Dropbox – čuvanje podataka u oblaku

Dropbox – čuvanje podataka u oblaku

U današnje vreme svi imamo dosta podataka na računaru koji su nam jako bitni i bez kojih ne smemo da ostanemo ni po koju cenu. Najsigurniji način za čuvanje bitnih podataka je u oblaku(cloud-u).

Verovatno ste već negde čuli za oblak(cloud), ali pojma nemate šta je to, čemu služi i kako se koristi. Pokušaćemo da vam u najkraćim crtama i na najjednostavniji način objasnimo šta je to oblak(cloud). Čuvanje podataka u oblaku, je u stvari čuvanje podataka online, tj. na internetu.

Kada su vaši podaci u oblaku, oni se čuvaju na više lokacija istovremeno, ako dođe do kvara opreme na jednoj lokaciji, čim se kvar otkloni, podaci se ponovo tu vraćaju iz neke od rezervnih kopija. Na taj način, vaši podaci nikada ne mogu biti izgubljeni i zato je čuvanje podataka u oblaku najsigurnija metoda.

Dropbox

Jedan od najpopularnijih servisa za čuvanje podatka u oblaku je svakako Dropbox. Funkcioniše po veoma jednostavnom sistemu:

  1. odete na dropbox.com i registrujete nalog
  2. zatim instalirate Dropbox aplikaciju na svoj računar i ulogujete se na nju sa svojim Dropbox nalogom koji ste kreirali u prvom koraku – Dropbox aplikaciju možete skinuti klikom na link za preuzimanje na kraju ovog teksta, po instalaciji, Dropbox aplikacija će da kreira Dropbox folder na vašem računaru
  3. svi podaci koje ubacite u taj Dropbox folder, biće automatski snimljeni na vaš Dropbox nalog u oblaku
  4. Dropbox aplikacija se automatski startuje kada upalite računar i sihnronizuje u oblak svaku promenu koju napravite na vašim podacima, istog trenutka kada je promena napravljena

Na ovaj način, svi vaši bitni podaci koji se nalaze u Dropbox folderu su 100% bezbedni u oblaku. Ako bi vam recimo crkao računar i ostanete bez svih podataka, a imali ste instaliran Dropbox, nemata razloga za brigu. Kada nabavite novi računar, samo instalirate Dropbox i on će iz oblaka da vrati sve fajlove koje ste imali na starom računaru u Dropbox folderu.

Evo uputstva kako da instalirate Dropbox na svoj računar:

Ako imate bilo kakvih nedoumica oko korišćenja Dropbox-a, posetite njihovu stranicu za pomoć, tamo će te pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

Što se tiče prostora koji dobijate u oblaku, ako koristite Dropbox besplatno, u startu imate 2GB prostora. To je sasvim dovoljno za čuvanje dokumenata. Ako bi ste želeli da čuvate u oblaku slike, video klipove itd. možete da dokupite prostor.

Super stvar je što Dropbox aplikaciju možete da instalirate na računar na poslu, računar kod kuće, na mobilni telefon, tablet itd. Na taj način će te imati iste fajlove na svim uređajima i svi uređaji će biti updejtovani sa promenama koje napravite na nekom od njih. Tako na primer možete deo posla koji niste stigli da završite u kancelariji da završite kod kuće, a sutradan kada upalite računar u kancelariji, podaci sa završenim poslom će automatski biti snimljeni u vaš Dropbox folder na poslovnom računaru.

Verzija Dropbox-a koju smo mi postavili za preuzimanje radi na Windows-u, da skinete Dropbox za Linux ili Mac OS kliknite OVDE.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (9 ocena, prosečno: 4,89 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Koristio sam dropbox preko telefona i imao oko 2gb slika i snimaka na njemu. Jednom prilikom sam greskom u podesavanju telefona, u aplikacijama obrisao podatke aplilacije i nestale su sve slike i snimci. Proslo je 30 dana, da li sad nekako postoji mogucnost da ih vratim, ako znate molim Vas pomozite.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *