balenaEtcher

balenaEtcher

Flešovanjem diskova nastaju instalacioni diskovi operativnih sistema, ažuriraju se uređaji ili spasavaju podaci. Flešovanje se primenjuje na memorijskim SD karticama, USB stikovima ili SSD diskovima (Solid State Drive). To je ranije bio osetljiv posao koji se često obavljao iz komandne linije sa neizvesnim ishodom. Prosečni korisnici su tražili pomoć stručnjaka. Bila je dovoljna greška u jednom unetom slovu da se izbriše sistemski disk ili dobiju neki drugi neželjeni rezultati.

Šta je balenaEtcher?

Etcher ili balenaEtcher je program za flešovanje diskova. To je besplatan i open-source program, njegovi autori kažu zauvek. Napravljen je za Windows, Linux i macOS. Takođe možete birati između instalacione i portabilne verzije. Postoji i EtcherPro varijanta koja može da radi sa 16 diskova odjednom i na većoj brzini, što prosečnom korisniku nije potrebno.

balenaetcher - interfejs

Etcher ima veoma jednostavan korisnički interfejs. Kada ga prvi put startujete sve će vam biti jasno. Krivulja učenja za rad u ovom programu zapravo ne postoji.

Kako radi balenaEtcher?

Etcher proces flešovanja pojednostavljuje do maksimuma kroz trostepeni proces. Prvo određujete izvor sa koga preuzimate fajl koji se flešuje. To može biti fajl sa lokalnog diska, sa internet adrese, ili neki drugi disk koji klonirate. Ulazni fajlovi mogu biti u iso, img i zip formatu. Zatim birate USB ili SD koji se flešuje. Ovde napominjemo da su sistemski diskovi po pravilu sakriveni kao odredište da ne bi slučajno došlo do njihovog brisanja (ako želite možete i njima pristupiti). Pritisnete dugme Flash! To je sve.

Pre flešovanja nije potrebno formatirati USB ili SD. Na osnovu iskustva tvrdimo da Etcher veoma pouzdano obavlja svoj posao. Ipak, po završenom flešovanju se automatski vrši provera potencijalnih oštećenja novonastalog zapisa na disku. Postoji ograničenje koje autori navode: iz Windows iso fajlova ne mogu da se prave butabilni diskovi (Microsoft im to ne bi oprostio).

Etcher spada u grupu programa koji rade samo jednu stvar, ali to rade dobro. Kada ga probate nećete tražiti drugi program za flešovanje diskova.

Download:
Windows, Linux, macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *