Files UWP fajl menadžer za Windows 10

Files UWP fajl menadžer za Windows 10

Windows File Explorer je nesumnjivo najkorišćenija aplikacija na Windows-u 10, ali napredak u pogledu dizajna i funkcionalnosti je gotovo nepostojeći u odnosu na prethodne verzije.

Files UWP je open source aplikacija za upravljanje datotekama za Windows 10 koju možete koristiti kao alternativu ugrađenom File Explorer-u. Aplikacija teži da “modernizuje” iskustvo File Explorer-a unapređenim dizajnom i funkcijama kao što su:

  1. Tabovi (slično kao kod internet browsera)
  2. Fluent Design, što znači da se kao kameleon uklapa u postojeće radno okruženje
  3. Mogućnost višestruke organizacije datoteka
  4. Fenomenalne performanse pri pristupu datotekama
  5. Modularna baza kodova za održavanje brzog razvoja

Izgled i funkcionalnosti

Kada pokrenete Files UWP sa leve strane videćete meni za navigaciju koji sadrži izlistane sve sistemske particije i priključene USB uređaje, a tu su i prečice do često otvaranih direktorijuma, kao što su Downloads, Documents, Pictures, Music, Videos i Recycle Bin. Ovde je moguće dodavati ili uklanjati direktorijume preko Pin/Unpin funkcije, radi brzog pristupa vama najbitnijim direktorijumima. Sa desne strane prikazuju se otvorene datoteke, slično kao kod Windows-ovog Explorer-a. Na vrhu se nalaze tabovi koje jednostavno dodajete klikom miša na dugme +, baš kao kod bilo kog modernog internet browsera.

Način na koji se prikazuju informacije u programu možete menjati i za to je zadužena funkcija Layout mode, kojoj se pristupa preko ikonice u donjem desnom uglu. U ovom momentu je na raspolaganju pet različitih režima, klasična lista, prikaz putem thumbnailova i mrežni (Grid) pregled u tri veličine: velike (Large), srednje (Medium) i male (Small).

Files UWP Settings

Ono što ćete odmah primetiti je čist i pregledan dizajn, a moguće je aktivirati Dark Mode, ako više volite taman izgled. Na žalost sekcija sa podešavanjima je poprilično prazna i odavde možete promeniti tek nekoliko stavki. To je zato što je Files UWP još uvek u fazi razvoja i početnoj Beta/Preview verziji.

Files UWP Dark Mode

U bliskoj budućnosti u aplikaciji će biti implementirane funkcije poput bolje podrške za OneDrive, opcija za pretragu fajlova, za koju trenutno postoji ikonica koja nije u funkciji i podrška za WSL.

Nedovršen proizvod

Na žalost Files UWP ne može u potpunosti da zameni Windows-ov File Explorer. Neke funkcije još nisu implementirane, a druge je potrebno poboljšati. Aplikacija se još uvek razvija, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo kako će se vremenom promeniti. Cilj developera je da Files UWP izađe iz Bete za nekoliko meseci.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *