SkyView® Lite – istraživanje nebeskih tajni

SkyView® Lite – istraživanje nebeskih tajni

SkyView® Lite je besplatna aplikacija za istraživanje neba i otkrivanje astronomskih objekata pomoću mobilnog telefona. Postoji u verzijama za Android i iOS. Preuzeta je preko 50 miliona puta. Napravili su je profesionalni astronomi. Dostupna je i puna verzija, sa dodatnim mogućnostima, ali ona nije besplatna.

Funkcionisanje SkyView® Lite aplikacije

SkyView® Lite ima jednostavno korisničko okruženje i intuitivne kontrole, pa se sa njom lako upravlja. Osim imena dobijate i dodatne informacije o planetama i ostalim nebeskim telima, kao što je udaljenost ili magnituda (magnituda je mera sjaja ili intenziteta astronomskog objekta). SkyView® Lite daje veoma precizne podatke. Zato je bitno da se pre korišćenja, izvrši kalibracija senzora pokretima mobilnog telefona, koji su objašnjeni pri startovanju aplikacije.

Aplikacija koristi proširenu stvarnost (AR – augmented reality) – na ekranu mobilnog telefona dok je usmeren prema nebeskim telima, ispisuje imena zvezda i drugih astronomskih objekata. Primenjuje se panoramski prikaz od 360 stepeni. SkyView® Lite koristi GPS mobilnog telefona i senzore. Korisnik treba samo da usmeri telefon (tj. kameru telefona) ka nebu i dobiće interaktivnu mapu sa ispisanim imenima zvezda, planeta, satelita i svega drugog što se nalazi na nebu.

SkyView® Lite - Ribe

SkyView® Lite može da proračuna i predloži kada je idealno vreme za posmatranje neke pojave na nebu. Podseća da je neki satelit, baš u ovom trenutku, na nebu iznad. Korisnici mogu da se vraćaju u prošlost ili idu u budućnost, da bi na ekranu mobilnog telefona videli kako je izgledalo nebo u tom trenutku. Mogu da se prave i lični podsetnici koji se odnose na posmatrane fenomene.

Aplikacija radi i bez Wi-Fi ili mobilne mreže. Zbog toga može da se koristi i u prirodi. Napravljene slike neba mogu da se dele preko društvenih mreža. Sve vreme u pozadini se čuje odgovarajuća muzička podloga, što stvara posebnu atmosferu. Atraktivno je kako aplikacija pri prikazu nekog sazvežđa, pored ispisivanja njegovog imena i drugih podataka, preko celog ekrana daje i crtež, Velikog i Malog medveda, Vodolije, Raka… Da bi SkyView® Lite funkcionisala nije potrebna noć. Kad se i tokom dana usmeri kamera telefona u bilo kom pravcu, dobijaju se relevantne informacije šta se od svemirskih objekata tamo nalazi. To se vidi i na našoj slici iznad. Čak, ako se kamera okrene prema tlu, vidi se prikaz nebeskih tela. Svemir je svuda oko nas, zapravo, mi smo u svemiru.

Mišljenje o SkyView® Lite

Ljudi gledaju i proučavaju nebo hiljadama godina. U tu svrhu su razvili veoma sofisticirane metode. I bez napredne tehnologije otkrivali su zvezde, sazvežđa i planete koje se nalaze iznad nas. Pratili su dnevno i noćno kretanje Meseca i zvezda i pronalazili pravilnosti u tom kretanju. Mogućnosti savremenih informatičkih tehnologija su tome dale novi zamah. NASA Apps je još jedan primer kako nove tehnologije utiču na istraživanje svemira i edukaciju korisnika o tome.

Ova aplikacija je još 2011. godine proglašavana za najbolju obrazovnu aplikaciju na App Store-u. Predstavljana je kao savršen saputnik za posmatranje zvezda. Nekada su proučavali nebo samo posvećeni u nebeske tajne. Sada, zahvaljujući SkyView® Lite i potpuni početnici u astronomiji mogu to rade. Nemojte da propustite tu šansu!

Dugme Preuzmite ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *