Mozilla značajno unapredila Firefox za Android

Mozilla značajno unapredila Firefox za Android

Mozilla je objavila jedan od najvećih update-ova za svoj Android pretraživač Firefox. Veliki broj novih dodataka su najpopularnije opcije sa PC verzije ovog pretraživača.

Šta donosi novi Firefox?

Verovatno prva stvar koju će te primetiti je da je adresna linija pomerena na dno ekrana. U kompaniji kažu da su se odlučili za ovaj potez da bi maksimalno iskoristili sve veće ekrane na mobilnim telefonima. I dalje postoji opcija da se adresna linija vrati na svoje uobičajeno mesto na vrhu ekrana.

Nova opcija koja će obradovati mnoge korisnike je “Dark mode” koji nije postojao na starijim verzijama Mozille.

Još jedan veliki dodatak sa PC verzije je Enhanced Tracking Protection (pojačana zaštita od praćenja). Ova opcija radi ono što i naziv kaže: štiti vas od praćenja i skupljanja vaših privatnih podataka. Kada prvi put pokrenete ažuriranu aplikaciju biće vam ponuđene tri opcije Standard, Strict i Custom. Podrazumevana, Standard opcija, neće blokirati online trakere, ali će vas štititi od skupljanja “otisaka” vaših pretraga, dok će Strict opcija blokirati trakere. Custom vam omogućava da sami podesite nivo zaštite.

new firefox

Potpuno nova opcija u Firefox-u za Android je Collections koja pomaže da sačuvate i organizujete sajtove koje posećujete. Ako vam ovo zvuči kao klasični bookmarks to je zato što i jeste slično, ali postoji dobar razlog što je Mozilla razvila ovu opciju.

“Collections je nastao praćenjem mentalnih modela koje su ljudi napravili oko tabova i bookmarkova. Većina korisnika bookmark-uje samo veoma važne linkove dok većinu ostalih drži u tabovima. Videli smo potrebu za kompromisom i tako smo razvili Collections. Ne trajno kao bookmarkovi ali organizovani tako da se ne zagube među tabovima”

– kaže Vesta Zare iz Mozille.

Nova Mozilla Firefox nastavlja i poboljšava podršku za dodatke (add-ons). Iako ste i u predhodnim verzijama imali ovu opciju, dodaci uglavnom nisu bili optimizovani za mobilne telefone.

Takođe Vesta Zare kaže da se sajtovi sada učitavaju oko 10% brže, zahvaljujući GeckoView motoru koji pokreće ceo browser, što je značajno ubrzanje, koje se itekako oseti u svakodnevnom surfovanju internetom.

Moramo da priznamo da smo impresionirani količinom i kvalitetom novih dodataka i željom za inovacijama koji su pokazali developeri iz Mozille, tako da novi Mozilla Forefox za Android dobija naše tople preporuke.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *