NewPipe – YouTube alternativa po željama korisnika

NewPipe – YouTube alternativa po željama korisnika

NewPipe je besplatna aplikacija otvorenog koda za gledanje i slušanje Youtube sadržaja. Postoji u verzijama za Android i iOS. Aplikacija kao dodatnu mogućnost nudi i preuzimanje videa sa YouTube-a.

Osnovne osobine NewPipe aplikacije

NewPipe ima relativno jednostavno korisničko okruženje. Skoro sve će vam od početka biti jasno. Ako vam je ipak potrebna pomoć, na matičnom sajtu možete naći dobro napisan FAQ, blog i dokumentaciju. Korisnički okruženje možete podešavati po želji. Postoji i nekoliko predefinisanih tema celokupnog okruženja.

Jedna od prvih stvari koju ćete primetiti je da nema reklama. NewPipe to postiže tako što blokira reklame koje se nalaze na YouTube sadržajima. Tako štedite vreme koje svaki dan potrošite na gledanje reklama i ostajete bez prekida koncentrisani na željeni sadržaj. Osim blokiranja reklama, NewPipe raspolaže nizom mogućnosti koje nećete sresti na YouTube-u. Ovde ćemo pomenuti, po našem mišljenju, najvažnije.

New Pipe koristi vlastite API-je, koji su otvorenog koda. API (Application Programming Interface) su pravila, algoritmi i alati koje omogućavaju različitim programima da komuniciraju međusobno, bez poznavanja unutrašnjih detalja samog programa. Primenom vlastitih, NewPipe zaobilaze Google API-je, što je značajno za bezbednost i privatnost.

NewPipe-u nije potreban Google nalog da bi aplikacija radila. Da bi imali na raspolaganju kanale koje na YouTube-u pratite trebate da importujete CSV fajl sa vašeg Google naloga, za šta postoji uputstvo.

Sadržaje možete da preuzimate na vaš Android ili iOS uređaj, kako biste ih kasnije gledali. To je korisna opcija ako nemate pristup internetu ili je internet lošeg kvaliteta. Značajna mogućnost je reprodukovanje videa u pozadini, tako da možete da slušate, dok vam je aktivna druga aplikacija. Slična toj opciji je i reprodukcija samo zvuka, bez slike. Na taj način bitno smanjujete protok podataka.

NewPipe podržava veliki broj video formata. Birate između ponuđenih kvaliteta video zapisa koji ćete da gledate. Može da se usporava ili ubrzava reprodukcija YouTube sadržaja.

NewPipe ne prati korisnike, niti prikuplja njihove lične informacije. Anonimnost i privatnost je na visokom nivou. Aplikacija se redovno ažurira.

NewPipe - Novo

Završno mišljenje o NewPipe

Mi smo u prethodnim redovima pisali o karakteristikama aplikacije NewPipe, a zapravo smo je sve vreme poredili sa YouTube-om. To je i očekivano, jer NewPipe koristi sadržaje YouTube-a i on mu je istovremeno i glavni konkurent. NewPipe nije jedina konkurencija YouTube-u. Pomenućemo još neke: SkyTube, Vanced YouTube, FreeTube

Osim YouTube-a, NewPipe podržava rad sa sledećim servisima: PeerTube (decentralizovana video platforma), SoundCloud (platforma za striming muzike), Bandamp (platforma za deljenje muzike) i media.ccc.de (video arhiva i striming platforma grupe nemačkih hakera i aktivista za informacionu bezbednost).

NewPipe je prava alternativa YouTube-u. Sve ono što bi trebalo da ima Youtube da bi bio još bolji, ima NewPipe. Ova aplikacija se razvija od strane zajednice otvorenog koda i prihvata zahteve korisnika kako bi bila što kvalitetnija. Naglasak je na otvorenom kodu, privatnosti korisnika i povećanoj funkcionalnosti.

NewPipe nećete naći na Google Play Store-u. (Čak je na matičnom sajtu pre nekoliko godina postojala prvoaprilska šala kako su se dogovorili sa Google-om da ih Play Store distribuira.). Dugme Download ispod je link za preuzimanje Android verzije aplikacije preko F-Droid platforme. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Ne postoje opcije na AppStore da se pročitaju ocene, rejting visok, ali bez mogućnosti da se pročitaju obrazloženja date ocene…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *