MediBang Paint – Besplatan program za obradu slika

MediBang Paint – Besplatan program za obradu slika

Postoji mnogo dobrih programa za obradu slika, a Photoshop je najpoznatiji i najpopularniji u ovoj kategoriji. Međutim, Photoshop je program za čije korišćenje morate platiti i nema besplatnu verziju. Srećom, postoji mnogo besplatnih programa, sličnih Photoshop-u, što po svojim funkcijama, što po korisničkom interfejsu. Jedan ovakav program je MediBang Paint.

MediBang Paint je besplatan program za obradu slika dostupan za Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS i odlična je besplatna zamena za Photoshop. U ovoj recenziji fokusiraćemo se na verziju za desktop računare, ali većina onoga što kažemo će važiti i za mobilne telefone i tablete.

Kako radi MediBang Paint?

Kada instalirate MediBang Paint, prvo što treba da uradite je da se besplatno registrujete. Ovo nije obavezno i program je moguće koristiti i bez registracije, ali registracijom dobijate pristup Cloud servisu i mnogim funkcijama koje su dostupne samo kada ste registrovani, zato vam predlažemo da ovo uradite.

Kada pokrenete program ugledaćete korisnički interfejs koji je sličan onome koji imamo u Photoshop-u. Na sredini se nalazi “platno” na kome crtate ili uređujete sliku, sa desne strane je meni sa Layer-ima i mapa projekta, a sa leve četkice i alati za crtanje. Ipak, nije sve isto kao u Photoshop-u, a MediBang Paint sadrži tutorijal koji će vam pokazati sve osnovne opcije programa i naučiti vas da ih koristite.

MediBang Paint meni

Što se samih alata tiče, pronaći ćete sve one na koje smo navikli u Photoshop-u. Među njima su četkice različitih oblika, gumica za brisanje, alatka za bojenje, alatka za crtanje geometrijskih oblika i druge. Ipak, Photoshop sadrži više alata, ali ni jedan bitan alat nije izostavljen. Pored alata za crtanje, posebna pažnja je posvećena i uređivanju teksta. MediBang Paint sadrži veliki broj već instaliranih fontova, a nove fontove možete preuzeti sa Cloud-a.

Ono po čemu se MediBang Paint izdvaja je fokus na uređivanje slika nacrtanih u stilu japanskih manga stripova. Postoji nekoliko opcija specijalno namenjenih uređivanju slika i stripova u ovom stilu. Jedna koja nam je zapala za oko je podešavanje pozadine da bude osmobitna ili čak jednobina, što je odlično ukoliko pravite manga strip u retro stilu.

Besplatan program za obradu slika i zamena za Photoshop

MediBang Paint je odličan besplatan program za obradu slika i sjajna besplatna zamena za Photoshop i kao takav, dobija našu toplu preporuku. Ukoliko znate da koristite Photoshop lako ćete se snaći i ovde, a ukoliko ste početnik, tutorijal koji se nalazi u samom programu će vam pomoći da naučite da ga koristite. Opcije koje sadrži jesu nešto siromašnije nego u Photoshop-u, ali ni ovde nemamo nikakvih posebnih zamerki pošto su sve najpotrebnije opcije dostupne.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *