DeleteOnClick – trajno brisanje podataka

DeleteOnClick – trajno brisanje podataka

Kada sa računara obrišete fajl ili folder to u stvari nije stvarno obrisano, jer sistem, mesto na hard-disku gde su se nalazili fajlovi, samo obeleži kao dozvoljeno da se preko toga upisuju novi podaci. Tako da sve dok se nešto ne upiše preko obrisanih podataka oni su i dalje tu, zato programi za vraćanje obrisanih podataka mogu da vrate te podatke.

Ipak, postoje slučajevi kada želite da obrisani podaci budu stvarno obrisani, bilo da su u pitanju izvodi iz banke ili imate poverljive podatke druge vrste. Tu nam u pomoć dolazi DeleteOnClick, besplatna aplikacija za Windows.

Cilj DeleteOnClick-a je jednostavan: obrisati podatke tako da ne mogu biti vraćeni. To se postiže tako što program koristi bezbednosni algoritam za popunjavanje sektora na hard-disku nulama i jedinicama, kako bi se izbrisao svaki trag datoteci koja je tu ranije postojala. Proces brisanja je sporiji nego klasično brisanje, a programi za vraćanje obrisanih datoteka, naravno, nece raditi.

DeleteOnClick koristi U.S. DOD 5220.22-M standard kao deo algoritma za brisanje kako bi se osiguralo da se datoteke ne mogu vratiti. Neke američke vladine agencije su zabranile korišćenje ovog standarda, a to vam govori dovoljno o pouzdanosti ovog programa.

Kako se koristi DeleteOnClick?

DeleteOnClick ne sadrži korisnički interfejs, već sve što je potrebno uraditi, nakon što instalirate program, je da otvorite lokaciju datoteke ili foldera koji želite da obrišete, kliknete desnim tasterom miša i izaberite novodobijenu opciju Securely Delete (Bezbedno brisanje). Kada izaberete ovu opciju otvoriće se prozor koji će od vas tražiti da potvrdite brisanje. Nakon toga počinje proces brisanja, koji kako smo već pomenuli, traje primetno duže nego obično brisanje.

DeleteOnClick

Jednu napomenu koji moramo dati je da ovaj program nije dobro koristiti na SSD hard-diskovaim, zato što mu stalnim prepisivanjem datoteka smanjujete vek trajanja.

Zaključak

Ukoliko imate potrebu za trajnim brisanjem podataka, DeleteOnClick je program za vas. Veoma je jednostavan za upotrebu, teško da ćete i znati da je program instaliran na vašem računaru dok vam ne zatreba, a posao obavlja odlično.

Sistemska zahtevnost:

Windows 10, 8, 7, Vista i XP

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *