OsmAnd – detaljna i pouzdana navigacija

OsmAnd – detaljna i pouzdana navigacija

OsmAnd je besplatna i aplikacija otvorenog koda za navigaciju. Postoji u verzijama za Android i iOS. Ime ove aplikacije je nastalo kao kombinacija skraćenica od OSM (OpenStreetMap) i And (Android). Napravljene su i komercijalne verzije Maps+ i OsmAnd Pro, koje nude dodatne funkcionalnosti. Aplikacija koristi podatke OpenStreetMap globalne zajednice za svoj rad. Njihove karte su veoma detaljne, često se ažuriraju i pokrivaju celu planetu.

Funkcionalnost OsmAnd aplikacije

OsmAnd poseduje detaljne karte za navigaciju sa glasovnim uputstvima. Moguće je preuzimanje karata za korišćenje aplikacije kada nema pristupa internetu. Osim za putovanje, karte možete koristiti za pronalaženje interesantnih mesta u vašoj blizini.. Putanje, rute koje ste napravili možete da sačuvate i da im se kasnije vratite.

Omogućena je sinhronizacija podataka između uređaja. Mape se ažuriraju jednom mesečno. OsmAnd koristi POI (Point of Interest) sa Wikipedije, što osim detaljnosti stvara osećaj objektivnosti informacija. I sami možete da dodajete lokacije na mapu. Aplikacija ima automatsko rerutiranje, ako skrenete sa planiranog puta. Poseduje opciju koja vas upozorava na bitne saobraćajne znake.

OsmAnd određuje vašu poziciju pomoću GPS-a. Pri definisanju rute puta imate mogućnost da birate koje vrste puteve preferirate, a kakve izbegavate. Takođe, birate kom načinu kretanja (automobil, bicikl, peške) je putanja namenjena. Tako se sama ruta prilagođava načinu kretanja. Kada vam je internet dostupan dobijate informacije o gužvama u saobraćaju da bi lakše odredili najbržu putanju.

Mape i rute putovanja prilagođavate vašim potrebama. Birate šta će sve da se prikazuje na mapi. Uključujete zvuke upozorenja, brzinu kretanja, nadmorsku visinu… OsmAnd kroz brojne dodatke, koje nezavisno instalirate, dobija dodatne funkcionalnosti. Jedna od takvih je i podrška za vodene puteve.

OsmAnd - mapa dela Vračara

OsmAnd vs Google Maps

OsmAnd i Google Maps koriste različite mape. Nema jasnog pravila, ali u zavisnosti od lokacije i interesovanja, jedna od ovih se može pokazati boljom.

Google Maps je bolje integrisan sa drugim aplikacijama i servisima, pre svega zato što iza njega stoji moćna softverska kompanija sa širokim spektrom aplikacija.

Google Maps ima neuporedivo više korisnika, a samim tim obogaćuje svoje informacije na osnovu iskustva svojih korisnika.

OsmAnd ima više opcija za podešavanja i personalizaciju, Google Maps je tu mnogo jednostavniji i intuitivniji.

OsmAnd ima bolju funkcionalnost u offline modu. Google Maps između ostalog ima problem rutiranja u offline modu.

Pošto se autori svake aplikacije trude da njihova bude što bolja, moguće je da bi posle izvesnog vremena ovo poređenje dalo drugačije rezultate.

Zaključak o OsmAnd

OsmAnd spada u najbolje aplikacije za navigaciju. Pouzdan je i posebno se ističe po svojoj funkcionalnosti u offline modu, pa je zbog toga pogodan za aktivnosti u prirodi. Iza ove aplikacije stoji velika zajednica programera, entuzijasta i korisnika. Realno je očekivanje da će u narednom periodu imati značajna unapređenja. Svaka aplikacija za navigaciju ima svoje loše strane. Zato je mudar savet, da se uvek ne oslanjate samo na jednu, ma koliko ste se na nju navikli. Ta druga bi mogla da bude OsmAnd.

Dugme Download je link za Android verziju aplikacije OsmAnd. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *