Top 3 najopasnija virusa u 2021. godini

Top 3 najopasnija virusa u 2021. godini

Virusi, kao i sve ostale vrste programa, se konstantno razvijaju i postaju sve napredniji i opasniji. Kriminalci su nemilosrdni i ništa ih neće zaustaviti da pokušaju da hakuju vaš računar ili mobilni telefon, sa ciljem da ukradu vaše najvrednije podatke. Podaci koji se najčešće kradu su informacije bankovnih računa, lične fotografije, kao i podaci iz lične karte.

Jedini način da se potpuno zaštitite od virusa je da instalirate antivirus program. Mi smo veliki zagovornici korišćenja besplatnih programa, ali u ovoj kategoriji, naša preporuka je da je najbolje kupiti dobar antivirus program. Ima dosta pristojnih besplatnih programa ove vrste, ali one nikada ne omogućavaju korišćenje svih opcija, pa je za punu zaštitu neophodno platiti.

Predstavićemo vam listu od top 3 najopasnija virusa u 2021. godini. Ovi virus nisu nastali ove godine, već postoje duže vreme, ali je ove godine nastala nova verzija koja je posebno opasna, pa na njih treba obratiti pažnju.

Fleeceware

Fleeceware

Fleeceware tehnički nije virus i to je ono što ga čini tako opasnim, a baš iz tog razloga smo ga stavili na prvo mesto. U pitanju je vrsta programa i aplikacija koje u sebi ne sadrže nikakav maliciozni kod, ne prate vašu internet aktivnost, niti kradu vaše privatne podatke. Iz ovog razloga, Fleeceware je potpuno legalan.

Ono što Fleeceware radi je da vam ponudi legitimnu uslugu, na primer, aplikacija za gledanje slika na internetu ili program za slikanje ekrana, što sama aplikacija ili program rade. Međutim, da bi koristili aplikaciju morate da platite mesečnu pretplatu, ali pre nego što je platite možete besplatno da isprobate aplikaciju (Free Trial) nekoliko dana.

Da bi započeli Free Trial prvo morate da unesete broj svoje platne kartice i prihvatite uslove korišćenja, gde negde sitnim slovima i nerazumljivim, advokatskim jezikom piše da po završetku besplatne probe pristajete da automatski platite pretplatu i nastavite sa korišćenjem aplikacije.

U tome leži prevara. Ova pretplata može biti i po nekoliko stotina dolara mesečno, daleko više nego bila koja legitimna opcija, a ima primera da ona košta i više od 1000 dolara mesečno. Ono što je posebno opasno je to da vi možete da obrišete aplikaciju, ali ako niste otišli na skrivenu opciju pomoću koje prekidate korišćenje, pretplata će vam biti naplaćena.

Procenjuje se da je više od 600 miliona Android korisnika download-ovalo Fleeceware u proteklih nekoliko godina. Naš savet je da ukoliko naiđete na aplikaciju ili program koji nude besplatnu probu, ali zahtevaju da prethodno unesete broj platne kartice, odmah obrišete tu aplikaciju ili program.

Clop Ransomware

Clop Ransomware

Ransomware je vrsta virusa koja kada zarazi vaš računar, enkriptuje podatke na njemu tako da ne možete da im pristupite bez unošenja lozinke. Da bi došli do lozinke, morate za nju platiti rentu hakerima.

Clop Ransomware je jedan od najnovijih i najopasnijih virusa ove vrste. U pitanju je varijanta dobro poznatog CryptoMix Ransomware-a, koji najčešće pogađa korisnike Windows operativnog sistema.

Pre nego što počne da enkriptuje vaše podatke, Clop Ransomware blokira preko 600 Windows-ovih procesa, među kojima su Windows Defender and Microsoft Security Essentials. Na ovaj način, virus vas ostavlja bez ikakve zaštite, ukoliko nemate antivirus.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da je nastala nova verzija ovog virusa, koja može da zarazi čitave računarske mreže, a ne samo pojedinačne računare. Univerzitet Maastricht u Holandiji je bio žrtva ovog virusa, gde su skoro svi Windows računari bili zaraženi, a univerzitet je bio primoran da plati rentu.

Kao dodatak, želimo da ukažemo na takozvane Fake Windows Updates, u prevodu lažna Windows ažuriranja, koja su postala popularna u 2021. godini, mada postoje od ranije.

Naime, u email-u dobijete obaveštenje da morate da instalirate najnoviji Windows update, a to treba da uradite klikom na link koji se nalazi u email-u. Email, kao i email adresa, izgledaju legitimno i kao da dolaze od Microsoft-a, ali kada kliknete na link instalira se virus. Ovo je jedan od načina na koji se Ransomware širi, a pošto u samom email-u nema nikakvog virusa, email servisi ne mogu da detektuju prevaru.

Ovo je upravo i uobičajen način na koji se Clop Ransomware širi, pred klasičnih spam email-ova. Najbolji način da se zaštitite, pored korišćenja dobrog antivirus programa, je da ne otvarate ovakve email-ove. Microsoft vam nikada neće poslati email kojim vas obaveštava o ažuriranjima, zato što Windows operativni sistem automatski preuzima ažuriranja, pa za ovakvim vidom komunikacije nema potrebe.

Zeus GameOver

Zeus Gameover

Zeus GameOver pripada Zeus porodici virusa i malware-a. U pitanju je Trojan, malware maskiran kao običan program, koji pristupa vašim privatnim podacima sa ciljem da pronađe podatke o vašem bankovnom računu i ukrade vaš novac.

Razlog zašto je Zeus GameOver tako opasan je to što ne zahteva centralni server da bi radio i tamo slao podatke koje krade, što je bio glavni problem sa prethodnim verzijama ovog virusa. Kada postoji centralni server, moguće je pronaći njegovu fizičku lokaciju i time pronaći odgovorne za hakovanje.

Kao što smo rekli, Zeus GameOver ne zahteva centralni server, već koristi nešto što se zove nezavisni server (Independent Server) na koji šalje ukradene podatke. Ovakav server je, za sada, nemoguće pronaći, pa su hakeri zaštićeni od policije.

Lažna obaveštenja o ažuriranju Windows-a i spam email-ovi su, kao i kod Clop Ransomware-a, najuobičajeniji način na koji se Zeus GameOver širi, a najbolji način da se zaštitite je da koristite antivirus i da ne otvarate ovakve email-ove.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *