Files UWP fajl menadžer za Windows 10

 Files UWP fajl menadžer za Windows 10

Windows File Explorer je nesumnjivo najkorišćenija aplikacija na Windows-u 10, ali napredak u pogledu dizajna i funkcionalnosti je gotovo nepostojeći u odnosu na prethodne verzije.

Files UWP je open source aplikacija za upravljanje datotekama za Windows 10 koju možete koristiti kao alternativu ugrađenom File Explorer-u. Aplikacija teži da “modernizuje” iskustvo File Explorer-a unapređenim dizajnom i funkcijama kao što su:

  1. Tabovi (slično kao kod internet browsera)
  2. Fluent Design, što znači da se kao kameleon uklapa u postojeće radno okruženje
  3. Mogućnost višestruke organizacije datoteka
  4. Fenomenalne performanse pri pristupu datotekama
  5. Modularna baza kodova za održavanje brzog razvoja

Izgled i funkcionalnosti

Kada pokrenete Files UWP sa leve strane videćete meni za navigaciju koji sadrži izlistane sve sistemske particije i priključene USB uređaje, a tu su i prečice do često otvaranih direktorijuma, kao što su Downloads, Documents, Pictures, Music, Videos i Recycle Bin. Ovde je moguće dodavati ili uklanjati direktorijume preko Pin/Unpin funkcije, radi brzog pristupa vama najbitnijim direktorijumima. Sa desne strane prikazuju se otvorene datoteke, slično kao kod Windows-ovog Explorer-a. Na vrhu se nalaze tabovi koje jednostavno dodajete klikom miša na dugme +, baš kao kod bilo kog modernog internet browsera.

Način na koji se prikazuju informacije u programu možete menjati i za to je zadužena funkcija Layout mode, kojoj se pristupa preko ikonice u donjem desnom uglu. U ovom momentu je na raspolaganju pet različitih režima, klasična lista, prikaz putem thumbnailova i mrežni (Grid) pregled u tri veličine: velike (Large), srednje (Medium) i male (Small).

Files UWP Settings

Ono što ćete odmah primetiti je čist i pregledan dizajn, a moguće je aktivirati Dark Mode, ako više volite taman izgled. Na žalost sekcija sa podešavanjima je poprilično prazna i odavde možete promeniti tek nekoliko stavki. To je zato što je Files UWP još uvek u fazi razvoja i početnoj Beta/Preview verziji.

Files UWP Dark Mode

U bliskoj budućnosti u aplikaciji će biti implementirane funkcije poput bolje podrške za OneDrive, opcija za pretragu fajlova, za koju trenutno postoji ikonica koja nije u funkciji i podrška za WSL.

Nedovršen proizvod

Na žalost Files UWP ne može u potpunosti da zameni Windows-ov File Explorer. Neke funkcije još nisu implementirane, a druge je potrebno poboljšati. Aplikacija se još uvek razvija, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo kako će se vremenom promeniti. Cilj developera je da Files UWP izađe iz Bete za nekoliko meseci.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *