VPN – prednosti i nedostaci

VPN – prednosti i nedostaci

VPN ili virtualna privatna mreža (Virtual Private Network), predstavlja servis koji pruža sigurnu internet vezu koristeći zaštićene mreže. Ceo internet saobraćaj se odvija po principu “tunelovanja”, gde se vaš uređaj povezuje na drugu mrežu gde je vaša IP adresa sakrivena, a svi vaši podaci enkriptovani.

Osnovna ideja VPN-a

Osnovna ideja jedne ovakve mreže jeste zaštita podataka. Korisnici VPN mreža sa posebnim zahtevima za bezbednost, su vrlo često banke i firme koje poseduju gomilu informacija o svom poslovanju. Kada je reč o upotrebi VPN-a u privatne svrhe, najviše se koristi za:

  • konektovanje na javnu mrežu, recimo u kafiću, gde nikada nismo sigurni ko sve može da ima pristup našim podacima (naročito ako je u pitanju obavljanje posla)
  • ako je u pitanju kućni internet, štiti nas od pristupa provajdera
  • korišćenje ograničenog sadržaja na online platformama
  • za sigurniji pristup torrentima
  • za neograničeno korišćenje interneta u zemljama koje ograničavaju sadržaje, kao što su Kina, Turska ili Rusija

U poslednjem slučaju treba biti obazriv, jer iako se dosta koristi, u spomenutim zemljama VPN ne spada u legalne alate.

Kako funkcioniše?

Kada se povežete na VPN vi koristite internet kao infrastrukturu u kojoj se napravi “tunel” kroz koji se vrši prenos podataka, a kome samo vi možete pristupiti. Ovo u praksi znači da se vi zaštićenom (kriptovanom) konekcijom povezujete na VPN server na internetu, a zatim se taj VPN server povezuje dalje na lokacije na internetu koje vi posećujete i vraća vam podatke, opet kroz zaštićenu konekciju. To znači da VPN server služi kao „štit“, jer internet ne vidi vas kao korisnika, već vidi samo VPN server, a da bi došli do vas, moraju da „probiju“ zaštite VPN servera, što je vrlo malo verovatno. Prijemnici signala javne mreže “ne razumeju” da prenose signale koji pripadaju privatnoj mreži i detektuju ih kao svaku drugu mrežu. VPN koristi IP protokol, Open VPN, PPTP, L2TP i druge protokole. U zavisnosti od protokola koje koristi, saobraćaj može biti brži ili sporiji, a mreža više ili manje zaštićena. VPN-om mogu da upravljaju korisnici, kao i provajderi.

Nedostaci

Iako generalno daje dosta pogodnosti, VPN ima svoje negativne osobine. Ovaj alat ne podržavaju svi uređaji, nekada usporava saobraćaj, a besplatne verzije su vrlo često ograničene, mada može da se pronadje neki koji solidno radi i bez plaćanja kao JustFreeVPN i VPNBOOK.

Delimična ili potpuna anonimnost

Bilo kako bilo, i pored svojih nedostataka, VPN omogućava određeni stepen bezbednosti na internetu. Ukoliko ga budete koristili, imajte na umu jednu istinu: Na internetu je nemoguće ostati u potpunosti anoniman, osim ako ne preduzmete veoma velike i za korišćenje neugodne korake.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 4,67 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *