Starryai – slikarstvo veštačke inteligencije

Starryai – slikarstvo veštačke inteligencije

Starryai je besplatna aplikacija za generisanje slika uz pomoć veštačke inteligencije. Postoji u verzijama za Android, iOS i kao veb sajt. Ovu aplikaciju je napravila 2023. godine kompanija Anthropic iz San Franciska. Na početku je radila tako što je korisnik opisivao šta želi da vidi na noćnom nebu. Tako su nastajale fantastične slike neba inspirisane nečijom maštom. Uostalom aplikacija se zove Starryai.

Kasnije je samo generalizovan taj pristup, nebo više nije neophodan deo, bilo koje reči, slike, crteži ili njihove kombinacije mogu biti početna “inspiracija” da Starryai stvori novo delo. Kao i druge AI (Artificial intelligence) aplikacija je zasnovana na dubokom učenju i neuronskim mrežama. Tako generisani algoritmi sposobni su da stvaraju slike od početka ili da modifikuju već postojeće slike. Nije bitno da li je početna slika fotografija ili umetničko delo. Po želji stvorene slike mogu biti fotorealistične ili potpuno imaginarne sadržine.

Starryai - App Interface

Rad u aplikaciji Starryai

Rad u programu je jednostavan. Alati za rad sa slikama su interaktivni. Starryai radi sa tri vrste ulaznih informacija: prva – unosite tekst koji opisuje sliku, druga – prilažete sliku od koje se počinje sa stvaranjem nove, treća – sami u aplikaciji skicirate sliku. Onda na to primenjujete veliki broj predefinisanih stilova. Neki stilovi podsećaju na fotografiju, drugi na stripove ili crteže, treći na slikanje uljem po platnu starih i novih majstora. Možete i da menjate pozadine, boje, teksture. Starryai ima u svojoj osnovi snažan jezički model. Možete unositi tekst na svom jeziku. Autori kažu da razume apstraktne kategorije koje korisnici od njega traže da generiše, ako što su pojam slobode ili različita raspoloženja… Ovo shvatite veoma, veoma uslovno. Slika ispod je nastala tako što smo kao opis slike dali poznatu pesmu “Sumatra” Miloša Crnjanskog, bez naslova. Kada smo probali sa istom pesmom, ali sada i sa naslovom, dobili smo slike majmuna ili nečeg sličnog!?

Starryai - Sumatra

Podešavate koliko varijanti izlazne slike želite, pa onda od njih birate onu koja vam se najviše dopada. Na sajtu programa piše da je korisnik programa vlasnik slika koje je napravio. Dokumentovanost aplikacije nije naročito obimna, ni detaljna. Autori su valjda pretpostavili da je sve intuitivno zbog korišćenja veštačke inteligencije. Slike koje tako stvorite možete iz same aplikacije deliti sa drugima.

Starryai ima više stilova koji su nastali primenom mašinskog učenja i neuronskih mreža na velikom broju slika. Čak može na učitanim slikama da prepoznaje različite umetničke stilove. Program ima interesantnu dodatnu opciju treniranja stila. To je postupak kad AI vežba na manjem uzorku slika, koje je selektovao sam korisnik, da bi se napravila finija podešavanja stila. Tako stil prilagođavate vašim željama. Da bi to uradili potrebno je da u program učitate, kako autori kažu, od 6 do 50 slika, obavezno kvadratnog oblika. Proces traje prosečno 45 minuta. Tako ste napravili svoj, novi stil, koji ne mora biti zasnovan na stilovima koje aplikacija već ima. Na sajtu aplikacije možete naći detaljnija uputstva kako to da izvedete.

Starryai - Ribarski čamac

Proces generisanja slike se ne dešava na telefonu, već na Straryai serverima. Oni su dovoljno moćni da rade sa više hiljada korisnika istovremeno. Vreme generisanja slike na osnovu opisa zavisi od dužine samog opisa, složenosti toga što je opisano i opterećenja AI sistema na serverima. Za jednostavne slučajeve treba jedan minut, a za veoma komplikovane 10 minuta. Generisanje se obavlja u pozadini, pa možete da radite na novoj slici dok se stara generiše.

Završna razmatranja o aplikaciji Starryai

Nije lako naći besplatnu aplikaciju ove vrste bez napadnih reklama. Velika prednost ove je to što ne preteruje sa istima. Ograničenje besplatne aplikacije je stvaranje maksimalno dve slike dnevno, a potrebno je i otvoriti Google ili Apple nalog. Pro verzije progresivno ukidaju ograničenja sa povećanjem pretplate.

AI je na velika vrata ušao na svetsku pozornicu sa AI Chat botovima, a odmah posle toga su se pojavili AI Imaging generatori. Ove aplikacije su sada hit. Mogućnosti veštačke inteligencije su ovde došle do snažnog izražaja. Aplikacije ove vrste otvaraju puno važnih pitanja za čoveka. Nastale slike od istih ulaznih podataka su stalno drugačije. Zbog toga bi mogli da kažemo da su to i originalna likovna dela. Očigledno je da će ovde biti puno posla i za pravnike zbog redefinisanja autorskih prava. Posle ovakve primene veštačke inteligencije sam pojam digitalne fotografije se menja. Isto se može reći i za pojam umetničkog dela. Uskoro i definicija čoveka dolazi na red…

Dugme Download vam daje link za instalaciju Android verzije Straryai -a. Ako želite iOS verziju kliknite OVDE.

Platforma:
Android, iOS, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *