Microsoft 365 Copilot

Microsoft 365 Copilot

Veštačka inteligencija sve više postaje deo svakodnevice, a posle uspeha ChatGPT-a, kao i mnogih drugih ostvarenja, niko od nas više ne sumnja u snagu ove nove tehnologije. Prirodno je onda i to što sve više kompanija pokušava da ubaci veštačku inteligenciju u svoje programe.

Microsoft 365 Copilot je veštačka inteligencija kompanije Microsoft koji teži da pomogne korisnicima pri korišćenju Office-a i drugih programa ove kompanije.

Šta je Microsoft 365 Copilot?

Microsoft 365 Copilot je jedinstveno ime koje Microsoft koristi za veštačku inteligenciju koja je od nedavno integrisana u Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Teams, a u narednim mesecima će biti dodata i u ostale Microsoft-ove programe. Kompanija kaže da će Microsoft 365 Copilot pomoći korisnicima da “oslobode kreativnost i otključaju produktivnost”.

Microsoft 365 Copilot radi slično ChatGPT-u, to jest, ljudskim jezikom kažete AI-u šta želite da uradi, a on će vas razumeti i izvršiće zadatak. Ono po čemu se Microsoft 365 Copilot izdvaja od sličnih ostvarenja, kao što je AI koji testira Google, je to što ćete moći da mu kažete koje izvore i koja dokumenta može da koristi, a moći će da čita email-ove i prepiske sa sastanaka i sumira najbitnije detalje koje onda možete da pošaljete onima koji nisu bili prisutni na sastanku.

Microsoft 365 Copilot se trenutno testira sa 20 kompanija i nije objavljeno kada će postati dostupan kranjim korisnicima.

Kako radi Microsoft 365 Copilot?

Pošto Microsoft 365 Copilot trenutno nije dostupan široj javnosti, nismo mogli lično da ga testiramo i sve što ćemo ovde reći je ono što je Microsoft objavio. Pošto ćemo predstaviti nekoliko primera kao se ovaj AI koristi u Office programima, verujemo da se način rada neće promeniti. Ipak, imajte u vidu da ne možemo dati ocenu u kvalitetu obavljenog posla.

Kao što smo rekli Microsoft 365 Copilot radi slično ChatGPT-u, ali sa dodatnim mogućnostima, to jest specijalno je treniran da radi unutar Microsoft-ovih programa. U Word-u ćete moći da mu kažete, na primer, napiši dokument od dve strane na osnovu podataka i tog i tog Word dokumenta i iz te i te Excel tabele. AI će onda generisati dokument koji ćete moći da sami promenite ili da AI-u date dodatne parametre.

Microsoft 365 Copilot Word

U Excel-u, Microsoft 365 Copilot se ne fokusira na generisanje teksta već ćete moći da mu kažete da analizira određene podatke iz tabele i da na osnovu njih izvuče zaključak. Ono što nam se posebno svidelo je to što ćete moći da mu kažete da napiše formulu i ukoliko ovo bude radilo bez greške, korišćenje Excel-a će postati značajno jednostavnije.

Microsoft 365 Copilot Excel

U PowerPoint-u, kao što možete da predpostavite, moći ćete da kažete AI-u da napravi prezentaciju. Ono što je privuklo našu pažnju je to što ćete, kao i u Word-u, moći da mu kažete koje dokumente i koje slike da koristi, a moći ćete i da mu kažete da već napravljenu prezentaciju preradi na osnovu instrukcija koju mu zadate. Imajte na umu da sve instrukcije zadajete ljudskim jezikom, što korišćenje čini izuzetno jednostavnim.

Microsoft 365 Copilot PowerPoint

Microsoft 365 Copilot dolazi i u Outlook i Teams. U Teams-u, moći će da sumira sve što je rečeno na sastanku, kao i da pristupi dokumentima, zapisima, kalendaru, kontaktima i drugim podacima. U Outlook-u će moći da analizira email-ove, ali i da razume ne samo ono što je rečeno, već i da sagleda različita stanovišta i mišljenja svih koji su učestvovali u dopisivanju.

Microsoft 365 Copilot Outlook

Microsoft 365 Copilot obećava mnogo, ali moramo da sačekamo i vidimo kako će se pokazati

Sve što je Microsoft najavio u vezi Copilota izgleda više nego impresivno, ali moraćemo da sačekamo i vidimo kako će se pokazati u praksi. Određene mogućnosti su nesumljivo korisne i posle korišćenja ChatGPT-a lako je videti kako će to ovde raditi.

Međutim, određene opcije su naišle na kritike sa kojima se slažemo. Zapitajte se samo, da li želite da veštačka inteligencija izvlači zaključak o tome šta ste rekli na sastanku ili email-u? Dodatno je zabrinjavajuće i to što je Microsoft nedavno otpustio tim zadužen za održavanje etike u veštačkoj inteligenciji.

Iskreno želimo da ovaj projekat uspe i lako je videti benefite koje nudi. Na žalost, ne možemo da zanemarimo realnost u kojoj živimo i nezasitu pohlepu koje su korporacije pokazale poslednjih 30 godina, a gde Microsoft, zajedno sa Google-om, prednjači.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *