Clonezilla

 Clonezilla

Clonezilla

Clonezilla je besplatan program, otvorenog koda, za pravljenje rezervnih kopija (backup) hard diskova. Zasnovan je na Debian Linux operativnom sistemu i licenciran je od strane GPL-a. Veoma je sličan True Image-u i Norton Ghost-u, komercijalnim programima ove namene.

Clonezilla se pokreće kao live sistem sa DVD-a ili butabilnog USB Fleš diska, što bi u prevodu značilo da se ovaj program koristi potpuno nezavisno od operativnog sistema koji se nalazi na računaru.

Pomoću ovog programa rezervne kopije mogu da se prave na dva načina: prebacivanjem sadržaja na drugi uređaj/particiju ili pravljenjem slike diska (image). Prvi način je veoma koristan prilikom menjanja postojećeg hard diska sa novim jer se veoma brzo i jednostavno mogu prebaciti svi potrebni podaci kako bi se što pre nastavilo sa radom.

Clonezilla ima podršku za veliki broj fajl sistema, među kojima se nalaze: ext2, ext3, ext4, reiserfs, reiser4, xfs, jfs, btrfs, f2fs, nilfs2 , FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, HFS+, UFS , VMFS5 itd.

Dolazi u dva izdanja: Live i Server Edition. Live izdanje ovog programa pogodan je za kućnu upotrebu i upotrebu u malim preduzećima, dok je Server Edition pogodan za upotrebu u većim preduzećima jer omogućava pravljenje rezervnih kopija i do 40 računara.

Clonezilla predstavlja brz i efikasan program koji itekako može olakša čuvanje najrazličitijih vrsta podataka. Preporučujemo da ga isprobate.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *