TinySketch – Crtanje u internet pregledaču

TinySketch – Crtanje u internet pregledaču

TinySketch je veoma jednostavan program za crtanje koji dolazi u obliku besplatnog plugin-a za Google Chrome internet pregledač. Jednostavan je za korišćenje, pomalo liči na Paint i nudi svega nekoliko opcija. Baš zbog ove jednostavnosti, odličan je za decu koja tek uče da crtaju na računaru.

Kako radi TinySketch?

Kada instalirate TinySketch plugin njegova ikonica će se pojaviti u gornjem desnom uglu internet pregledača, u delu rezervisanom za ikonice plugin-ova. Klikom na ovu ikonicu otvara se meni plugin-a koji čine bela radna površina po kojoj crtate, a ispod nje se nalaze alati za crtanje. Crtanje je moguće jedino po ovoj radnoj površini, a crtanje po samom internet pregledaču nije moguće.

TinySketch meni

TinySketch nudi svega nekoliko opcija, to jest alata za crtanje. Moguće je izabrati veličinu i boju četkice, a oblik četkice nije moguće promeniti, dok je izbor boja sasvim solidan. Takođe postoje opcije za brisanje i bojenje cele površine, a osim ovoga jedino još imamo opciju Undo, Redo, brisanje svega što je nacrtano i opciju za čuvanje slike koju ste nacrtali.

Takođe postoji i opcija pipete pomoću koje možete da izaberete boju koja se već nalazi u crtežu. Ono što nam se ovde nije svidelo je da je boju moguće uzeti isključivo iz crteža, a ne i sa stranice veb sajta.

Kao što vidite u pitanju je izuzetno jednostavan program i deluje nam kao da je napravljen za decu. Jasno nam je da su autori želeli da plugin bude jednostavan, ali su u ovome možda malo i preterali. TinySketch ne sadrži neke od najosnovnijih opcija, kao što su, mogućnost upisivanja teksta, promene veličine papira, zumiranje radne površine, učitavanje slike sa računara itd.

Sa druge strane, zašto je ovo plugin? TinySketch nema nikakvu interakciju sa internet pregledačem i mnogo bi zgodniji za korišćenje bio da je običan program. Pomenuli smo da program pomalo liči na Paint i sa sigurnošću možemo da kažemo da će vam Paint bolje poslužiti u bukvalno svakoj situaciji. Možda je ovo razlog zašto su se autori odlučili da ga naprave kao plugin, da korisnicima daju bar neki razlog da ga izaberu umesto Paint-a.

TinySketch je dobar plugin za crtanje za decu

Nama se TinySketch nije svideo. Nemojte nas pogrešno razumeti, plugin radi ispravno i bez greške, tako da ga itekako možete iskoristiti, a zbog njegove jednostavnosti, odličan je za decu. Ipak, imajte na umu da svaki plugin koji instalirate u svoj internet pregledač usporava njegov rad pa je bitno da u ovome ne preterate. Osim ako nemate decu koja uče da crtaju na računaru, Paint će vam bolje poslužiti nego ovaj plugin.

Platforma:
Google Chrome

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *