ConsentID – aplikacija za logovanje na eUpravu

ConsentID – aplikacija za logovanje na eUpravu

ConsentID je besplatna aplikacija za potvrdu indentiteta (autentifikaciju) pomoću mobilnog telefona ili tableta. Koristi kvalifikovani elektronski sertifikat u cloud-u za login. Postoji u verzijama za Android i iOS. Iza aplikacije stoji kompanija AET Europe. Autori ističu da je njihov cilj da omoguće korisnicima pametnih telefona i tableta višefaktorsku autentifikaciju i digitalno potpisivanje uz visoku zaštitu privatnosti.

Čemu služi ConsentID?

Osnovna funkcija ove aplikacije je da, bez obzira na vreme i mesto na kom se nalazite, uz pomoć mobilnog telefona ili tableta (obavezan je i internet), pristupite mnogobrojnim servisima koji zbog bezbednosti zahtevaju pouzdanu potvrdu indentiteta (autentifikaciju).

Pomoću ConsentID aplikacije, koristite svoj digitalni potpis (sertifikat) u cloudu, da potvrdite svoj identitet. To je elektronska varijanta pokazivanja lične karte ili pasoša. Kod nas se ova aplikacija koristi preko Portala za elektronsku identifikaciju, da bi se pristupilo eUpravi i ostalim povezanim sistemima: LPA (lokalna poreska administracija), eZdravlje, Moj es Dnevnik, eFaktura, APR (agencija za privredne registre), Moja Prva Plata, itd.

Postoje tri nivoa bezbednosti pri prijavljivanju na eUpravu:
1. osnovni je korisničkim imenom i lozinkom
2. kvalifikovani elektronski sertifikat
3. i mobilna aplikacija ConsentID.

Prijavljivanje pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata i ConsentID aplikacije imaju visok nivo pouzdanosti zbog toga što se svaki put koristi jedinstveni digitalni sertifikat za potvrdu identiteta korisnika. Zato oni koji koriste ConsentID, umesto korisničkog imena i lozinke, mogu pristupiti većem broju servisa i obaviti na njima mnogo više željenih transakcija. (O prijavi kvalifikovanim elektronskim sertifikatom nećemo govoriti u ovom postu.)

Kako se ConsentID instalira?

Da bi mogli da koristite ConsentID prvo morate da imate ID korisnika i registracioni kod ili QR kod za podešavanje aplikacije. To možete samostalno napraviti preko eUprave ako za login koristite kvalifikovani elektronski sertifikat u ličnoj karti. Drugi i verovatniji način je da sve navedene parametre dobijete u nekom od registracionih tela. To su najčešće šalteri u Pošti, a ceo spisak registracionih tela možete videti OVDE.

Zatim je potrebno da sa Play Store-a ili App Store-a preuzmete aplikaciju. Preduslov je minimalna verzija operativnog sistema za Android 6, a za iOS 7. Na jednom telefonu može postojati samo jedna aplikacija za jednog korisnika.

Po startovanju aplikacije nekoliko puta kliknete na Sledeći korak, a zatim vam je ponuđeno da unesete PIN. To je šestocifreni broj. Taj broj je važan jer se unosi pri svakom startovanju aplikacije, zato treba da se upamti ili zapiše (najbolje oboje). Ponovnim unosom PIN-a potvrđujete da nije napravljena slučajna greška pri prvom upisivanju. Zatim pristupate aktivaciji aplikacije. Ponuđena vam je opcija da skenirate QR kod ili sami da upišete ID korisnika i registracioni kod. (Sve to se nalazi u dokumentu koji ste dobili na šalteru registracionog tela.) Skeniranje QR koda se obavlja iz same aplikacije. Unosom tih podataka se završava instalacija i aktivacija aplikacije. (Detaljno uputstvo za instalaciju ConsentID možete pogledati OVDE.)

Kako se ConsentID koristi?

ConsentID - Portal za elektronsku identifikaciju

ConsentID koristite na Portalu za elektronsku identifikaciju na bilo kojoj desktop ili mobilnoj platformi. Potreban je samo neki od najzastupljenijih veb pregledača. Navešćemo primer prijave na eUpravu.

Prvo pristupate Portalu za elektronsku identifikaciju kome se link nalazi OVDE. U gornjem desnom uglu izaberete Moj nalog, a zatim Prijava. Tada se otvara ekran kao na slici iznad. Birate treću opciju: Mobilna aplikacija i ispod unosite vaš e-mail, koji je istovremeno i korisničko ime. Kliknete na Prijavi se. Obično ćete videti da ConsentID ima novu poruku, kojom vas upozorava da je prijavljivanje u toku. Prijavu morate obaviti u roku od jednog minuta, u suprotnom proces se ponavlja. Zato odmah startujte ConsentID. Prvo je ponuđeno da unesete PIN koji ste pri instalaciji definisali (slika ispod – levo). Kliknete na Potvrdi jednom i još jednom (slika ispod – desno). Sada se vraćate na Portal za elektronsku identifikaciju, a on vas je već propustio na eUpravu. O tome šta može korisno da se vidi ili uradi na eUpravi pisaćemo u nekom od narednih postova.

ConsentID - PIN i Prijava

Završno mišljenje o ConsentID aplikaciji

ConsentID je jednostavna aplikacija koja svoj posao obavlja brzo i pouzdano. Aplikacija je zastupljena u mnogim zemljama i namenjena je najširem krugu korisnika. Može da se koristi bez predznanja (dovoljan je samo ovaj post). U aplikaciji osim prijave PIN-om, možete videti i istoriju prethodnih prijavljivanja. Podešavanja su takođe skromna: promena PIN-a, izbor jezika (podrazumevani je onaj koji koristi operativni sistem) i izbor svetle ili tamne teme. Ne treba zaboraviti da je za korišćenje ove aplikacije pristup internetu neophodan.

ConsentID se zasniva na tehnologiji digitalnih sertifikata. Napravljen je sa ciljem da se poboljša bezbednost u upravljanju podacima. Za bezbednost je osim kvaliteta aplikacije uvek bitno i ponašanje korisnika. U ovom slučaju to znači da ako bi neko želeo da zloupotrebi aplikaciju mora da ispuni sledeća tri uslova: da ima pristup vašem telefonu, može da ga otključa, zna ConsentID PIN. Bitno je napomenuti da se u aplikaciji ne čuva vaš digitalni sertifikat, on se nalazi na serveru eUprave, a ConsentID služi samo kao veza za čitanje sertifikata i omogućavanje logovanja.

Koristite aplikaciju ConsentID kako bi preko Portala za elektronsku identifikaciju pristupili eUpravi i njenim povezanim servisima. Ko to čini dobija titulu eGrađanina. Na eUpravi može da se obavi mnogo poslova za koje je nekad trebalo da se provede puno vremena pred raznim šalterima, sa gomilom papira. Zato je i značaj ConsentID aplikacije veliki.

Dugme Preuzimanje ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *