F-Droid – vrata ka besplatnim i aplikacijama otvorenog koda

F-Droid – vrata ka besplatnim i aplikacijama otvorenog koda

F-Droid je besplatna platforma koja distribuira aplikacije za Android operativni sistem. Sve aplikacije na ovoj platformi moraju da ispunjavaju uslov da su besplatne i otvorenog koda. F-Droid je, drugim rečima, aplikacija pomoću koje korisnici pretražuju, preuzimaju i instaliraju programe za svoje Android uređaje. Osim verzije za Android postoji i kao veb sajt. Prikaz F-Droid platforme daćemo kroz poređenje sa daleko poznatijom aplikacijom slične namene – Google Play Store.

Google Play Store vs F-Droid

Osnovna razlika je da F-Droid u ponudi ima samo besplatne aplikacije. Google Play Store ima i komercijalne i besplatne aplikacije, sa čitavim spektrom licenci.

Povezano sa prvom razlikom je to što F-Droid koncentrisan na programe otvorenog koda (FOSS – Free and Open Source Software). To znači da korisnici mogu osim preuzimanja da pregledaju izvorni kod aplikacija i da ga modifikuju po želji. Otvoreni kod je dobar za proučavanje programiranja, ali je i po pitanju bezbednosti značajan: možete da vidite koje podatke aplikacija prikuplja. Kod Google Play Store-a programi su većinom vlasnički i izvorni kod se ne može analizirati.

Važno je da F-Droid radi u decentralizovanom sistemu distribucije, tako da autori aplikacija koje se dele nisu vezani za jedan server. Na taj način svako može upravljati svojim repozitorijumom, pa je i bolja kontrola nad distribucijom aplikacija.

F-Droid ima značajno manje aplikacija od Google Play Store-a, što je očekivano, jer je većina aplikacija zatvorenog koda i vlasničkog tipa. Naročito ima manje zabavnog softvera, a samim tim i igrica. F-Droid stavlja težište na aplikacije za produktivnost, bezbednost, privatnost i i razne vrste alata.

Obe platforme brinu o bezbednosti softvera koji distribuiraju, ali na različite načine. F-Droid podržava automatsko ažuriranje, pa na taj način dobijate i bezbedonosne zakrpe. Što se tiče bezbednosti, možda je F-Droid u prednosti, jer i izvorni kod aplikacija može da se pregleda.

F-Droid u podešavanjima nudi specifične opcije, kao što je preuzimanje aplikacija od nekog drugog korisnika u blizini koji ima instaliran F-Droid. To je korisno kad na nekom mestu ne funkcioniše internet.

F-Droid ima jednostavnije i preglednije korisničko okruženje. Google Play Store je mnogo kompleksniji, tu su ocene i recenzije korisnika, personalizovane preporuke, reklame sponzorisanog softvera…

F-Droid - Kategorije

Završno mišljenje o F-Droid platformi

F-Droid nije jedini konkurent Google Play Store-u. Tu su još Aurora Store, APKMirror, Aptoide, Amazon Appstore, Yalp Store i još mnoge druge platforme za distribuciju Android aplikacija. Ipak, F-Droid je jedinstven sa svojim promovisanjem besplatnog softvera i zajednice otvorenog koda. F-Droid vam ništa ne prodaje. Verovatno će vam u pretrazi ponuditi kao prvu na listi aplikaciju koju ste tražili. Kod Google Play Store-a stvari stoje mnogo drugačije, što ste verovatno i sami više puta iskusili. Ako volite jednostavnost, ako vam je privatnost i bezbednost važna, ako cenite ideje i trud zajednice otvorenog koda, verovatno preferirate način na koji F-Droid distribuira aplikacije.

F-Droid možete preuzeti na više mesta, ali je logično da Download dugme vodi ka linku na matičnom sajtu F-Droid platforme.

Platforma:
Android, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *