Zaštita od ransomware-a

Zaštita od ransomware-a

Ransomware je vrsta malware-a, a malware (skraćeno od malicious software) je bilo koji softver koji se koristi da se poremeti normalan rad računara, ukradu privatni podaci i informacije, ostvari pristup privatnim računarskim sistemima ili prikazuju neželjene reklame.

Šta je u stvari ransomware? Ransomware je malver koji šifruje (zaključava) fajlove računara žrtve, a kada korisnik pokuša da pristupi bilo kom fajlu na zaraženom računaru, prikazuju mu se uputstvo o tome kako da cyber kriminalcima plati otkupninu da bi dobio ključ za dešifrovanje (otključavanje) svojih fajlova. Naravno, o dešifrovanju (otključavanju) nema ni govora, čak i nakon plaćanja, fajlovi ostaju trajno šifrovani (zaključani). Dakle, ako se vaš računar inficira ransomware-om, ostajete trajno bez svih fajlova i podataka sa tog računara! Zvuči kao prava noćna mora, zar ne? I jeste, čak je i mnogo gore nego što na prvi utisak deluje.

Kako dolazi do infekcije računara ransomware-om?

Jedan od najrasprostranjenijih načina infekcije računara ransomware-om je putem email attachment-a. Stigne vam mejl koji može da izgleda kao da ste ga poslali sami sebi, kao da vam je poslao neko od vaših prijatelja ili neko nepoznat. Mejl obično u attachment-u ima ZIP fajl, sliku, dokument ili neki fajl primamljivog imena. Onog trenutka kada ste skinuli attachment, ne morate ni da ga pokrente, vaš računar je zaražen ransomware-om i tu više pomoći nema.

Ransomware-om se možete zaraziti i putem usb fleš memorije ili zaražene memorijske kartice, kao i putem posete zaraženim veb sajtovima.

Kako da se zaštitite od ransomware-a?

Najbolja i jedina 100% sigurna zaštita od ransomware-a i generalno od gubitka podataka je redovan BACKUP svih podataka. Ma koliko to bekapovanje bilo naporno i skupo, gubitak svih podataka je ipak previsoka cena u odnosu na sve ostalo.

Podatke možete bekapovati na četiri načina:

  1. na eksterni hard disk
  2. na usb fleš memoriju ili memorijsku karticu
  3. na DVD ili Blue-Ray
  4. online u Cloud-u

Za koji god od ova četiti načina bekapa da se odlučite, savetujemo vam da koristite besplatan program za kloniranje hard diskova Clonezilla. Pomoću ovog besplatnog alata možeta lako i brzo da napravite rezervnu kopiju celog svog hard diska, a isto tako možete u slučaju problema, lako i brzo da vratite sve podatke iz backup-a.

Ako bekapujete na eksterni hard disk, usb fleš memoriju ili memorijsku karticu, ekstremno je bitno da vam ne budu stalno povezani na računar, u suprotnom backup nema svrhu, jer će ransomware i njih da zarazi. Takođe, ako bekapujete u Cloud, fajlove uploadujte ručno, nemojte da korstite automatsku sinhronizaciju, u suprotnom će ransomware da zarazi i sve fajlove na Cloud-u.

Mi vam preporučujemo da koristite Cloud i da čuvate svoje fajlove online, većini korisnika će sasvim dovoljno biti besplatna varijanta nekog od najpopularnijih cloud servisa kao što su:

  • Google Drive (15 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova),
  • Dropbox (2 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova)
  • ili OneDrive (5 GB besplatnog prostora za online skladištenje fajlova).

Osim redovnog bekapa, instalirajte obavezno Bitdefender Anti-Ransomware alat, a bitno je i da koristite pouzdan AntiVirus u kombinaciji sa AntiMalware programom. Svi zaštitni programi i vaš browser, moraju uvek da budu na najnovijim verzijama i da budu uvek ažururani sa najnovijim definicijama. Dobro je imati aktivan i AntiExploit program. Svi ovi programi vas neće u potpunosti zaštiti, jer će se uvek pojavljivati ransomware i drugi maliciozni programi koji prolaze ne detektovani, ali će značajno smanjiti mogućnost infekcije i zaštiti vas od mnogih pretnji.

Najveća i najbolja zaštita od ransomware-a i svih drugih oblika virusa i malware-a je na prvom mestu redovan i pouzdan bekap, na drugom mestu samoedukacija korisnika i oprez na šta se klikće i šta se otvara i tek na trećem mestu sigurnosni programi, kao što su AntiVirusi itd.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *