Microsoft najavio novi Windows 11

Microsoft najavio novi Windows 11

Microsoft je najavio novu verziju Windows-a pod nazivom Windows 11. Beta verzija Windows-a 11 je već danas dostupna korisnicima koji su deo Windows Insiders programa. Puna verzija, koja je namenjena svima, biće dostupna početkom 2022. godine. Tačan datum još uvek nije objavljen. Svi korisnici koji imaju licencirani Windows 7, 8 i 10, moći će besplatno da preuzmu Windows 11.

Neke je ovo pomalo iznenadilo, pošto je Microsoft obećao da će Windows 10 biti poslednja verzija ovog operativnog sistema i da će se razvijati putem update-ova, a ne izlaskom novih verzija.

Za većinu, ovo ipak nije iznenađenje. Odmah je bilo jasno da je ovakav model nemoguć i da je to bio samo marketinški potez, koji je za cilj imao da natera korisnike da što pre pređu na ovaj operativni sistem kako bi Microsoft prikupljao i prodavao njihove privatne informacije i servirao im reklame.

Moramo priznati da smo veoma skeptični po pitanju novog Windows-a. Svaka druga verzija Windows-a je bila loša i služila je kao proba nove tehnologije, koju su iz Microsofta prodavali, a svoje najvernije korisnike činili su testerima koje ne samo da nisu plaćali, već su oni plaćali njima.

Podsetimo se: Windows 98 – dobar, Windows ME – loš, Windows XP – dobar, Windows Vista – Loš, Windows 7 – najbolji, Windows 8 – loš, Windows 10 – ne baš dobar, ali prihvatljiv, sledeći ovaj trend, Windows 11 – loš.

Bilo kako bilo, probaćemo da budemo što objektivniji kada razmatramo promene koje donosi Windows 11, a treba imati u vidu i da mnogo toga može da se promeni do izlaska pune verzije.

Promene korisničkog interfejsa u Windows-u 11

Prvo što ćete primetiti kada pogledate Windows 11 je to da je Start meni pomeren na sredinu taskbar-a. Ovo je moguće promeniti i vratiti kako je u Windows-u 10, ali je očigledno da je ovo izgled koji Microsoft smatra najboljim. Sam taskbar se nalazi u donjem delu ekrana, ali ga više nije moguće pomeriti, kako je to do sada bio slučaj.

Windows 11 Start meni

Start meni, kada ga uporedimo sa Windows-om 10, je veći i manje koristan. U prvi plan su istaknuti Microsoftovi programi i to baš oni koje smo uvek brisali kada instaliramo novu kopiju Windows-a. Programe koji se ovde nalaze je moguće promeniti pa ovo nije tako veliki problem. Ono što jeste problem je to da ima mnogo praznog prostora između ikonica. To čini celokupan meni bespotrebno velikim.

Start meni služi za brz pristup programima i ne želimo da nam previše odvlači pažnju, niti da pokriva celu radnu površinu. Zato nam se ovaj potez uopšte ne sviđa, ali priznajemo da treba sačekati dok ga ne isprobamo, možda ovako jeste bolje, mada sumnjamo.

Još jedna stvar koja nam se ne sviđa je to da se u Start meniju nalaze ikonice Microsoft-ovih programa, koji nisu instalirani, a čija instalacija počinje posle jednog klika, bez traženja potvrde. I u Start meniju Windows-a 10 su se nalazili neinstalirani Microsoft-ovi programi. Razlika je u tome da pre nego što počne instalacija, otvara se Microsoft Store u kome imamo opis programa i opciju da ne instaliramo program, ukoliko tako odlučimo. To više nije slučaj. Jednim klikom na ikonicu instalacija odmah počinje i ne može se prekinuti. Ova promena je očigledno napravljena samo da bi se u Microsoft Store-u broj instalacija veštački povećao.

Promene je doživeo i kontekstualni meni kome pristupamo desnim klikom na desktop ili na ikonicu programa ili folder. Broj opcija je smanjen na sedam, sa osmom opcijom da se prikaže više opcija, a sam meni i font slova su veći. Ova promena može da bude korisna zato što je snalaženje dosta lakše jer nema previše opcija, što će se posebno svideti početnicima. Mana ovoga je da je za pristup naprednim opcijama potreban dodatni klik.

Windows 11 kontekstualni meni

Widgeti se vraćaju, sada bolji nego ikada, bar tako tvrde iz Microsofta. Što se tiče samih widgeta, tu nema nekih promena. Ono što jeste promenjeno je da sada postoji posebni meni u kome se nalaze svi widgeti. Meni nije uvek vidljiv, već se otvara kada mišem dođete do ivice ekrana. Mi lično nikada nismo mnogo marili za widgete, ali sa ovom novo organizacijom, možda i počnemo da ih koristimo.

Windows 11 widgets meni

Jedna promena koja nam se svidela je poboljšana podrška za virtuelni desktop. U Windows-u 10 postoji opcija da napravite više desktop-ova, gde svaki posebno možete da uredite i da u par klikova menjate između njih. Nova opcija koju Windows 11 donosi je da sada možete da postavite različite pozadine na svaki desktop pa je lakše prepoznati koji je koji desktop. Još jedna odlična opcija je da možete podesiti kontrast i osvetljenje za svaki desktop posebno. Takođe i meni za prebacivanje između desktop-ova, kao i njihovo uređivanje je definitivno unapređen.

Nismo pokrili sve promene u korisničkom interfejsu koje dolaze sa Windows-om 11, ali smo istakli, po našem mišljenju, najvažnije i moramo priznati da smo razočarani. Nismo želeli da budemo previše negativni, ali se čini da dizajneri iz Micrsoft-a ne razumeju svoje korisnike, niti poštuju njihove potrebe, već prave promene koje je lako reklamirati i koje će, potencijalno, što više novca zaraditi kompaniji.

Hardware-ska zahtevnost Windows-a 11

Minimalna konfiguracija za Windows 11:

 • Procesor: 1 GHz sa 2 ili više jezgra i 64-bit (32-bit neće raditi)
 • RAM memorija: 4 GB
 • Hard disk: 64 GB
 • Grafička kartica: kompatibilna sa DirectX 12
 • Monitor: minimum 9” sa HD rezolucijom (720p)
 • TPM: Trusted Platform Module (TPM) verzija 2.0

Ova hardware-ska zahtevnost je veća one u Windows-u 10, ali je to i očekivano, s obzirom da se radi o novom operativnom sistemu. Ono što je neočekivano je da 32-bitni procesori neće raditi na Windows-u 11. Velika zamerka koju imamo je to što operativni sistem zauzima neverovatnih 64GB. Windows 10 zauzima svega 20GB.

TPM (Trusted Platform Module) je čip koji se nalazi na procesoru i matičnoj ploči. Služi za enkripciju podataka na računaru i pomaže pri bezbednosti. Činjenica da Windows 11 zahteva verziju 2.0 ovog čipa će mnogim korisnicima, čak i nekima sa novim računarom, onemogućiti korišćenje ovog operativnog sistema. Takođe, na mnogim računarima TPM čip je isključen, pa ćete u BIOS-u morati da ga uključite.

Instalacija Windows-a 11

Ukoliko već imate Windows 7, 8 i 10, preći na Windows 11 će izgledati kao najobičniji, mada izuzetno veliki update. Ukoliko instalirate Windows 11 na računar na kome nije instaliran Windows, to će izgledati kao obična Windows instalacija, ali sa dve promene. Biće vam potreban Microsoft nalog i internet konekcija.

Bitno je pomenuti da za instalaciju Windows-a 11 ove dve stvari nisu uopšte potrebne. Ovo nešto što je kompanija uradila da natera korisnike da naprave Microsoft nalog. Još jedna promena koja pomaže Microsoft-u, a samo nervira korisnike.

Android aplikacije na Windows-u 11

Velika novina je da ćete na Windows-u 11 moći da instalirate Android aplikacije koje ćete moći da preuzmete iz Microsoft Store-a. Ovo bi bila fenomenalna vest, ali kao i sve vezano za novi Windows, postoji caka. Naime, aplikacije koje ćete moći da instalirate nisu one sa Google Play Store-a, već one sa Amazon App Store-a.

Amazon App Store nudi mnogo manji izbor aplikacija i one su često lošijeg kvaliteta od onih koje se nalaze na Google Play Store-u. Ipak, ovo je dobar početak, ali dok ne dobijemo mogućnost da instaliramo sve Android aplikacije, bez ograničenja, ovo nije tako interesantna vest.

Zaključak

Još uvek je prerano davati konačnu ocenu. Ono što smo videli je beta verzija i očekujemo dosta promena do izlaska pune verzije Windows-a 11. Ipak, ono što smo videli nas ne čini optimistima. Promene korisničkog interfejsa su površne i mahom neželjene, a ostale promene su tu da pomognu kompaniji, često, na štetu korisnika. Najinteresantniji dodatak je podrška za Android aplikacije, ali ni tu stvari ne izgledaju baš najbolje.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

2 Komentara

 • Windows 11 nece biti besplatan kao sto ni jedan Windows do sada nikad nije bio i nece ni biti! Bice besplatna nadogradnja sa prethodnog OS-a sa PLACENOM validnom licencom, kao sto je bilo sa Win7 ili Win8 na Win10!

  TPM je cip koji se NE NALAZI NI NA JEDNOJ PLOCI osim ako korisnik nije ugradio i ne podrzava svaka ploca TPM cak ni u zadnjih 4-5 god proizvedena! fTPM je softverska verzija koju imaju procesori novije generacije i moze se aktivirati u BIOS-u samo ako BIOS ima podrsku za to bez obzira ako CPU ima fTPM integrisan.

  Windows 11 zauzima manje prostora nego Windows 10 i da ste instalirali i probali i da ste sposobni da pogasite nepotrebne stvari koje zauzimaju prostor na disku, dosli biste do brojke od samo 14.5gb koliko je potrebno za ovaj operativni sistem sa sve drajverima!

  Te dve stvari koje napominjete su PRISUTNE i u Win10 instalaciji, ali vi ocigledno ograniceno gledate na to jer eto Win10 vam se svidja, a Win11 koji se vec pokazao prakticnijim i daleko lepsim za oko, vam NAMECE neke MS fore da vas spijuniraju, kradu podatke i posle prodaju na buvljaku i da vas nerviraju, a do sad vas nisu nervirale iste.


  Napomena: iz ovog komentara su pre objave uklonjena vređanja upućena administraciji sajta. Moli se autor komentara da se ubuduće suzdrži od vređanja i korišćenja ružnih reči. Svako ima pravo na svoje mišljenje i da to mišljenje iznese u komentarima na sve naše objave, ali vređanja i upotrebu ružnih reči nećemo tolerisati. – administracija sajta BesplatniProgrami.org

  • U tekstu je rečeno da će korisnicima Windows-a 7, 8 i 10 prelazak na Windows 11 biti besplatan, a ne da je sam Windows 11 besplatan. Podrazumeva se da oni moraju imati legalnu verziju operativnog sistema, mi se ne bavimo piratskim verzijama programa.

   Nismo ulazili u detalje rada TPM čipa, već smo samo dali kratak opis i razlog zašto je to problem. U pravu ste da se on mora dodatno ugraditi, što nismo pomenuli zato što nismo hteli da ulazimo u detalje koji izlaze van opsega ovog teksta.

   Windows 11 zauzima 64 GB prilikom instalacije i tako je navedeno na Micrsoft-ovom web sajtu. Nije bitno koliko se to može smanjiti kasnije, posebno ako uzmemo u obzir da će većina korisnika koristiti operativni sistem u tom obliku.

   Za Windows 10 smo rekli da je prihvatljiv i nigde nismo rekli da je špijuniranje na njemu prihvatljivo. Što se izgleda tiče, to je na svakome ponaosob da odluči da li mu se dopada, a mi smo izneli svoje mišljenje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *