Poboljšana defragmentacija hard diska u Windows-u 10

Poboljšana defragmentacija hard diska u Windows-u 10

Fragmentacija hard diska se javlja kada sistem datoteka (file system) ne može dodeliti dovoljno neprekidnog prostora za čuvanje kompletne datoteke kao celine, već umesto toga delove nje stavlja u praznine između postojećih datoteka (obično te praznine postoje jer su tu ranijie bile datoteke koje si izbrisane).

Defragmentacija je proces koji smanjuje stepen fragmentacije hard diska. To čini fizičkom reorganizacijom datoteka na hard disku u najmanji broj susednih regiona (fragmenata). Takođe pokušava da stvori veće regije slobodnog prostora da bi sprečio povratak fragmentacije.

Defragmentacijom računara možete rešiti i sprečiti brojne probleme. Ako redovno ne defragmentirate hard disk, računar će možda raditi sporo ili će mu trebati dosta vremena da se pokrene nakon što ga uključite. Ako je hard disk previše fragmentiran, računar se može zamrznuti ili se uopšte neće pokrenuti.

Redovna defragmentacija je preporučljiva kod starih hard diskova koji koriste magnetno polje za snimanje i čitanje podataka, dok kod SSD-ova (memorijskih diskova nove generacije), defragmentacija može da skrati radni vek uređaja, pošto je životni vek SSD-ova direktno vezan za broj čitanja i pisanja podataka.

Novina u Windows-u 10 build-u 20226

U majskom update-u Windows-a 10 pojavio se problem upravo u ovom segmentu, tačnije defragmentacija bi usledila nakon svakog restartovanja sistema. Developeri iz Microsofta su brzo rešili ovaj problem i odlučili da ubuduće budu pažljiviji prema korisnicima SSD-ova.

Pogledajte na fotografiji ispod kako da proverite verziju Windows 10 operativnog sistema:

Proverite Windows 10 verziju

Naime, u buildu 20226 implementirana je nova opcija koja će blagovremeno pop-upom upozoriti korisnika kada dijagnostika utvrdi da se radni vek SSD hard diska bliži kraju, te predložiti backup podataka. Ovo je izuzetno bitna novina, zato što su do sada SSD-ovi crkavali bez ikakve najave i ostavljali korisnike sa totalnim gubitkom svih podataka. Na ovaj način, bićete upozoreni na vreme da bekapujete svoje podatke i da se pripremite za kupovinu novog SSD-a. Zgodna stvar za obične, ali i napredne korisnike.

Windows 10 - Hard Disk - stanje u podešavanjima

Možemo se samo nadati da se ovakva greka neće ponoviti, ali to niko, pa ni Microsoft developeri, ne mogu da nam garantuju. Dobro je videti da se iz Microsofta trude da ubuduće izbegnu ovakve probleme, a ovu novu opciju svakako pozdravljamo.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *