PDFsam – majstor za PDF dokumente

PDFsam – majstor za PDF dokumente

PDFsam u Basic izdanju je besplatan i open-source program za osnovnu manipulaciju PDF fajlovima. Napravljen je u verzijama za Windows, macOS i Linux. Postoje još dva programa od istih autora namenjih radu sa PDF fajlovima, ali nisu besplatni i imaju veće mogućnosti: PDFsam Enhanced i PDFsam Visual .

Rad sa PDF fajlovima: konkurencija i PDFsam

PDF (Portable Document Format) je standardizovani oblik fajla koji se koristi za elektronske dokumente, nezavisne od softvera i hardvera. Napravila ga je pre trideset godina kompanija Adobe. PDF fajl sadrži kompletan opis dokumenta (tekst, fontove, slike, formatiranje…). Ideja je da novi dokumenti potpuno zadrže izgled originalnih, bez obzira na kom kompjuteru ili aplikaciji se prikazuju. Ovaj način zapisa dokumenta zasnovan je na programskom jeziku PostScript. To je široko rasprostranjen standard zbog svoje jednostavnosti i sigurnosti. Pošto su dokumenti stalno isti, dobri su za štampu, čuvanje i razmenu. PDF fajl je datoteka koja može sadržavati jedan ili više PDF dokumenata, koji su struktuirani i formatirani u skladu sa PDF standardom. Često se ne pravi razlika između PDF fajla i dokumenta, pa se ti pojmovi koriste naizmenično.

Programa kao PDFsam ima puno. Međutim, oni obično nisu besplatni ili ne obavljaju kvalitetno posao za koji su namenjeni. U zadnje vreme sve je više veb aplikacija za manipulisanje PDF fajlovima. Skoro svi traže otvaranje naloga, a većina je puna dosadnih reklama. Kod online programa se postavlja i pitanje elementarne bezbednosti. Nije razumno da svoje dokumente, one važne, dajete na uvid nepoznatim ljudima. PDFsam vam pruža priliku da PDF dokumenti ostanu privatni na vašem kompjuteru, nema njihovog prosleđivanja raznim internet servisima. Većina ovakvih programa nije besplatna ili je vremenski i po broju dokumenata ograničena koje procesirate ograničena.

Osobine programa PDFsam

PDFsam Basic ostavlja utisak jednostavnosti, ali se u opcijama mogu naći i detaljnija podešavanja funkcionisanja programa. Ceo korisnički interfejs je pregledan. Može se koristiti i bez predznanja o radu sa sličnim programima. Pri premeštanju fajlova dozvoljava Drag and Drop kao opciju.

PDFsam - Setting

PDFsam se sastoji iz nekoliko osnovnih funkcionalnosti u manipulisanju PDF fajlovima:

Split – deljenje PDF dokumenta. Možete podeliti jedan PDF dokument tako da svaka strana bude poseban dokument ili napraviti podelu posle svakog N-tog broja strana. Takođe, razdvojiti dokument na strani čiji broj unesete da toga nastanu nova dva dokumenta.

Merge – spajanje više PDF dokumenata u jedan. Fajlovi koje izaberete mogu se spajati u celini sa pojedinim stranicama koje ste označili. Možete podesiti šta želite raditi sa oznakama u spojenim dokumentima: da li ih spajate u jednu listu, brišete, menjate po svojoj volji ili pravite nove oznake. Formulare u dokumentima koje spajate takođe možete menjati brisanjem, spajanjem, promenom imena.

Extract – izdvajanje nekih stranica iz PDF dokumenta. To može biti jedna stranica ili niz stranica od koje nastaje novi dokument.

Mix – kombinovanje PDF dokumenata tako što birate stranice iz svakog dokumenta kako želite. Možete poređati stranice i obrnutim redom. To je korisno kod jednostrano skeniranih dokumenata.

Rotate – okretanje PDF dokumenata za 90, 180 i 270 stepeni. Mogu se obrtati i samo pojedine stranice.

Insert pages multiple times – višestruko ubacivanje željene stranice ili stranica u drugi dokument. Definiše se i posle koliko stranica u novom dokumentu se ubacuju odabrane stranice.

PDFsam - Home

Aplikacija je prevedena na više jezika među kojima je i srpski. Uputstvo za upotrebu na sajtu je sasvim dovoljno za uobičajeni rad sa PDF dokumentima. Program se redovno se ažurira. Od potencijalnih mana pomenućemo nedostatak naprednih opcija, kao što je unošenje promena u tekst ili slike u PDF dokumentima. Ali to se i ne očekuje od ovakvog programa. Ponekad su primetna usporenja u radu sa većim fajlovima. Sada je broj PDF dokumenata kojim raspolažu pojedinci, ali i kompanije ogroman. PDFsam vam može uštedeti i vreme i novac i tako popraviti produktivnost.

Platforma:
Windows, macOS i Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *