Gparted

Gparted

Šta je Gparted?

Gnome Partition Editor ili Gparted je zvanična Gnome aplikacija za rad sa particijama na diskovima. (Gnome je open-source desktop okruženje za Unix i slične operativne sisteme, npr. Linux). To je potpuno besplatan program. Gparted spada u grupu onih programa koji su imaju udobno grafičko okruženje za naredbe koje su se nekada zadavale tekstualno i izvršavale iz komandnog prompta.

Gparted je stabilan i pouzdan program. Poseduje veliki broj funkcija, ali je jednostavan je za upotrebu. Grafičko okruženje mu je pregledno i intuitivno. I pored svoje jednostavnosti ne preporučuje se početnicima, onima koji nisu upoznati organizacijom particija i fajl sistema. Jedna pogrešna naredba može trajno uništiti podatke sa nekog diska.

Šta sve Gparted može da radi?

Osnovne naredbe koje Gparted izvršava su pravljenje novih particija, brisanje, promena veličine, njihovo pomeranje. Takođe proverava potencijalna oštećenja u strukturi fajl sistema, kopira particije diska i menja njihova imena. Koristi se za stvaranje prostora na disku pri instaliranju novog operativnog sistema i kloniranje particija. Gparted funkcioniše i sa SSD, SD i USB diskovima. Ako su mrežni diskovi montirani na lokalnom računaru, onda može raditi sa njima i njihovim particijama.

Podržani su sledeći fajl sistemi: NTFS, FAT16, FAT32, exFat, Ext2, Ext3, Ext4, F2FS, HFS, HFS+, JFS, BTRFS, Linux-swap, ReiserFS, Reiser4, LUKS, MINIX, UDF, NILFS2, LMV2 PV, UFS i HFS. Sa nekima od njih koji su manje zastupljeni nije moguće izvršiti sve prethodno nabrojane naredbe.

Gparted - interfejs

Pošto je ovo bitan program za održavanje diskova i particija na njima postoji i u live.iso verziji kako bi se napravio butabilni CD ili USB. Takođe je čest deo i system rescue kompilacija programa. Gparted ne postoji kao instalacioni program za Windows ili macOS, ali ga možete koristiti i na tim platformama pomoću Live CD ili Live USB. To je i najčešći način upotrebe ove aplikacije.

Gparted je koristan i kada nemate da potrebe da napravite neku promenu sa diskovima i particijama. Naročito ako vaš kompjuter ima više diskova i particija. Može da vas podseti na organizaciju diskova, da vidite koliko je njihovo zauzeće i proverite da li je sve u redu sa fajl sistemima.

Platforma:
Linux

Dugme Download upućuje na link za preuzimanje iso fajla za pravljenje butabilnih CD ili USB. Linux korisnicima preporučujemo instaliranje iz repozitorijuma operativnog sistema koji koriste.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *