Figma – Saradnja među dizajnerima

Figma – Saradnja među dizajnerima

Dizajneri imaju na raspolaganju veliki broj visoko kvalitetnih alata koji im pomažu u obavljanju svog posla. Programi kao što su Illustrator i Sketch su verovatno najpoznatiji i najpopularniji među njima, a teško da ćete naići na dizajnera koji nije radio makar u jednom od njih. Ova dva programa itekako zaslužuju svoju popularnost. Postoje dosta dugo i imali su vremena da unaprede svoje funkcije do te mere da je rad u njima fenomenalan, a korisnički interfejs toliko dobar da je i početnicima lako da nauče da ih koriste.

Iz ovog razloga, novim programima je teško da se “probiju”, osim ako ne ponude nešto novo. Ali šta novo ponuditi kada ovi programi već pružaju odlične funkcije koje je teško nadmašiti? Illustrator i Sketch su programi za čije korišćenje morate platiti licencu, pa je možda ovo način da novi programi pridobiju korisnike. Međutim, ovo nije dovoljno. Kada program koristite u profesionalne svrhe, često vam ne smeta da platite da bi dobili najbolji alat.

Figma je program za grafički dizajn dostupan za Windows 7, 8, 10 i macOS, koji pored toga što je besplatan, omogućava saradnju među dizajnerima sličnu onoj koju imamo u Google Docs-u.

Kako radi Figma?

Figma je program za grafički dizajn koji možete koristi kao program koji instalirate na svoj računar ili putem veb sajta. Kada ga pokrenete, možda ćete se zbuniti kada ugledate korisnički interfejs koji je besramna kopija onog koji imamo u Sketch-u. Skoro sve je isto, od opcija do naziva alatki. Ovo nije kritika, baš naprotiv. Već smo pohvalili korisnički interfejs Sketch-a, a ukoliko ste već koristili ovaj program, odmah ćete znati da koristite i Figma-u.

Figma

Iz ovog razloga ne želimo da se zadržavamo na opcijama i korisničkom interfejsu. Sve što ćemo reći je da sadrži sve funkcije koje očekujemo od ovakvog jednog programa, upakovane u interfejs koji je lep i funkcionalan.

Odlična opcija za dizajnere koju Figma omogućava je preuzimanje celog ili elemenata dizajna u vidu fotografija (.jpg, .png) ili u vektorskom obliku (.svg). Ono na šta želimo da se fokusiramo je mogućnost saradnje više dizajnera u isto vreme.

Google Docs je napravio malu revoluciju u sferi obrade teksta. Centralno mesto na kome se svi dokumenti nalaze i kojima svi mogu pristupiti, čitati, modifikovati, predlagati izmene i komentarisati. Sve ove mogućnosti su proces pisanja i editovanja olakšale do te mere da je mnogima nemoguće da se vrate na stare metode.

Figma je ovaj aspekt Google Docs-a iskopirao i svojim korisnicima ponudio mogućnost da u isto vreme rade na istom projektu, ostavljaju komentare i pregledaju međusobne radove. Sve ovo ima za cilj da korisnicima omogući lakši način da dele radove i ceo proces saradnje podigne na viši nivo.

Posebno želimo da istaknemo mogućnost da više dizajnera rade u isto vreme na jednom projektu. Ovo nije slučaj gde je jedan dizajner da bira boju teksta, dok drugi bira font. Svaki dizajner zna da je ovakva vrsta rada potpuno nepraktična.

Po rečima dizajnera koji svakodnevno koriste ovu opciju, posle inicijalnog dizajna, ova opcija je odlična kada isprobavate različite ideje. Svako može da uradi izmenu, a ostali učesnici da je odmah vide i predlože svoju ideju. Ovo je pre pojave Figme bilo nemoguće, osim ako se svi ne okupe oko jednog računara.

Figma je sjajan, a besplatan program za grafički dizajn

Figma je program koji kopira od najboljih, ali na takav način da iz toga stvori nešto novo. U tome je i uspeo, a ovo je jedna od najboljih besplatnih zamena za Illustrator i Sketch. Figma dobija našu preporuku i predlažemo vam da ga isprobate

Platforma:
Windows 7, 8, 10 i macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *