenzuru, a ona je mnogo teža kada su u pitanju decentralizovani serveri. Ovde je decentralizovani server koji Threema koristi definitivno bolja opcija.

Koja je bolja, Threema ili Signal?

Obe aplikacije su odlične, a razlike među njima nisu tako velike. Glavne razlike su to što se Threema plaća i to što Signal zahteva da unesete svoj broj telefona, sadrži nešto manje opcija i koristi centralni server.

Problem sa Threema aplikacijom je taj što je većina korisnika navikla da su aplikacije za dopisivanje besplatne, pa ukoliko je vaši prijatelji ne koriste, ne samo da ćete morati da ih naterate da počnu da je koriste, već ih morate naterati i da za nju plate. Signal definitivno izgleda kao lošija opcija imajući u vidu nedostatke u odnosu na Threema-u. Međutim, ove nedostatke većina neće ni primetiti, a opcije koje nedostaju su nešto što vam neće često trebati.

Iz ovog razloga proglasićemo Signal boljom aplikacijom, ali samo zato što je besplatna. Ukoliko vaši prijatelji koriste Threema-u, a vi se pitate da li i vi treba da počnete da je koristite, odgovor je da apsolutno treba, pošto je u pitanju odlična aplikacija.

Platforma:
Android, iOS, Windows, Linux i macOS

Preuzmite Threema.
Preuzmite Signal.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *