Xmind

Xmind

U koju grupu programa spada Xmind?

Programi za mapiranje misli postoje odavno. Oni pomažu da se vizuelno organizuje ideje, informacije i planovi. Cilj je da se olakša razumevanje, planiranje i odlučivanje. Autori takvih programa često se reklamiraju da inspirišu kreativnost, stvaraju nove ideje i povećavaju produktivnost. Korisničko okruženje im je intuitivno.

Programi ove vrste imaju neke zajedničke karakteristike. Uvek postoji jedna glavna centralna ideja ili tema od koje se kreće. Grane koje se razvijaju od glavne teme, predstavljaju zasebne celine glavne teme. Ćelije, čvorovi su delovi dijagrama koji označavaju zasebne ideje, zadatke ili činjenice i povezani su sa ostalim delovima mape uma. Veze su linije koje povezuju različite elemente. Tekst se unosi u ćelije ili na veze zbog imenovanja i boljeg opisa. Tome se dodaju razne vrste slika radi preglednosti.

Xmind je jedan od starijih programa za vizuelno predstavljanje ideja, planova, misli… Postoji u verziji za Windows od 2006 godine, a zatim su nastajale verzije za macOS, Linux, iOS i Android. Mada ima više komercijalnih, osnovna verzija programa je besplatna. Od nedavno postoji i veb varijanta ovog programa. Ona je osnažena dodavanjem AI Copilot-a. Da bi ste počeli rad potrebno je da mejlom otvorite nalog.

Na koji način funkcioniše Xmind?

Xmind je povezan sa više kloud servisa kao što su Dropbox, Google Drive i OneDrive. Pošto se tako sinhronizuju podaci omogućen je timski rad. Trebate samo mejlom da pošaljete poziv saradnicima. Pošto je program multiplatformski i može da radi u kloudu postoje dve vrste deljenja: prva je kad delite mapu na različitim uređajima koje posedujete, a drugi je kad je delite sa drugim korisnicima. Podaci se sinhronizuju bez obzira na lokaciju i uređaj i tako se omogućuje timski rad.

Xmind - mapa sajta eRadionica

Rad se zasniva na pravljenju hijerarhijskih sistema. Krećete od jedne ideje, cilja, pojma koji se nalazi u osnovi, a onda novim mislima razgranate početnu ideju. Osim pravljenja takve strukture postoje pomoćni alati koji omogućavaju dodatno vizuelno unapređenje: možete da iscrtate dodatne veze između stavki, označite granice oko grupe elemenata, da im dodelite zajedničke slike ili tekst. Delovima mape možete ugraditi i linkove. Elementi ili njihove veze mogu se dodatno oblikovati promenom vrste, veličine i boje fonta. Takođe postoji veliki set ikonica, kojim naglašavate neke stavke. Dodatni tekst možete sačuvati u posebnim beleškama. One mogu biti i zvučne. Implementirana je čak mogućnost unosa matematičkih formula. Svakom elementu možete da ubacite i sliku po želji. Već pripremljeni šabloni i stilovi namenjeni najčešće korišćenim oblastima mapiranja mogu da ubrzaju rad i da ga učine estetski prihvatljivijim. Krajnji rezultat skoro uvek izgleda atraktivno.

Koje su loše i dobre osobine programa Xmind?

Mnoge napredne mogućnosti zaključane u besplatnoj verziji. Na primer: možete da izvezete napravljenu mapu samo u JPG i PNG. Svi interaktivniji i kompleksniji formati izlaznih dokumenata zahtevaju pretplatu: Excel, Word, PowerPoint, MarkDown, SVG, OPML… Postoji i jedno sistemsko ograničenje svih programa za mapiranje misli: zasnivaju se na pravljenju samo hijerarhijskih modela.

Xmind pomaže da bolje raščlanite problem, sagledate činjenice iz drugog ugla, organizujete posao kroz njegove faze, motivišete tim na istom zadatku. Zavoleće te ovaj program pogotovu ako ste osoba koja pripada vizuelnom tipu.

Platforma:
Windows, macOS, Linux, Android, iOS, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *