Abiword

Abiword

Ima programa koji su zaboravljeni, iako veoma dobro obavljaju zadatke zbog kojih su napravljeni. Jedan od takvih je AbiWord. To je tekst procesor čija ja prva varijanta nastala davne 1998 godine. Samo ime je izvedeno iz korena španske reči “abierto” što znači otvoren. Možete pretpostaviti da je program besplatan i open source. Postoji u verzijama za Linux, Windows, macOS, AmigaOS, ReactOS, QNX i još neke druge egzotične operativne sisteme. Verzija za Linux ima najnovija ažuriranja. Ipak, i u starijim verzijama program je veoma funkcionalan.

Koje su sličnosti i razlike AbiWord i MS Word-a?

Poređenje sa poznatijim programom je dobar način da upoznamo AbiWord. Najvažnija razlika je da MS Word komercijalni program koji se nudi u okviru MS Office paketa. AbiWord je zastupljen na većem broju platformi i može biti portabilan. MS Word zauzima mnogo više mesta na hard disku i može u radu da bitno optereti RAM i procesor.

AbiWord - interfejs

Korisnički interfejs oba programa je sličan. AbiWord je nešto jednostavniji, podseća na stare varijante MS Word-a. Glavni meni sa svojim podmenijima se nalaze na istim mestima. Vidi se da AbiWord-u nedostaju neke napredne funkcije za formatiranje teksta. MS Word je bolje povezan sa drugim aplikacijama, pre svega sa Office paketom. MS Word ima veliki broj makroa i dobru podršku programerskih alata. U samom radu sa dokumentima: unosu teksta, formatiranju, dodeljivanju stilova delovima dokumenta, ubacivanju slika i tabela nema razlika.

AbiWord podržava sledeće formate za uvoz i izvoz dokumenata OpenDocument Text (.odt), Microsoft Word (.doc), Office Open XML (.docx), Rich Text Format (.rtf) i text documents (.txt). To je mnogo manje nego MS Word, ali retko kome je to važno. Ovde napominjemo da je kompatibilnost sa MS Word formatom kod kompleksnijih dokumenata nije potpuna. Od naprednijih opcija AbiWord poseduje saradnju pri pisanju dokumenata preko Cloud servisa.

Zašto bi prelazak na AbiWord bio dobar?

AbiWord ima skoro sve što i mnogo poznatiji tekst procesori, a besplatan je. Za prosečnog korisnika i uobičajene dokumente je više nego dovoljan. Veoma je brz , bez obzira na veličinu dokumenta. AbiWord je jednostavan za upotrebu i zato nije potrebno odvojiti dodatno vreme da bi se naučio rad u ovom programu. Korisnicima drugih tekst procesora prelazak na AbiWord ne predstavlja problem.

Zbog svega toga preporučujemo da instalirate i probate rad u AbiWord-u.

Platforma:
Linux, Windows, macOS, …

Dugme Download ispod je link za Windows verziju programa. Za Linux je najbolje koristiti instalaciju iz repozitorijuma vašeg operativnog sistema. Link za macOS se nalazi OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *