GPT-4o – najbolji chatbot do sada

GPT-4o – najbolji chatbot do sada

GPT-4o je najnovija verzija generativnog velikog jezičkog modela LLM (Large Language Model) za stvaranje teksta, slike i zvuka. Pojavila se sredinom maja 2024. Autor je kompanija OpenAI. Već smo ranije pisali o prethodnoj verziji ChatGPT-a. Uz post smo dali i serijal tutorijala o primeni GPT-a za prevođenje, davanje uputstava, pisanje pesama, programiranje, seminarske radove i za SEO. Promene koje donosi nova verzija zaslužuju da ponovo pomenemo GPT. Kao i prethodne, aplikacija funkcioniše kao veb servis, pa je tako dostupna za desktop (Windows, Linux, macOS) i mobilne platforme (Android i iOS).

Hajp oko GPT-4o

Nova verzija chatGPT se pojavila 13 maja 2024. i izazvala ogromno interesovanje, što se može videti po mnogobrojnim naslovima i u medijima koji nisu specijalizovani za informatičke teme (NIN, Investitor, Kurir, b92, Danas, itd.). GPT je napravio pravu revoluciju u informacionim tehnologijama. Uveo je na velika vrata LLM (Large Language Model) u oblast primenjene veštačke inteligencije. Ta promena je toliko velika, da sada svi moraju da imaju svoj LLM. Drugi oblici veštačke inteligencije su potisnuti, kao da nisu ni postojali. Nama se čini da je to zato što su korisnici fascinirani kvalitetnom upotrebom prirodnog ljudskog jezika od strane LLM-a.

Jedna od posledica te histerije oko LLM-a je da je procenjena potrošnja električne energije za funkcionisanje raznih AI modela već sada desetak puta veća od one koju koristi Google za celokupnu pretragu. U SAD su akcije modularnih nuklearnih elektrana naglo skočile, a njihovi akcionari hvale GPT i druge AI botove kao dar sa neba.

Mala terminološka razjašnjenje u vezi GPT-4o

Kada se pojavi nova stvar, naročito tehnologija, sa njom ide i niz novih termina. Ovde ćemo pomenuti samo neke najvažnije koje prate GPT-4o. Sama skraćenica GPT-4o znači generativni unapred obučeni transformer, četvrte generacije. (Generative Pre-trained Transformer 4). Transformeri su napredni tip arhitekture neuronske mreže koji je naročito pogodan i optimizovan za obradu prirodnog jezika. Obuka ovog jezičkog modela je izvršena na velikom broju veb stranica, knjiga, članaka i drugih tekstova. Na tim primerima model uči pravila jezika, gramatiku, razumevanje konteksta i činjenice. Generativni znači da nema unapred napisanih odgovora, već da platforma sama stvara odgovor na osnovu svojih algoritama. Pošto ovaj model nije specijalizovan za određenu vrstu zadataka ili odgovora, koristi se skraćenica GPA (General-purpose assistant bot).

GPT-4o - Impresija
GPT-4o kako ga “vidi” AI image generator Playgound-v2,5

Razlike GPT-4o u odnosu na prethodne verzije

GPT-4o je najnovija verzija chatbota kompanije OpenAI, a po mnogim mišljenjima najnaprednija tehnologija tog tipa sada. Ostvaren je značajan napredak u razvoju velikih jezičkih modela. Navešćemo neke razlike u odnosu na prethodne verzije (GPT-3.0, GPT-3.5).

GPT-4o pravi manje grešaka od prethodnih verzija. Samo generisanje teksta po postavljenom pitanju je brže. Bolje razume pitanja i njihov kontekst i zato daje preciznije odgovore. Poboljšanja je koherentnost i relevantnost odgovora. Napravljene su dodatne smernice za etičku upotrebu. Dodati su mehanizmi da se smanji broj neprimerenih i štetnih odgovora.

Povećan je broj tema na koje može da komunicira. Zbog milijardi parametara koje koristi i odgovori su mu kompleksniji. Bolje održava temu razgovora. Ima multimodalne sposobnosti – generiše tekst na osnovu slika, zvuka i drugih inputa. Podaci na kojima je GPT-4o treniran su aktuelniji od onih prethodnim verzijama za više od dve godine i obuhvataju informacije do oktobra 2023. godine.

Urađeno je puno na optimizaciji resursa tokom obuke i upotrebe, međutim rezultati su samo delimični. To je jedan od razloga zašto se manje kompanije teško uključuju u ovakve projekte, mada postoje neki pokušaji da se taj problem prevaziđe (https://mor.org/).

Kako pristupiti GPT-4o?

Uskoro se očekuje pojavljivanje ekstenzija za veb pregledače, kao i posebnih aplikacija za mobilne platforme. GPT-4o se može lako integrisati u druge aplikacije i platforme, što su mnogi već učinili. Takođe je postignuto prilagođavanje za različite specifične upotrebe.

Uz određena ograničenja GPT-4o se može pristupiti direktno na sajtu chatgpt.com. Alternativa ovome su drugi portali sa AI modelima, kao što je POE, koji nudi besplatno veliki broj AI botova, među njima i GPT-4o. (Kod POE platforme besplatna opcija je ograničena na deset poruka dnevno.)

Nove verzije programa koji izazivaju veliko interesovanje se pojavljuju u sve kraćim vremenskim intervalima. Kada budete ovaj post čitali, verovatno će negde već da se govori i piše o GPT-5oo.

Platforma:
veb servis

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Hvala vam najlepše na vašoj izdašnosti! ♥

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *