Python dolazi u Microsoft Excel

Python dolazi u Microsoft Excel

Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika na svetu, sa sintaksom koja je laka za učenje i pamćenje i koje je nalik ljudskom jeziku, a izrazito je popularan kod naučnika koji se bave obradom i vizualizacijom podataka. Microsoft Excel je jedan od najpopularniji programa za izradu tabela, sa funkcijama specijalno napravljenim za manipulaciju i organizaciju podataka. Zato ne čudi da u Excel-u već postoje VBA (Visual Basic for Applications) skripte koje omogućavaju integraciju Python-a sa Microsoft Excel-om, ali i rešenja kao što je PyXLL.

Microsoft je najavio integraciju Python-a u Excel

Kompanije Microsoft je nedavno objavila vest da će programski jezik Python uskoro biti intergisan direktno u Microsoft Excel, a moći će da se koristi pomoću nove funkcije PY().

Kako izgleda Python u Excelu

Python kod koji pišete unutar Excel-a će se izvršavati na Microsoft-ovom Cloud servisu, a biblioteke i aplikacije će koristiti distribuciju Python-a kompanije Anaconda koji koristi Azure. Anaconda je vodeća svetska distribucija za Python, a po rečima kompanije, koristi je preko 35 miliona korisnika.

Činjenica da će se sve izvršavati na Microsoft-ovim serverima znači da korisnici neće morati da instaliraju ništa na svoj računar i da će ova funkcionalnost biti dostupna na svim verzijama Excel-a. Još uvek nije poznato da li će ikada biti omogućeno instaliranje Python-a u Excel-u na računaru korisnika ili će korišćenje biti moguće isključivo korišćenjem Microsoft-ovih servera. Ovo može biti problem zato što kako sada stoje stvari, ova funkcionalnost neće raditi ukoliko nemate pristup internetu.

Python u Excel-u je trenutno dostupan korisnicima Microsoft 365 koji su deo Insajder programa, a ova funkcija će se prvo pojaviti u Excel-u za Windows, počevši od verzije 16.0.16818.20000, dok će je ostale verzije dobiti, kako Microsoft kaže, “kasnije”. Microsoft takođe kaže da će „neke funkcije biti ograničene bez plaćene licence“, nakon početnog perioda.

Python u Excel-u je logičan korak, ali nas brinu ograničene funkcije bez plaćene licence

Imajući u vidu za šta se najviše koriste i Python i Excel, njihova intergracija je logičan korak. Na žalost, brine nas Microsoft-ova izjava da će određene funkcije biti ograničene bez plaćene licence. Znajući Microsoft, to najverovatnije znači da ćete za bilo kakvo ozbiljnije korišćenje morati da plaćate licencu.

Ako se podsetimo da Python već možete da koristite u Excel-u i to potpuno besplatno, bez bilo kakvih ograničenja i bez potrebe da imamo pristup internetu, kao i da će ovo mahom koristiti samo programeri, pitamo se zašto bi iko želeo da plaća ovu licencu? Pošto su u pitanju programeri, jednostavnost upotrebe, to jest činjenica nema instalacije, neće motivisati ljude čiji je posao rešavanje problema na računaru i kojima je instaliranje ovih rešenja nešto što rade u pauzi, da se odmore od pravih poslova kojima se svakodnevno bave.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *