CLEANit – Đubre koje čisti đubre

CLEANit – Đubre koje čisti đubre

Kada birate Android aplikaciju koju želite da koristite, u bilo kojoj kategoriji, broj download-ova i ocena korisnika su uglavnom dobra indikacija da li je aplikacija dobra ili loša. Međutim, kao što ćemo videti sa aplikacijom koju ćemo vam predstaviti, ovo nije uvek tačno i ne treba slepo verovati ovim podacima.

Sa preko 10 miliona download-ova i ocenom 4.8 zvezdica, besplatna Android aplikacija CLEANit, je jedna od najpopularnijih aplikacija za čišćenje Junk (đubre) fajlova i optimizaciju uređaja na Google Play Store-u.

Kako radi CLEANit?

CLEANit je jednostavna aplikacija koja od korisnika ne zahteva nikakvo predznanje. Kada je pokrenete ugledaćete lep i moderan korisnički interfejs, a na početnom ekranu će biti prikazani osnovni podaci o vašem mobilnom telefonu. Među njima su podaci o količini zauzetog prostora u memoriji, statusu baterije, vrsti fajlova, koliko prostora ti fajlovi zauzimaju i drugo.

CLEANit meni

Kao što smo rekli, CLEANit se koristi za čišćenje Junk fajlova i optimizaciju uređaja, a ovo radite pritiskom na dugme CLEANit. Posle ovoga ceo proces je automatizovan. Kada započnete čišćenje i optimizaciju, svi privremeni fajlovi će biti obrisani, a biće očišćena RAM memorija i cache. Takođe, biće ugašene i sve pozadinske aplikacije. Na ovaj način vaš telefon će raditi brže i trošiti manje baterije. Tako bar tvrde tvorci aplikacije.

Zašto je CLEANit loša, a i potencijalno opasna aplikacija

Prva zamerka koju imamo je to što CLEANit traži dozvolu da pristupi vašim kontaktima i da vrši pozive. Ovo apsolutno nije potrebno za pravilan rad aplikacije. Dok smo se petljali pokušavajući da pokrenemo aplikaciju bez ove dozvole, dva puta su nam se prikazale reklame. Sa ovim su mogli da sačekaju bar dok propisno ne uđemo u aplikaciju.

CLEANit fajlovi

Ipak, ovo nisu naše glavne zamerke, one su usmerene na rad aplikacije. Naime, čišćenje i optimizacija imaju za cilj da oslobode prostor i ubrzaju rad mobilnog telefona, ali ovde to nije slučaj, baš naprotiv. Čišćenje privremenih fajlova je u redu. Ovo će osloboditi prostor na vašem uređaju. Optimizacija, sa druge strane, ne samo da neće ubrzati rad telefona, već će ga usporiti.

U cache memoriji se čuvaju podaci koje aplikacije koriste da bi brže radile. Ovu memoriju treba brisati samo ukoliko su ovi podaci korumpirani (pokvareni). Ovako kako ih CLEANit briše samo usporava telefon zato što posle svake “optimizacije” ovi fajlovi moraju ponovo biti napravljeni.

Slično je i sa čišćenjem RAM memorije. RAM memorija se koristi za skladištenje podataka koje aplikacije aktivno koriste. Brisanjem RAM memorije se ne ubrzava rad telefona, već se samo dodatno troši baterija kada se ovi podaci ponovo učitavaju.

Gašenje pozadinskih aplikacija može da pomogne pri uštedi baterije, kada su pitanju aplikacije, kao što su Facebook ili Instagram, koje u pozadini prate vašu aktivnost. Međutim, većina aplikacija, kada nije aktivna, ne radi ništa, a aplikacije koje uvek rade u pozadini, kao što su aplikacije za slušanje muzike ili antivirusi, treba da rade u pozadini i ne treba ih gasiti.

CLEANit je aplikacija koju treba zaobići u širokom luku

CLEANit je aplikacija koju nikako ne treba da koristite. Lepo izgleda i laka je za korišćenje, ali funkcija koju vrši ne da ne pomaže, već aktivno šteti vašem telefonu. Reklame i traženje kojekakvih dozvola su samo šlag na torti.

Platforma:
Android

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *