Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Firefox logo

Započećemo našu pustolovinu pregleda besplatnih programa sa najosnovnijim programom koji vam je potreban da biste uopšte mogli ovo da pročitate kako treba 🙂 , a to je web browser – program sa kojim pregledate internet (otvarate sajtove, slike, video klipove i sve ostalo na internetu).

Firefox web browser je najbrži, najsigurniji i najprilagodljiviji način da pregledate internet. Razvija ga Mozilla fondacija i distribuira se kao open source program, u potpunosti besplatan za kućnu i poslovnu upotrebu. Dodatke i proširenja za Firefox razvijaju open source programeri širom sveta.

Većina korisnika u Srbiji koristi internet Explorer browser (u daljem tekstu IE) koji je već ugrađen u Windows, a to je velika greška. Dve možda najveće mane:

 • IE je po sigurnosti daleko iza Firefox-a
 • Ne poštuje standarde u prikazivanju web stranica, tako da će vam se mnogi sajtovi teško učitavati i izgledati loše

Pogledajte skori izveštaj BBC-a o ozbiljnom sigurnosnom propustu pronađenom u IE-u, eksperti širom sveta su skrenuli pažnju korisnicima da pređu na druge browsere dok Microsoft ne ispravi propust. Ali kako ovaj članak nije posvećen analizi IE-a, vratimo se prednostima Firefox-a.

Neke od najvažnijih mogućnosti Firefox-a su:

 • Otvaranje više stranica u tabovima, a ne u novom browser prozoru
 • Sigurnost – upozorava korisnike kada pristupaju opasnim sadržajima, mnogo je manje podložan virusima i drugim štetnim programima
 • Automatsko blokiranje popup prozora
 • Skoro neograničene mogućnosti za prilagođavanje potrebama korisnika zahvaljući ogromnom broju dodataka (ekstenzija) koje razvija open source programerska zajednica širom sveta
 • Stabilnost – mnoge web stranice koje nikako niste mogli da otvorite u IE-u u Firefox-u će raditi bez problema
 • Stalno ispravljanje nedostatka, konstantno poboljšanje na svim poljima i automatsko updejtovanje na najnoviju verziju

Dodacima (ekstenzijama) za Firefox ćemo se baviti u narednim tekstovima, iz razloga što svaki od njih pruža različite mogućnosti i zaista zaslužuju da se detaljno opišu.

Da biste bolje razumeli neke od njegovih mogućnosti, pogledajte ovaj odličan video na engleskom jeziku u kome su objašnjene neke od brilijantnih opcija Firefox-a:

Na kraju da rezimiramo priču, Firefox trenutno upotrebljava 21.34% korisnika interneta, što ga čini drugim najpopularnijim web browserom na svetu. Jedini razlog dominacije IE-a je što dolazi zajedno sa Windows-om koji pokreće najveći broj računara u svetu. Dakle ne gubite više vreme, preuzmite Firefox i počnite da surfujete internetom na sigurniji, brži i pre svega prijatniji način.

U linku za preuzimanje, ponudili smo 32-bit verziju Firefox-a za Windows, na sledećim linkovima možete da preuzmete i druge verzije Firefox-a za:

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (16 ocena, prosečno: 4,31 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

3 Komentara

 • Mozzila firefox je trenutno najbolji na svetu.

 • Hvala na trudu i na svim boljim mogućnostima, trud Vam je uspiješan!

 • Dugo godina muku mucim sa Internet Explorerom, skoro sam presao na Firefox, kao da sam se ponovo rodio… Brzi je, lepse prikazuje sajtove, ima bolju podrsku za flash, javu itd. O sigurnosti da ne govorim.

  IE jos samo koristim za pristup nekim bankarskim sajtovima, jer nasi genijalni programeri ne umeju da naprave sajt da radi u swim browserima vec samo u IE-u i to u sestici… Sta reci nego tuga! Oni koji ih placaju kao da su pali sa Marsa.

  Nego, da ne idem u offtopic, Firefox rulez! 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *