Opera

Opera

Opera je drugi po starosti browser(program za pregledanje Interneta). Potpuno je besplatna i u upotrebi je još od davne 1995. godine. Nedavno je doživela veliku generalku u koju spada i kompletan redizajn. Opera se razvila u robusni i potpuno opremljeni alat za surfovanje Internetom.

Opera sadrži sve potrebne funkcije za udobno surfovanjem webom, neke od njih su: tabularni pregled (tabbed browsing), mouse-over preview, promenljivi bar za pretragu, napredni alat za beleženje strana (advanced bookmarking tools) i jednostavni integrisani e-mail i čet klijent. Pet glavnih browsera na tržištu godinama pozajmljuju opcije i inovacije jedni od drugih ali Opera se ističe time što prva objavljuje novotarije koje do sada nisu viđene.

Opcije kao što su ugrađeni pop-up bloker, tabularni pregled stranica i najinteresantnije opcije Unite i Turbo.

 • Unite je opcija koja će vaš brauzer pretvoriti u server, što znači da direktno možete deliti vaše slike, fajlove i čak čet rumove bez potrebe za plaćanjem.
 • Turbo je opcija koja vidljivo ubrzava surfovanje webom na sporijim konekcijama kroz keširanje.

Opera je prvi browser koji je opremljen Speed Dial početnom stranicom što u prevodu znači stranicom sa prečicama ka često posećivanim sajtovima, koja je kasnije prekopirana na Chromu i Safariju. Speed Dial od verzije 11.10 je mnogo fleksibilniji, što znači da stranu možete uređivati po svom ukusu, povećavati, smanjivati, dodavati extra polja kolona i redova ili jednostavno ostaviti Operu da je uredi tako da najbolje odgovara vašem ekranu. Nova opcija je takođe i mogućnost odabira šta će se prikazati na prečici željenog sajta. Od verzije 11.10 dodata je i veoma korisna opcija security/search koja obezbeđuje „search hijacking protection“ koja je najčešća taktika malware napada. Otvaranje novih tabova moguće je i klasičnim „drag and drop“ što znači da, link ili fajl koji želite da otvorite u novom tabu dovoljno je da ga samo prevučete u tab regiju.

„Mouse gestures“ je takođe prisutan od verzije 11. Upotrebom ovog alata surfovanje se može dosta ubrzati. „Mouse gestures“ omogućava navigaciju i otvaranje novog prozora samo klikovima povlačenjima i okretanjem točkića miša umesto pritiskanjem dugmića u padajućem meniju. Sve ovo zahteva malo navikavanja ali je zato nagrada u brzini surfovanja velika.

Uvođenjem ekstenzija, Opera je dobila veoma veliku moć proširenja što je stavlja rame uz rame sa Firefox-om ili Chrome-om. Opera ima ugrađenu galeriju sa 14 pod kategorija koje idu od „Accessibility“-a do „Productivity“-a pa sve do vremenske prognoze. Iako ekstenzija za sada ima oko 500, to ne znači da ih uskoro neće biti preko 9000 kao što ih ima Chrome. Ukoliko želite da koristite ekstenzije kao što su „ad bloker“ i site filter, ponašanje samog browsera se može promeniti kao i izgled i to u mnogo većoj meri nego što to može Chrome. Ugrađen je čak i BitTorrent klijent/server funkcija u formi Opera Unite-a. Finalna opcija su naravno „widgeti“, male
Web-aware aplikacije koje u stvari rade van prozora browsera koristeći osnovni kod istog.

Što se tiče bezbednosti, Operi malo šta možemo zamerati. Malware zaštita kao i zaštita od raznih prevara rade dobro. Podržani su još i Extended Validation (EV) sertifikati, Secure Socket Layer (SSL) verzija 3 i TLS. A što se privatnosti tiče, Opera 11 nudi otvaranje privatnih tabova koji pri zatvaranju brišu tragove kao što su history, keš i sve ostale podatke vezeane za otvoreni tab. Ugrađeni čistač istorije je do te merre temeljan da će obrisati i stranicu koju trenutno posmatrate. Operi još jedino nedostaje „Do Not Track“ opcija koja je predstavljena u Internet Explorer-u prošlog januara.

Opera je druga po brzini posle Chrome-a, prepuna opcija i besplatna, preporučili bi je svima koji do sada još uvek nisu odabrali svoj web browser.

Operativni sistemi pod kojima Opera radi:

Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 / Windows 10

U linku za preuzimanje ponudili smo verziju Opere za Windows, verzije za neki drugi operativni sistem možete preuzeti sa linkova:

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (22 ocena, prosečno: 4,68 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

3 Komentara

 • Molim za pomoc, Opera preglednik mi se jako svidja osim jedng detalja, a to je njihow speed dial, koji je barem meni totalno nepraktican, dosadan, naporan i ne da se maknuti. Ja inace rabim FVD SpeedDial koji je po meni 1000 puta prakticniji i mogu ga slozuiti kako ja hocu. Da li postoji mogucnost da blokiram, maknem, bacim u kantu Operin speed dial?
  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovani Đorđe,

   Speed Dial u Opera browser-u možete isključiti tako što će startovati Operu, pa kliknuti na veliko crveno slovo „O“ u gornjem levom ćošku ekrana, zatim će te kliknuti na „Settings“ u padajućem meniju, pa će te u polju za pretragu koje se zove „Search settings“ ukucati „Start page“ i onda će Vam se pojaviti opcija „Hide Speed Dial“. Kliknite OVDE da pogledate fotografiju na kojoj je prikazano gde se tačno nalazi opcija „Hide Speed Dial“ u Operi.

   Srdačan pozdrav

 • U Vašem pregledaču „OPERA“ pojavljuju mi se reklame u novinama mada sam u podešavanju čekirao stavku „bez reklama“, pomozite mi.
  S poštovanjem Miloš Marković Smed. Palanka

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *