Zaštita od ransomware-a

 Zaštita od ransomware-a

Ransomware je vrsta malware-a, a malware (skraćeno od malicious software) je bilo koji softver koji se koristi da se poremeti normalan rad računara, ukradu privatni podaci i informacije, ostvari pristup privatnim računarskim sistemima ili prikazuju neželjene reklame.

Šta je u stvari ransomware? Ransomware je malver koji šifruje (zaključava) fajlove računara žrtve, a kada korisnik pokuša da pristupi bilo kom fajlu na zaraženom računaru, prikazuju mu se uputstvo o tome kako da cyber kriminalcima plati otkupninu da bi dobio ključ za dešifrovanje (otključavanje) svojih fajlova. Naravno, o dešifrovanju (otključavanju) nema ni govora, čak i nakon plaćanja, fajlovi ostaju trajno šifrovani (zaključani). Dakle, ako se vaš računar inficira ransomware-om, ostajete trajno bez svih fajlova i podataka sa tog računara! Zvuči kao prava noćna mora, zar ne? I jeste, čak je i mnogo gore nego što na prvi utisak deluje.

Kako dolazi do infekcije računara ransomware-om?

Jedan od najrasprostranjenijih načina infekcije računara ransomware-om je putem email attachment-a. Stigne vam mejl koji može da izgleda kao da ste ga poslali sami sebi, kao da vam je poslao neko od vaših prijatelja ili neko nepoznat. Mejl obično u attachment-u ima ZIP fajl, sliku, dokument ili neki fajl primamljivog imena. Onog trenutka kada ste skinuli attachment, ne morate ni da ga pokrente, vaš računar je zaražen ransomware-om i tu više pomoći nema.

Ransomware-om se možete zaraziti i putem usb fleš memorije ili zaražene memorijske kartice, kao i putem posete zaraženim veb sajtovima.

Kako da se zaštitite od ransomware-a?

Najbolja i jedina 100% sigurna zaštita od ransomware-a i generalno od gubitka podataka je redovan BACKUP svih podataka. Ma koliko to bekapovanje bilo naporno i skupo, gubitak svih podataka je ipak previsoka cena u odnosu na sve ostalo.

Podatke možete bekapovati na četiri načina:

  1. na eksterni hard disk
  2. na usb fleš memoriju ili memorijsku karticu
  3. na DVD ili Blue-Ray
  4. online u Cloud-u

Za koji god od ova četiti načina bekapa da se odlučite, savetujemo vam da koristite besplatan program za kloniranje hard diskova Clonezilla. Pomoću ovog besplatnog alata možeta lako i brzo da napravite rezervnu kopiju celog svog hard diska, a isto tako možete u slučaju problema, lako i brzo da vratite sve podatke iz backup-a.

Ako bekapujete na eksterni hard disk, usb fleš memoriju ili memorijsku karticu, ekstremno je bitno da vam ne budu stalno povezani na računar, u suprotnom backup nema svrhu, jer će ransomware i njih da zarazi. Takođe, ako bekapujete u Cloud, fajlove uploadujte ručno, nemojte da korstite automatsku sinhronizaciju, u suprotnom će ransomware da zarazi i sve fajlove na Cloud-u.

Mi vam preporučujemo da koristite Cloud i da čuvate svoje fajlove online, većini korisnika će sasvim dovoljno biti besplatna varijanta nekog od najpopularnijih cloud servisa kao što su:

  • Google Drive (15 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova),
  • Dropbox (2 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova)
  • ili OneDrive (5 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova).

Osim redovnog bekapa, instalirajte obavezno Bitdefender Anti-Ransomware alat, a bitno je i da koristite pouzdan AntiVirus u kombinaciji sa AntiMalware programom. Svi zaštitni programi i vaš browser, moraju uvek da budu na najnovijim verzijama i da budu uvek ažururani sa najnovijim definicijama. Dobro je imati aktivan i AntiExploit program. Svi ovi programi vas neće u potpunosti zaštiti, jer će se uvek pojavljivati ransomware i drugi maliciozni programi koji prolaze ne detektovani, ali će značajno smanjiti mogućnost infekcije i zaštiti vas od mnogih pretnji.

Najveća i najbolja zaštita od ransomware-a i svih drugih oblika virusa i malware-a je na prvom mestu redovan i pouzdan bekap, na drugom mestu samoedukacija korisnika i oprez na šta se klikće i šta se otvara i tek na trećem mestu sigurnosni programi, kao što su AntiVirusi itd.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *