OnlyOffice – kvalitetan i besplatan kancelarijski paket

OnlyOffice – kvalitetan i besplatan kancelarijski paket

OnlyOffice je besplatan kancelarijski paket. Postoji u desktop verzijama za Windows, macOS, Linux, Android, iOS i kao veb servis – preciznije SaaS platforma. Kreirala ga je kompanija Ascensio System SIA iz Letonije. OnlyOffice ima više konfiguracija paketa sa različitim cenama, ali je osnovna (Startup) besplatna i ovaj post se odnosi na nju.

OnlyOffice – jedan od mnogih kancelarijskih paketa

Biolozi definišu mutualizam kao podvrstu simbioze u kojoj oba organizma koja žive u zajednici imaju korist od toga. U IT industriji verovatno nema boljeg primera mutualizma od odnosa između PC-a i kancelarijskih paketa. Office paketi postaju popularni sa pojavom PC-a. Od tada je svako mogao za relativno prihvatljivu sumu novca da ima svoju “kancelariju”. S druge strane, potreba za Office paketima je znatno uticala na povećanje prodaje PC-a. Odnosi između njih su toliko isprepletani, da je teško utvrditi ko je kome više pomogao da stekne veliku moć i novac na surovom IT tržištu.

Sada ima više kancelarijskih paketa koji mogu da zadovolje sve potrebe prosečnog korisnika. Pomenućemo samo neke, po našem mišljenju najpoznatije: Microsoft Office, LibreOffice, WPS Office, Apple iWork, Zoho Office, Apache OpenOffice, Corel WordPerfect Office, Google Workspace, Microsoft 365. Sumnjamo da ima korisnika koji nisu imali posla sa Office paketima, makar samo sa MS Office-om. Cilj nam je da prikažemo osnovne osobine i funkcije jednog takvog programa, sa kojim pretpostavljamo da niste upoznati.

OnlyOffice - My Documents
My Documents – upravljanje fajlovima i folderima

OnlyOffice se pojavio tek 2010. godine, kada je softversko tržište već bilo preplavljeno kancelarijskim paketima. U tom “kašnjenju” bilo je i nečeg dobrog. Za razliku od MS Office-a koji je nastao pre 35 godina i koji je u svakom narednom izdanju plaćao danak kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, OnlyOffice nije imao problema sa tim. Kada se pojavio, već je bilo potpuno jasno u kom pravcu IT industrija ide (sa njom i ceo svet). Termini kao Cloud ili SaaS su ušli u masovnu upotrebu i pokazivali su taj pravac.

Da bi pojasnili prethodno pomenuti termin napravićemo malu digresiju. SaaS (Software as a Service) je deo obuhvatnijeg pojma računarstva u oblaku (Cloud). To znači da se programi više ne instaliraju na lokalne uređaje, već se na korišćenje dobijaju preko interneta u potpuno funkcionalnom obliku. Takav način najčešće podrazumeva pretplatu. Prednosti su pristupačnost, održavanje i skalabilnost. Pristupačnost znači da se sa bilo kog uređaja sa veb pregledačem pristupa aplikaciji. Održavanje se odnosi na ažuriranje sa jednog mesta, što je posebno značajno za bezbednost. Skalabilnost znači da se softver prilagođava potrebama korisnika, bez potrebe za novim hardverskim rešenjima ili drugim intervencijama korisnika.

Instalacija i korisničko okruženje OnlyOffice-a

Sistemski zahtevi za instalaciju desktop verzije su relativno skromni: Intel ili AMD procesor na 1 Gh, 2 GB RAM-a, isto toliko slobodnog prostora na hard disku i minimalna rezolucija 1024×768. Instalacioni fajl desktop verzije ima nešto preko 200 MB. Sama instalacija je potpuno pojednostavljena i brza. Otvaranjem naloga na matičnom sajtu dobijate SaaS varijantu OnlyOffice-a. Uz nju u besplatnoj (Startup) verziji dolazi 2 GB prostora za fajlove u Cloud-u, maksimalno tri administratora (Power user) i do 12 Soba (Rooms) za rad na projektima. Sobe su folderi, habovi u kojima se dešava saradnja između više korisnika. U njima se nalaze svi fajlovi i subfolderi u okviru jednog projekta. Osim rada sa lokalnim fajlovima OnlyOffice za desktop dozvoljava ulazak u Cloud i pristup istim dokumentima kao kod SaaS verzije. Tada je i korisničko okruženje potpuno identično kod obe varijante kancelarijskog paketa.

OnlyOffice - Document
Document aplikacija

Startup paket nudi četiri osnovna programa za rad sa dokumentima i oni čine OnlyOffice Docs. To su Document za uređivanje tekstualnih dokumenata, Spreadsheet za proračunske tablice, Presentation za pravljenje prezentacija i Form za rad sa PDF dokumentima. Tome treba dodati aplikaciju za upravljanje dokumentima (pretraživanje, sortiranje, filtriranje) i alate za saradnju (rad na projektima i dokumentima u realnom vremenu – pregledanje verzija, praćenje izmena i komunikacija učesnika u projektu). Rad u samim aplikacijama je sličan onom u MS Office-u i ko je radio u njemu neće imati problema sa OnlyOffice-om. Zato u ovom postu ne pišemo kako se formatira tekst, ubacuju formule u tabelu ili pravi novi slajd. Razlike postoje, možda OnlyOffice ima logičnije poređane opcije u menijima, ali to je već stvar za diskusiju. Isto tako, verovatno MS Office poseduje nešto više mogućnosti u stvaranju i uređivanju dokumenata (toliko ih je da ih nije lako prebrojati). Ponuđeni su brojni šabloni za formiranje raznih tipova dokumenata. Od njih bi kao posebno interesantne izdvojili one za PDF dokumente.

Bitne osobine OnlyOffice-a

OnlyOffice Docs poseduje visoku kompatibilnost sa svim najvažnijim formatima dokumenata koji se sada koriste, bilo da su oni iz MS Office porodice ili OpenDocument-a ili neki treći. Zbog toga će simultano korišćenje OnlyOffice-a sa drugim kancelarijskim paketima proteći bez problema.

U okviru svake aplikacije od pominjane četiri osnovne postoji meni Dodaci koji nudi moćne opcije integracije sa drugim servisima koji su važni za uređivanje dokumenata. Pomenućemo neke od njih: Google Translate, ChatGPT, Zoom, unos teksta govorom, OCR. Dodaci funkcionišu u okviru samih dokumenata koji se uređuju. Osim brojnih mogućnosti za uređivanje i formatiranje dokumenata, OnlyOffice ima napredne funkcije, kao što su komentari, deljenje dokumenata i kontrola verzija. Podržan je Drag and Drop – možete jednostavno prevući fajl ili folder sa vašeg desktopa ili fajl menadžera u My Documents i on će se automatski naći u Cloud-u.

OnlyOffice - Spreadsheet
Spreadsheet aplikacija

Mnogo pažnje je posvećeno bezbednosti i privatnosti. Komunikacija u Sobama može biti u potpunosti enkriptovana. Kod bezbednosti pomenućemo još i autentifikaciju i prilagođene dozvole pristupa. Autori kažu da se ovaj programski paket u potpunosti pridržava GDRP-a (General Data Protection Regulation) – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Možda je zato OnlyOffice popularan kod obrazovnih ustanova. U ovom trenutku OnlyOffice za desktop nema podršku za srpski i slične jezike, dok se u SaaS varijanti možete izabrati srpski jezik.

Ako je 2 GB prostora koje daje OnlyOffice nedovoljno za nesmetan rad, ne treba zaboraviti njegovu kompatibilnost i lako povezivanje sa Cloud servisima kao što su Dropbox, Google Drive, OneDrive i Nextcloud. Ponuđeni su i API-ji pomoću kojih mogu da se integrišu funkcionalnosti OnlyOffice-a u veb stranice korisnika. Ovaj kancelarijski paket nije sasvim program otvorenog koda, ali njegov centralni deo – OnlyOffice Docs jeste. Korisnici mogu da pristupe izvornom kodu i da ga prilagode svojim potrebama.

U Download sekciji matičnog sajta ovog programskog paketa na koju vas vodi link iz Preuzimanja, naći ćete više mogućnosti za preuzimanje instalacionog fajla. Paket ima veoma bogat i dobar help. Ni forum na kom se može naći puno toga o funkcionisanju aplikacije ne zaostaje kvalitetom. Ako sve to ne bude dovoljno, pogledajte ovaj YouTube kanal.

OnlyOffice je odličan, a besplatan office set alata za rad sa dokumentima i tabelama

Kao i mnogi savremeni programi OnlyOffice je napravljen tako da u svako vreme, sa bilo kog uređaja može da se pristupi svom poslu. Besplatna verzija ovog paketa nudi toliko mogućnosti da je dovoljna skoro svim individualnim korisnicima i manjim grupama. Plaćene konfiguracije paketa su više usmerene ka većim organizacijama i preduzećima.

Desktop verzija se od SaaS razlikuje samo u mogućnosti direktnog rada sa lokalnim fajlovima i folderima. Zato se stiče utisak da je verzija u veb pregledaču (SaaS) potpuno dovoljna. Ipak, ne sme se zaboraviti, da uvek ima korisnika koji ne žele da njihovi poverljivi dokumenti “lebde negde u oblaku”. Takođe ima mesta na kojima internet, makar povremeno ne funkcioniše, pa je dobro imati rezervnu varijantu. Prijatno smo iznenađeni funkcionalnošću OnlyOffice-a na mobilnim platformama. Bez obzira što su one samo pomoćno sredstvo za pregled, upravljanje i uređivanje dokumenata, dobro je videti da se i to može i to prilično efikasno.

Mobilna verzija Document i Spreadsheet aplikacija

Ako bi tražili kancelarijski paket koji bi bio kao celina sličan OnlyOffice-u, to bi onda možda bio Microsoft 365. Oba imaju SaaS i desktop varijantu. Međutim, postoje i bitne razlike. Osim u Cloud-u OnlyOffice može dodatno da funkcioniše i na sopstvenom serveru (self-hosted). Tu je i glavna razlika: OnlyOffice je bazično besplatan paket, mada postoji i više verzija sa pretplatom. Microsoft 365 je primarno komercijalan, bez obzira da li je to jednokratna kupovina, pretplata ili je u ovom trenutku dozvoljeno besplatno korišćenje pojedinih delova paketa. U svakom slučaju OnlyOffice je jeftiniji.

OnlyOffice je sveobuhvatno radno okruženje za uređivanje dokumenata. Stepen integracije pojedinih funkcija za rad sa dokumentima je veoma visok. Vidi se da je paket prvo osmišljen kao funkcionalna celina, a onda su razrađivani pojedinačni moduli. To je bitna razlika u odnosu na starije kancelarijske pakete, koji su svoje brojne aplikacije naknadno integrisali. U OnlyOffice-u sve što je potrebno nalazi se na par klikova u okviru istog okruženja.

Kada smo od jedne popularne AI chat platforme tražili da nam navede listu od dvadeset najzastupljenijih Office paketa na njoj nije bilo OnlyOffice-a. Nadamo se da ćete posle ovog posta poželeti da probate rad u jednom manje poznatom, ali besplatnom i veoma kvalitetnom kancelarijskom paketu.

Platforma:
Windows, macOS, Linux, Android, iOS i kao SaaS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *