Android aplikacije na Windows-u 10

Android aplikacije na Windows-u 10

Kako se pametni telefoni i aplikacije koje rade na njima, iz godine u godinu razvijaju i postaju sve bolje, mi sami, razumljivo, sve više koristimo ove mini računare koji staju u naš džep. Danas je čitanje email-ova i novina ili gledanje youtube-a nešto što bi pre radili na svom telefonu nego na računaru ili laptopu. Po podacima iz 2018. godine 52.2% pregleda svih web sajtova je bila sa mobilnih telefona.

Jedan od razloga je svakako udobnost, ali nije samo to. Gomila aplikacija i igrica su dostupne samo na telefonima, a i jednostavno smo se navikli na određene aplikacije pa nam je zgodnije da ih koristimo na telefonu, iako na računaru imamo programe koji služe istoj svrsi, da ne pominjemo web sajtove koji su danas, po izgledu i funkcionalnosti maltene kopija mobilnih aplikacija.

Velika najava iz Microsoft-a

Krajem 2020. godine iz Microsoft-a su najavili da će u jednom od prvih update-ova 2021. godine Windows 10 dobiti mogućnost da pokreće Android aplikacije. Sve što će biti potrebno je da sa Microsoft Store-u download-ujete i instalirate Android aplikaciju i ona če raditi isto kao i na mobilnom telefonu. Sami developeri neće morati da menjaju kod svojih aplikacija i jedino će morati da ga spakuju na određeni način pre nego što ga pošalju u Microsoft Store.

Kako ce servis izgledati

Ovo je neverovatna vest. Desetine, ako ne i stotine hiljada, igrica i aplikacija, iznenada dostupno na našim računarima i sve to bez dodatnih ulaganja za kompanije. Zamislite samo da u gradskom prevozu na svom telefonu igrate igricu, prethodno nedostupnu na Windows-u i kada stignete kući sednete za svoj računar i nastavite tamo gde ste stali. Zamislite da na računaru koristite Google Calendar, Keep, Maps ili neku drugu aplikaciju koja je bolja i kompletnija na telefonu.

Ako developeri iz Microsoft-a uspeju u ovom poduhvatu, to će biti jedno od najvećih skokova u razvoju softvera u poslednjih desetak godina. Na žalost ima razloga za brigu.

Problem Google Play Services-a

Google Play Services je program koji u pozadini upravlja Google Play Store-om i omogućava aplikacijama da znaju vašu lokaciju, kupovinu unutar aplikacije, notifikacije i korišćenje Google-ovih servisa kao što su kalendar i mape. Glavnu prednost koju developeri dobijaju korišćenjem Google Play Store-a kao platforme za preuzimanje svoje aplikacije je korišćenje Google Play Services-a.

Ovo je veoma bitna komponenta za pravilan rad mnogih Android aplikacija. Uber koristi Google mapu i lokaciju u svojoj aplikaciji i bez Google Play Services neće pravilno raditi. Slično važi za većinu Android aplikacija.

Google Play Services nije deo Android operativnog sistema, koji je besplatan za korišćenje i dostupan svima, već pripada Google-u i svako ko želi da ga koristi mora da dobije licencu.

To znači da bi Microsoft Store morao da podržava Google Play Services kako bi osigurao pravilan rad Android aplikacija. Imajući u vidu da je Microsoft direktan konkurent Google-u teško je zamisliti da će Microsoft dobiti licencu za Google Play Services.

Isto se desilo Amazonu koji je pokušao da lansira svoju prodavnicu za Android – Amazon Store. Bez podrške za Google Play Services većina aplikacija preuzetih sa ove prodavnice nije ispravna, a gomila kompanija nije ni postavila svoju aplikaciju ovde.

Zaključak

U savršenom svetu ne bi morali da brinemo o licencama i konkurenciji velikih kompanija. Android aplikacije na Windows-u su nešto što bismo želeli da vidimo i nadamo se da je Microsoft pronašao način da ovo učini realnošću.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Jeste donekle Microsoft to omogućio sa android app Your phone Companion Link to Windows…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *