Šta su torrent-i?

Šta su torrent-i?

Verovatno ste čuli za torrent-e, načina da dođete do muzike, filmova ili igrica potpuno besplatno. Verovatno ste i čuli da je korišćenje torrent-a ilegalno. Istražujemo šta su torrent-i, kako rade, da li su legalni i kako da se zaštitite kada ih koristite.

Šta je torrent?

Naziv torrent je nastao od ekstenzije .torrent, a to su jednostavno fajlovi koji sadrže informacije o drugim fajlovima i folderima koje treba distribuirati. Kada skinete torrent za film, ovaj torrent fajl sadrži informacije koje će vam omogućiti da dođete do tog filma.

Uobičajni način za deljenje fajlova putem interneta radi tako što imamo centralni server na kome se nalaze svi fajlovi i koji komanduje kuda oni idu.

Torenti ne zavisi od centralnog servera za čuvanje podataka. Umesto toga, podaci se čuvaju na računarima korisnika koji učestvuju u mreži. Uspostavlja se peer-to-peer (P2P) komunikacijski protokol između korisnika, koji rastavlja datoteke na komade i premešta ih od onih koji na svom računari imaju željeni fajl (seeders) do onih koji žele da downloaduju taj fajl (leechers).

Drugim rečima kada download-ujete datoteku iz pomoć torrenta vi tu datoteku kopirate direktno sa računara nekog od korisnika torrent mreže.

Za ostvarivanje ove veze koristi se klijent za torrent-e, program koji čita sve informacije u .torrent datoteci i povezuje korisnike da bi omogućio razmenu podataka. Dva najpoznatija klijenta za torrent-e su qBittorrent i uTorrent.

qBittorrent

Velike brzine prenosa podataka putem torrent-a se postižu zato što kada skidate datoteku moguće je da je skidate od više različitih korisnika istovremeno. Ako je broj onih koji dele datoteku veći od broja onih koji je preuzimaju imaćete veliku brzinu download-a, ali ako je obrnuto brzina će biti manja i nema načina da je povećate.

Da li su torrent-i ilegalni?

Kao što vidite, samo korišćenje torrent-a za deljenje podataka nije ilegalno, problem nastaje u sadržaju koji se deli. Ako neko na svom računaru ima film koji je legalno kupljen i plaćen, a onda počne da deli taj film sa drugima putem torrent-a, tako da oni mogu da dođu do tog filma bez da predhodno plate, to je ono što je ilegalno.

Mnog zemlje imaju zakone koji regulišu ovakvu vrstu deljenja podataka gde je ilegalno postavljanje i preuzimanje materijala zaštićenog autorskim pravima putem klijenta za torrent ili web stranice.

Način na koji policija pronalazi oni koji ilegalno koriste torrent je pomoću IP adrese računara.

IP adresa je slična vašem telefonskom broju. Vaš telefonski broj je jedinstveni skup brojeva koji određuje vaš telefon tako da vas drugi ljudi mogu zvati. Slično ovome, IP adresa je jedinstveni skup brojeva koji određuju vaš računar tako da može da šalje i da prima podatke sa drugih računara. Svaki put kada skidate torrent vaša IP adresa je javno izložena i može biti snimljena od strane vlasti. Ukoliko ste skidali nešto ilegalno preko torrent-a ili nešto što krši autorska prava (filmovi, muzika, knjige itd.), vlasti putem vaše IP adrese koja je snimljena, mogu dokazati da ste tog i tog dana skidali to i to. U tom slučaju, ništa vas ne može spasiti od kazne.

Način da se zaštitite je da sakrijete svoju IP adresu i to možete postići koristeći VPN. Kada koristite VPN, vaš računar se direktno povezuje sa nekoliko različitih računara širom planete zavaravajući tako trag originalnog računara i njegovu lokaciju. Na ovaj način se postiže visoka bezbednost pri surfovanju, sa veoma malim šansama da korisnika neko špijunira.

Zaključak

Zbog mogućnosti ilegalnog deljenja podataka torrent-i su na lošem glasu i mnogi misle da je bilo kakvo korišćenje torrent-a nelegalno, ali to nije tako. Mnoge kompanije koriste torrent mrežu za deljenje podataka, a i gomila sadržaja na torrent sajtovima nije ilegalna.

Torrent-i su kao servis izuzetno praktični i korisni, a to što se zloupotrebljavaju za skidanje piraterije, to je već nešto drugo. Mi vas pozivamo da budete odgovorni i da preko torrent-a skidate i delite samo legalne fajlove.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (4 ocena, prosečno: 4,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

2 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *