Sendbig – brzo i jednostavno slanje velikih fajlova i foldera

Sendbig – brzo i jednostavno slanje velikih fajlova i foldera

Sendbig je besplatna aplikacija za slanje i deljenje fajlova i foldera veličine do 30 GB preko email-a, veb stranice ili bloga. Postoji samo kao veb servis, pa joj možete pristupiti pomoću veb pregledača na desktop platformama (Windows, macOS, Linux, itd.) i mobilnih uređaja (Android, iOS).

Kako izgleda i radi Sendbig?

Sendbig ima korisničko okruženje pojednostavljeno do krajnosti. Kada otvorite naslovnu stranicu aplikacije, sve što je potrebno za slanje se nalazi na levom delu ekrana. (Ovo je opis izgleda desktop ekrana, dok je na mobilnim telefonima očekivano, korisnički interfejs prilagođen, kao što se vidi na slici ispod).

Sendbig - Phone

Potrebno je prvo da u vašem fajl menadžeru izaberete fajlove i foldere koje želite da pošaljete. Podržan je i Drag and Drop. Ono što ste izabrali odmah počinje da se otprema (upload), dok upisujete email adresu pošiljaoca i primaoca. Uz fajlove koje šaljete možete dodati i prateću tekstualnu poruku. Morate sačekati dok se ne završi proces otpremanja onog što se šalje. Kada kliknete na dugme Send, stvara se link koji je internet adresa vaše pošiljke. Taj link je prosleđen primaocu i on odmah može početi sa preuzimanjem.

I bez otvaranja naloga možete slati fajlove i foldere. To je zgodna opcija kada morate nešto brzo da pošaljete i to sa računara koji nije vaš. Ipak, aplikacija vas većim pogodnostima sve vreme nagovara da se registrujete. Na primer: ako niste registrovani maksimalna veličina jedne pošiljke je 5 GB, a ako jeste 30 GB ili registrovani mogu da šalju na 75 adresa istovremeno, a neregistrovani samo na 15. Neregistrovani korisnici svaki put moraju da verifikuju email unošenjem koda koji dobiju u poruci.

Otpremanja mogu da se prekinu i posle nastave, što je važno kod slanja velikih fajlova i foldera. Moguće je i odloženo slanje do tri dana. Kada se ulogujete dostupna vam je i kontrolna tabla (dashboard) sa koje se može nadgledati i upravljati procesom slanja. Jedna od opcija kontrolne table su podešavanja, koja su za sada samo bazična. Zbog bezbednosti pošiljke se mogu obezbediti i šifrom, tako da bez nje ne mogu da se preuzmu. Posebna opcija je SendBig Snap kada se fajlovi po preuzimanju automatski brišu.

Tokom slanja Sendbig enkriptuje fajlove kako bi ih dodatno zaštitio. Email-om se dobija obaveštenje kada su fajlovi preuzeti. Ako se predomislite u vezi slanja, iz vašeg naloga možete obrisati fajlove koje ne želite da budu poslani. Podrazumevano vreme brisanja fajlova sa servera je 7 dana. Linkovi za preuzimanje mogu da se dele preko email-a, bloga ili veb stranice. Pošto se linkovi za slanje automatski generišu, aplikacije za email ih mogu razumeti kao spam, pa ako ih odmah ne vidite potražite ih u istoimenom email folderu. U slučaju da ima više adresa na koje se šalje, moguće je da se one direktno učitaju iz CSV fajlova. Kao opcija postoji brendiranje pošiljke i stranice za preuzimanje pomoću prilagođene slike banera.

Smatramo da je ovo što smo napisali o funkcionisanju Sendbig aplikacije sasvim dovoljno da se počne sa njenim korišćenjem. Ako vam ipak nedostaju neke informacije na sajtu postoji mali help i blog.

Kome treba i zašto Sendbig?

IT industrija napreduje velikom brzinom i kvalitativno i kvantitativno. Uređaji na kojima se čuvaju digitalni materijali su sve većih kapaciteta. Fotografije koje prave mobilni telefoni ili fotoaparati imaju rezoluciju koja je višestruko uvećana u zadnjoj deceniji. Sada se prosečna veličina jednog filma ili igrice u visokoj rezoluciji meri desetinama gigabajta. Ista situacija je i sa aplikacijama. Zbog svega toga se javlja potreba za slanjem i razmenom velikih fajlova i foldera. Navodimo još jedan, banalan, ali realan i čest slučaj: rengenski 3D snimak zuba premašuje jedan GB, a u većim rezolucijama zauzima i nekoliko gigabajta. Taj snimak treba proslediti stomatologu, pa i tu svoje mesto nalazi Sendbig.

Po našem saznanju, ova aplikacija nudi najveći skladišni prostor i to je njena najbolja osobina. Druga dobra stvar je jednostavnost upotrebe. Autori se hvale da su na sajtu i serverima primenjeni najnoviji bezbedonosni protokoli. Podržano je za sada pet jezika. Nema srpskog ni sličnih, mada za rad sa ovom aplikacijom to nije ni potrebno. Veb okruženje obezbeđuje korisnicima pristup sa različitih uređaja. Pohvalili bi mogućnost slanja bez otvaranja naloga. To znatno proširuje mogućnosti upotrebe i povećava privatnost rada.

Dok smo testirali ovu aplikaciju primetili smo više bagova tokom logovanja i slanja fajlova. Takođe brzina slanja je bila između 2 i 3 MBit/s, bez obzira na optičku infrastrukturu. Prenos se često prekidao. Desna strana ekrana na desktop računarima je potpuno prazna, zapravo 90% ukupne površine ekrana nije u funkciji aplikacije. Pretpostavljamo da će tu uskoro biti reklame. Zbog svega toga imamo osećaj da aplikacija nije potpuno dovršena.

Bez obzira na prethodno pomenute nedostatke, Sendbig ili slične aplikacije su sve više potrebne svima onima koji rade sa fotografijama, video zapisima, igrama ili softverskim projektima.

Platforma:
veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Hvala Vam najlepše jer je ovo stvarno korisno. Sve najbolje u daljem radu!
    Zoran

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *