9 jednostavnih koraka za optimizaciju i čišćenje računara

9 jednostavnih koraka za optimizaciju i čišćenje računara

Proleće je već uveliko u toku, pa kao što imamo običaj da u proleće sređujemo kuće i stanove, ovo je idealno vreme da odradite prolećno čišćenje i sređivanje vašeg računara.

Prilikom korišćenja računara, vremenom se u njemu nagomilaju programi koje retko ili uopšte ne koristimo, razni fajlovi koje programi kreiraju(keš), kao i greške u registry bazi. Sve to zajedno značajno usporava računar i otežava nam njegovo korišćenje.

Sastavili smo za vas kratko uputstvo kako da svoj računar oslobodite od bespotrebnih programa koji ga usporavaju, očistite od virusa, sredite registry bazu i optimzujete podatke na hard disku.

1. Oslobodite se programa koje ne koristite: Kao prvi korak u sređivanju računara, oslobodite se instaliranih programa koje ne koristite. Mi vam za tu namenu toplo preporučujemo sjajan program Revo Uninstaller.

2. Ažurirajte programe koje koristite na najnovije verzije: Iz sigurnosnih razloga, a i da bi vaš računar bolje radio, trudite se da koristite uvek najnovije verzije svih programa. Ovo se posebno odnosi na AntiVirus programe. Pogledajte kako da ažurirate Firefox na najnoviju verziju.

3. Očistite vaš Desktop: Ako svakodnevno koristite računar, Desktop vam je sigurno zatpran raznim fajlovima koje uopšte ne koristite. Obrišite sve fajlove koje ne koristite sa Desktopa, a one koje koristite složite po folderima. Uredan Desktop doprinosi da se lepše osećae dok radite za računarom, a i da lakše pronađete sve što vam je potrebno.

4. Isključite programe koji se bespotrebno startuju sa sistemom: Ako vam se prilikom paljenja računara startuje veliki broj programa, startovanje će dugo da traje, a računar će kasnije usporeno da radi. Instalirajte program Revo Uninstaller, kada ga startujete idite na opciju „Tools„, a zatim na „Autorun Manager„. Tu dečekirajte sve programe za koje ste sigurni da nema potrebe da se startuju prilikom paljenja računara.

5. Očistite vaš računar od keš fajlova i sredite registry bazu: Keš fajlovi su falovi koje programi ostavljaju iza sebe prilikom instalacije, rada i deinstalacije i više ih ne koriste. Ti fajlovi se samo gomilaju, zauzimaju prostor i vremenom zaguše računar. Takođe, prilikom deinstalacije programa, oni ostavljalju gomilu pogrešnih informacija u registry bazi vašeg operativnog sistema, što značajno usporava računar. Najbolji način da se oslobodite keš fajlova i sredite registry bazu je pomoću besplatnog programa CCleaner. Pogledajte sjajno uputstvo kako da koristite CCleaner.

6. Defragmentujte hard disk: Podaci na hard diksu su razbacani na sve strane i zato operativni sistem i programi sporije rade dok ih iščitaju. Defragmentacije je proces u kome se podaci na hard disku slažu tako da OS i programi mogu maksimalno brzo da im pristupe. Za defragmentaciju hard diska, preporučujemo vam besplatan program Auslogics Disk Defrag.

7. Bekapujte bitne fajlove: Svi u računaru posedujemo neke fajlove koji su nam bitni i koje ne želimo da izgubimo. Gubitak fajlova se može desiti usled crkavanja hard diska, napada virusa itd. Najbolji način da sačuvate bitne podatke je da ih prebacite u Oblak(cloud), pogledajte naše uputstvo kako da besplatno prebacite fajlove u Oblak.

8. Proverite da li u računaru imate viruse ili druge štetne programe: Virusi su često razlog zašto Vaš računar radi sporo i baguje. Iako imate instaliran AntiVirus program to ne znači da ste u potpunosti zaštićeni. Dešava se da AntiVirus program neke viruse uopšte ne detektuje i da oni slobodno vršljaju po vašem sistemu. Da bi ste ovo sprečili, mi vam preporučujemo da koristite sledeće 3 programa: AVG Anti-Virus Free Edition, Sophos alat za uklanjanje virusa i Malwarebytes Anti-Malware. Ako koristite ova 3 programa u kombinaciji, bićete u stanju da dektujete i obrišete većinu virusa koji inače promiču ostalim AntiVirus programima.

9. Očistite vaš računar fizički od prašine: Bilo da imate laptop ili dekstop računar, on se vremenom napuni prašinom, pa zbog toga počne da se pregreva. u najgorem slučaju, pregrevanje računara izazvano prašinom može dovesti do crkavanja neke od komponenti. Da bi ste izbegli ovakav scenario, odnesite vaš računar u servis na čišćenje makar jednom godišnje, a idelano bi bilo na svakih 6 meseci. Ne preporučujemo vam da sami čistite računar od prašine, jer ako niste 100% sigurno šta i kako radite, vrlo lako možete da napravite veću štetu nego korist.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (29 ocena, prosečno: 4,76 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

5 Komentara

  • Kako iz minidumpa da ocistim to jes da obrisem greske?

  • Problem je što treba nekoliko programa da bi se sve očistilo. Dosta komplicirano.

  • Veoma praktični i koristni saveti. Nemam primedbi, veoma sam zadovoljan.

  • Velika Hvala, na izuzetnoj pomoći i edukaciji sa uputstvima.

  • Info je okay, a posebno mi se dopada objasnjenje da su kompitabilni 3 antivirusna programa AVG-free, Sophos i Malware bbytes. Veoma retko se moze naci objasnjenje da se mogu instalirati sva 3 bez sukobljavanja istih. Ah, da „Sophos“ bas zna da „davi“ nije „brz“, ali cisti (i pronalazi) skoro sve sto drugi anti-virusni programi ne mogu. Hvala i Pozdrav.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *