Tails – Najbezbedniji i najprivatniji operativni sistem na svetu

Tails – Najbezbedniji i najprivatniji operativni sistem na svetu

Ukoliko vodite računa o svojoj privatnosti i bezbednosti na internetu i spremni ste da ovo podignete na viši nivo, imamo pravo rešenje za vas. Tails je besplatna distribucija Linux-a bazirana na Debian-u koja se fokusira na bezbednost i privatnost korisnika i dostupna je za Windows 7, 8, 10, 11, Linux i macOS.

Kako radi Tails?

Tails se koristi tako što ga instalirate na USB, a onda ga podižete kao virtuelni operativni sistem direktno iz operativnog sistema koji inače koristite. Zahteva 2 GB RAM memorije, “težak” je 1,3 GB i radi na 64 bit-nim procesorima. Od verzije 3.0 prestala je podrška za 32 bit-ne procesore.

Tails je skraćenica za The Amnesic Incognito Live System. Amnestic znači zaboravan i to je upravo ono po čemu se ovaj operativni sistem odlikuje. Naime, čitav operativni sistem je napravljen tako da bude “zaboravan”, to jest da ne pamti ništa o korisniku i njegovoj aktivnosti tokom korišćenja računara.

Tails desktop

To postiže tako što se pri podizanju sistema kompletan operativni sistem učitava u RAM memoriju, a po završetku rada sav sadržaj se briše i ne ostaju nikakvi fajlovi ili zapisi na samom uređaju. Ukoliko vam je ipak potrebno da određene stvari budu zapamćene, Tails možete da podesite da se aktivnosti korisnika pamte, ali tada gubite najbitniju funkciju ovog operativnog sistema.

Tails koristi protokol TOR mreže koji je integrisan u sve sistemske i aplikacione programe koji dolaze sa operativnim sistemom. Ipak, sve ovo nije tako savršeno. Iako su svi programi koji dolaze sa Tails-om napravljeni tako da niša ne pamte, ovo se nikako ne može reći za programe koje ćete potencijalno morati da instalirate. Zato tvorci Tails-a poručuju da prilikom korišćenja ovog operativnog sistema morate da uključite i zdrav razum. To znači da bilo koji program koji dolazi od velikih tech kompanija, kao što su Google, Microsoft, Apple i mnoge druge, nikako ne smete instalirati zato što tada sva zaštita koju Tails nudi, neće ništa značiti.

Što se samog operativnog sistema tiče, ovo je u suštini običan Linux koji izgleda poprilično ružno. Dominitna je tamno plava boja pozadine sa dva crna panela u gornjem i donjem delu ekrana. Slobodno možemo reći da ukoliko ste ikada koristili neku veriju Linux-a, lako ćete se snaći i u Tails-u.

Tails applications

Tails je jedini operativni sistem koji se fokusira na bezbednost i privatnost

Za bezbednost i privatnost Tails-a garantuje veliki broj stručnjaka iz oblasti programiranja, bezbednosti, računarskih nauka, kao i njegovi korisnici. Čitav operativni sistem je otvorenog koda, što znači da je potpuno besplatan i da je njegov kod slobodno dostupan na internetu, tako da bilo ko može da ga preuzme i proveri šta je u njemu. Ovo je razlog zašto nemamo nikakve sumnje u njegovu efikasnost. Takođe, sve finansije su potpuno transparantne i dokumentovane na veb sajt-u Tails-a.

U odnosu na druge distribucije Linux-a, Tails ne donosi nikakve novine, osim ružnog izgleda i potpune posvećenosti bezbednosti i privatnosti korisnika. Nadamo se da će, barem ovu drugu novinu, ostale verzije Linux-a makar u nekoj meri usvojiti. To je upravo i najveća vrednost Tails-a, mogućnost da koristite računar potpuno anonimno i zbog toga apsolutno pozdravljamo i preporučujemo ovaj operativni sistem.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, 11, Linux i macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *