Opera browser uveo VPN, neograničen i besplatan!

Opera browser uveo VPN, neograničen i besplatan!

Opera VPN

VPN ili Virtuelna privatna mreža jeste kriptovana konekcija uređaja na Internet koja koristi javnu mrežu za komunikaciju, a da javna mreža toga „nije ni svesna“. Naime, VPN koristi standardne protokole za komunikaciju, međutim svaki vid komunikacije je kriptovan za sisteme van VPN-a.

U slučaju da se podaci presretnu, ne mogu se pročitati bez ključa za dekriptovanje. Iz tog razloga se komunikacija putem VPN-a smatra sigurnom. Uz pomoć tehnologije „tunelovanja“, ruteri tretiraju VPN komunikaciju kao normalan saobraćaj. Više o toj tehnologiji pročitajte ovde.

Opera je kao jedan od vodećih browsera uveo upravo VPN i to besplatno i neograničeno. Trenutno, VPN se može aktivirati samo na Opera developerskoj verziji 38, ali samo je pitanje vremena kada će se ova opcija pojaviti u standardnoj verziji.

Navešćemo samo neke od prednosti surfovanja „pod VPN-om“: skrivena IP adresa, skrivena aktivnost na mreži, uklanjanje ograničenja po pitanju pristupa sadržajima koji nisu dostupni u određenoj zemlji ili iz određene zemlje, enkripcija kao vid zaštite od drugih sistema i dr. Očekivanja su da će VPN u Opera browseru postati dostupan u standardnoj verziji narednih meseci.

VPN

Da bi se aktivirao VPN u Opera developerskoj verziji potrebno je uraditi sledeće:

Uđete u Settings (za MAC/Linux Preferences), pa birate Privacy&Security, gde ćete čekirati opciju Enable VPN. U adress bar-u će se pojaviti mala VPN ikonica, koja Vam garantuje da je opcija aktivirana. Po potrebi se može isključiti.

Važno je napomenuti da je surfovanje „pod VPN-om“ za sada sporije nego putem standardnih protokola. Očekivanja su da će ova opcija u budućnosti biti sve bolja i stabilnija, kao i da će sve više zemalja moći da se odabere (za sada su dostupni serveri u Nemačkoj, Kanadi i SAD).

Opera je ovim potezom definitivno potvrdila reputaciju jednog od najinovativnijih internet pregledača, a mi se nadamo se da je ovo tek početak evolucije Internet surfovanja.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *