KeePassXC – vaš čuvar lozinki

KeePassXC – vaš čuvar lozinki

KeePassXC je besplatan i program otvprenog koda za upravljanje lozinkama. Postoji u verzijama za Windows, macOS, Linux i kao ekstenzija za Chrome, Firefox i Edge.

Zašto su važni programi kao što je KeePassXC?

Pravilno upravljane svojim lozinkama spada u opštu kulturu onih koji su korisnici IT usluga, a to su sada skoro svi. Zbog toga je korišćenje programa za upravljanje lozinkama važno. Ti programi stvaraju unikatne lozinke za svaki nalog. Na taj način zlonamerni neće moći da ukradu identitet korisnika. Korišćenjem ovih programa čuvate sve lozinke na jednom mestu. Tako više ne morate da ih zapisujete ili još gore da ih pamtite. Ovi programi su stvoreni da generišu snažne lozinke koje su veoma duge i komplikovane. Po pravilu, ti programi rade na raznim platformama, pa je moguća sinhronizacija i rad bez obzira s kog uređaja pristupate. Imaju opciju da sami popunjavaju zahtevana polja za neki nalog. Najpoznatiji programi za upravljanje lozinkama su LastPass, 1Password, Dashlane, Bitwarden, Keeper i KeePassXC.

KeePassXC je nastao sa idejom da se unapredi menadžer lozinki KeePass. Razvijala ga je druga grupa programera. KeePassXC je potpuno nezavistan od svog uzora. Između njih postoji još nekoliko razlika. KeePass je razvijan za Windows (sada postoji podrška i za druge platforme), a KeePassXC je od početka multiplatformski. Interfejs mu je nešto moderniji, što je i očekivano od novih programa. Slični su po tome da su oba programi besplatni i otvorenog koda.

Koje su osnovne funkcije i mogućnosti KeePassXC?

Osnovna funkcija KeePassXC je da bezbedno čuva, stvara lozinke i upravlja sa njima. Smatra se veoma sigurnim programom. On radi sa moćnom enkripcijom AES-256, da bi svi korisnički podaci bili maksimalno zaštićeni. Istovremeno koristi i dvofaktorsku autentifikaciju. Lozinke mogu biti proizvoljne dužine i sastojati se od izabrane podgrupe karaktera.

Rad u ovakvim programima, a samim tim i u KeePassXC je sličan i podrazumeva nekoliko aktivnosti koje ćemo navesti. Prvo bi bilo dodavanje novih stavki bilo da su to aplikacije, mesta na internetu ili vaši računi. Ažuriranje postojećih unosa menjanjem ili dodavanjem informacija. Stvaranje foldera ili kategorija u koje stavljate unose po želji ili premeštate iz jednog u drugi. Brisanje podatke o nalozima koje ne želite. Pretraživanje cele vaše baze podataka. I za kraj ovi programi imaju generatore sigurnih lozinki.

KeePassXC - Password Generator

Bez obzira na moćne opcije KeePassXC je lak za korišćenje. Zato je dobar izbor za početnike. Korisnici mogu da sortiraju svoje lozinke po kategorijama, da dodaju komentare ili internet linkove. Sve to se čuva u bazama podataka. Te baze se sinhronizuju između uređaja na kojima imate instaliran KeePassXC, tako da možete da pristupite svojim lozinkama sa različitih platformi. Postoje primedbe da je komplikovan u verziji za veb browser-e i da nije dostupan na mobilnim platformama.

Da li vam je potreban KeePassXC?

Sve je bilo mnogo jednostavnije dok nije bilo interneta. Ali sada je sve internet. Verovatno imate desetine, možda i stotine otvorenih naloga u okeanu koji se zove internet. Većina od njih traži lozinku. Po pravilu smišljamo lozinke koje su onoliko komplikovane da možemo da ih upamtimo. Pri tome nismo naročito maštoviti i obično pravimo varijacije na nekoliko nama bliskih tema. Takve lozinke mogu biti prava poslastica za hakere. Ako ih zapisujemo na papir i to može biti problem. Taj papir nije dostupan uvek kad nam treba, a može i doći u ruke nekog sa lošim namerama. Lozinke se često čuvaju i u internet pregledačima. Znači da svako ko koristi vaš računar ima pristup i njima. Da li vam je potreban KeePassXC? Zaključak izvucite sami.

Platforma:
Windows, macOS, Linux i kao ekstenzija za Chrome, Firefox i Edge

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *