Logseq – Pisanje stručnih radova kao u Wikipediji

Logseq – Pisanje stručnih radova kao u Wikipediji

Napisati tekst na računaru je lako i za to imamo ogroman izbor tekst editora, sve od jednostavnih, kao što je Notepad, do profesionalnih, kao što je Microsoft Word. Međutim, pronašli smo jedan veoma interesantan program koji će, sigurni smo, biti od velike pomoći određenim korisnicima.

Logseq je besplatan program za uređivanje teksta dostupan za Windows 10, 11 i macOS, koji će vam omogućiti da napravite dokument koji će izgledati i ponašati se slično Wikipediji.

Kako radi Logseq?

Logseq je program otvorenog koda, što znači da je potpuno besplatan, možete da ga koristiti bez ikakvih ograničenja i da je njegov kod besplatno dostupan svima. Kada instalirate program ugledaćete skroman korisnički interfejs, a automatski će biti učitan dokument koji za cilj ima da vam pokaže mogućnosti programa.

Logseq meni

Kao što smo rekli, Logseq je program za uređivanje teksta, ali je namenjen korisnicima koji se bave pisanjem stručnih radova. To postiže tako što vam omogućava da svoje tekstove uredite slično onako kako izgleda Wikipedija.

Rad počinjete tako što napravite novu stranicu klikom na znak plus, posle čega možete da počnete sa pisanjem. Pored teksta u stranicu možete da dodajete slike, ikonice i video snimke, a ne postoje nikakve opcije za uređivanje boje, veličine ili fonta teksta. Kako kreirate nove strane, možete ih međusobno povezivati tako što ćete od određenih reči ili fraza napraviti link, isto kao na veb sajtu. Kada završite pojekat možete da ga sačuvate kao običan tekstualni dokument, ali i u HTML formatu, što nam se posebno svidelo.

Kako vaš projekat raste i kako mu dodajete sve više i više stranica, automatski će se kreirati grafički prikaz strana i veza (linkova) između tih strana. Ovaj prikaz je dosta jednostavan, ali veoma funkcionalan. Svaka strana je predstavljena tačkom ispod koje se nalazi naziv strane, a linijama koje povezuju tačke (strane) je prikazana veza između strana. Na ovaj način lako možete da pregledate sve strane koje ste napravili i vidite koja strana je linkovana sa kojom stranom.

Logseq grafikon

Jedinu zamerku koju imamo je to što ni jedna alatka koja se nalazi u Logseq-u nije grafički predstavljena u programu, to jest, ne postoji dugme na koje možete da kliknete, već isključivo morate da koristite prečice na tastaturi. Listu svih prečica, naravno, možete da pronađete unutar programa, ali dok ih sve ne naučite napamet, često ćete posećivati ovaj meni.

Logseq će vam pomoći da napravite sopstvenu Wikipediju

Logseq nam se svideo i jasno možemo da vidimo za koga je ovaj program namenjen. U trenutku pisanja ovog teksta, naišli smo na grafički bug koji nekoliko dugmića stavlja jedne iznad drugih, ali smo sigurni da će ova greška biti ubrzo otklonjena, tako da ćemo je zanemariti i predložiti vam da isprobate ovaj interesantan program.

Platforma:
Windows 10, 11 i macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *