Windows 10 Prečice

Windows 10 Prečice

Windows 10 Prikaz Virtuelnog Desktopa

Windows 10 je najnoviji operativni sistem napravljen od strane kompanije Microsoft. Ovaj operativni sistem ima dosta prečica koje ubrzavaju i olakšavaju rad na računaru. Ovde ćemo da nabrojimo nekoliko tih korisnih prečica koje mogu da vam budu od velike koristi u svakodnevnom radu na Windowsu 10.

Jedna od ovih opcije jeste ako imate mnogo prozora otvorenih odjednom i želite da ih sve odjednom umanjite možete to postići na jednostavan način. Da ne bi ste išli jedan po jedan prozor i njih umanjivali što može da potraje, možete uzeti bilo koji od otvorenih prozora i kliknuti na njega kao da želite da ga pomerite. Umesto da ga pomerate samo ga brzo prodrmajte što će umanjiti sve ostale prozore i ostaviti vam samo prozor sa kojim se umanjili ostale. Ako želite da vratite sve prozore što ste umanjili samo ponovo prodrmajte kao prošli put i svi prozori će se vratiti.

Druga korisna alatka koju možete koristiti je takozvani “God Mode” koji daje mnoge opcije korisniku. Ova alatka omogućuje neke veoma napredne opcije i treba se koristiti oprezno.
Da bi počeli da koristite ovaj program nije potrebno da instalirate ili ništa slično, sve što treba da uradite jeste da napravite novi folder i da ga nazovete na sledeći način: “GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}”. Prvi deo možete zameniti kako vama odgovara kao na primer Opcije.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} ili na bilo koji drugi način.

Windows 10 Napredne Opcije

Windows 10 ima jako korisnu opciju da omogući korisniku da radi sa više prozora odjednom tako što ih rasporedi po ekranu. Prečice se koriste na sledeći način:

 • Windows dugme + leva strelica na tastaturi – Zalepi prozor na levu stranu ekrana.
 • Windows dugme + desna strelica na tastaturi – Zalepi prozor na desnu stranu ekrana.

Ako želite da stavite prozore u ćoškove možete to da postignete tako što kad je prozor već zalepljen na levu ili desnu stranu sa prečicama navedenim iznad iskoristite jednu od sledećih prečica:

 • Windows dugme + strelica za gore na tastaturi – U zavisnosti da li je prozor na desnoj ili levoj strani sad će se naći u odgovarajućem gornjem ćošku.
 • Windows dugme + strelica za dole na tastaturi – Ima isti efekat kao strelica za gore osim što zalepi prozor na odgovarajućem donjem ćošku.

Ako želite da umanjite ili uvećate prozor možete iskoristiti ove dve prečice a da pre toga niste iskoristili prečice za levo ili desno.

 • Windows dugme + strelica za gore – Uvećava prozor.
 • Widnwos dugme + strelica za dole – Umanjile prozor.

Takođe postoje prečice za takozvani Viertuelni Desktop, jedna od veoma korisnih alatki Windows 10. Ona omogućava da imate nekoliko aktivnih radnih prostora i da prelazite sa jednog na drugi po želji.

 • Windows dugme + Ctrl + D – Omogućuje korisniku da napravi takozvani virtuelni desktop i samim tim da ima različite aplikacije ili programe uključene.
 • Windows dugme + Tab – Da bi ste izabrali virtuelni desktop od postojećih.
 • Windows dugme + Ctrl + F4 – Da bi ste isključili trenutni virtuelni desktop.
 • Windows dugme + Ctrl + Desna strelica – Idete na sledeći desktop.
 • Windows dugme + Ctrl + Leva strelica – Vraćate se na predhodni desktop.

Kao poslednju stavku nabrojaću neke opšte korisne prečice.

 • Windows dugme + taster I – Otvara meni sa opcijama.
 • Windows dugme + A – Otvara centar za akcije.
 • Windows dugme + X – Otvara takozvani “tajni” početni meni.
 • Windows dugme + Space taster – Dozvoljava da promerite jezik na računaru.

Sve ove prečice mnogo ubrzavaju i olakšavaju rad na računaru, ali naravno postoje i druge pored ovih ali su ove prečice jedne od najjednostavnijih i najkorisnijih.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *