Korisne prečice za upravljanje tabovima internet browsera

Korisne prečice za upravljanje tabovima internet browsera

U neka davna vremena internet browseri nisu imali tabove, već ako ste želeli da otvorite više web stranica istovremeno, morali ste da otvorite browser više puta. Srećom to se još odavno promenilo i dobili smo tabove, sve otvorene internet stranice lepo spakovane na jednom mestu na vrhu ekrana.

Još od kada su se tabovi prvi put pojavili, pre skoro 15 godina, njihova funkcionalnost i upravljanje se konstantno unapređivalo, ali mnogi, čak i oni koji često koriste računar, ne znaju za gomilu trikova i prečica kojima možemo olakšati rad sa njima. Ovde ćemo vam pokazati neke od najkorisnijih i najkorišćenijih prečica, uglavnom na tastaturi, koje možete koristiti.

Prečice za upravljanje tabovima

Počećemo od verovatno najkorisnije i većini poznate prečice za otvaranje linka u novom tabu klikom srednjim tasterom miša (točkićem) na link, ali da li ste znali da ovo isto možete postići i kombinacijom CTRL + levi klik miša? Jos jedna zgodna kombinacije je CTRL + T koja otvara novi tab.

Kada imate više otvorenih tabova pritiskom CTRL + neki od brojeva od 1 do 0 prebaciće vas na tab koji odgovara pritisnutom broju, dok će CTRL + Tab otvoriti sledeći tab u redu, a CTRL + SHIFT + Tab otvoriti predhodni tab.

Za zatvaranje taba možete pritisnuti na znak X ili srednjim tasterom miša kliknuti bilo gde na tab. Ako slučajno zatvorite pogrešan tab pritiskom CTRL + SHIFT + T ćete poništiti poslednju akciju i otvoriti poslednje zatvoreni tab. Ovo može da se ponovi, tako da možete da vratite i više zatvorenih tabova.

Ukoliko stranica počne da proizvodi zvuk pritiskom CTRL + M možete mutirati stranicu, ova prečica na žalost ne radi u Chrome-u. Sajt iz otvorenog taba u bookmark (sačuvane prečice) dodajte kombinacijom tastera CTRL + D, a CTRL + SHIFT + D će vam otvoriti meni u kome možete promeniti ime i podesiti folder bookmark-a. Za osvežavanje sadržaja u otvorenom tabu pritisnite CTRL + R ili F5.

Ovo su neke od osnovnih komandi, a postoje i druge, ukoliko želite da detaljnije istražite problematiku. Važno je napomenuti da sve ove komande rade u svim browser-ima osim ako nije drugačije napomenuto. Nadamo se da ćete početi da koristite bar neke od navedenih prečica i tako ubrzati i olakšati sebi surfovanje internetom.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *