Word Count – prebrojte slova i reči u tekstu

Word Count – prebrojte slova i reči u tekstu

Svi koji se bave pisanjem znaju koliko je bitno znati koliko je tekst dugačak, koliko ima reči, a koliko karaktera. Bilo da pišete seminarski rad, članak ili se prijavljujete na konkurs, uglavnom postoje uslovi o dužini tekst koje morate da ispunite. Čak i oni koji se na bave ovim delatnostima, kada naiđu na neki tekst na internetu, često se zapitaju koliko je on dugačak.

Predstavljamo vam Word Count, besplatni plugin za Mozilla Firefox, koji broji reči i karaktere u selektovanom tekstu u Firefox-u.

Kako radi Word Count?

Kada instalirate Word Count, sve što treba da uradite je da otvorite u Firefox-u dokument ili web stranicu na kojoj se nalazi tekst, zatim selektujete (obeležite) tekst čija vas dužina interesuje, kliknete desnim tasterom miša na selektovani tekst i kliknete levim klikom na novodobijenu opciju Word Count. Tada će vam se u donjem desnom uglu ekrana pojaviti informacija o broju reči i karaktera za obeleženi tekst.

Word Count

Kao što se da videti iz objašnjenja iznad, Word Count je veoma jednostavan plugin. Radi veoma brzo i neverovatno je lak za korišćenje. Pošto radi unutar Firefox-a, biće dostupan na svakom web sajtu koji posetite ili dokumentu koji otvorite, bez ograničenja. Posebno nam se svidelo to što radi i unutar polja za upis, pa ako pišete email ili komentar, možete brzo i jednostavno da proverite dužinu teksta.

Ipak, imamo dve zamerke za Word Count. Prva je da podatak o broju karaktera pokazuje zbir svih slova, interpunkcijskih znakova i razmaka. Nema podatka samo o broju slova. Ovo često može da predstavlja problem i pomalo nas čudi da su developeri napravili ovakav previd. Kod ovakvih programa cilj je da se korisniku pruži što više informacija.

Druga, manja, zamerka je da je prozor sa informacijama vezan za ekran Windows-a, a ne za prozor Firefox-a. To znači da kada Firefox ne zauzima ceo ekran, informacije se ne prikazuju u okviru Firefox-a, već su i dalje u donjem desnom uglu. To ume da bude nezgodno, pogotovo ako vam je u tom delu ekrana nešto sasvim drugo i nema veze sa tekstom.

Zaključak

Mišljenja smo da na svakom računaru treba da postoji program za brojanje slova i reči, a Word Count posao obavlja dosta dobro. Iako imamo zamerke, ne mislimo da su one toliko velike da ne zaslužuje preporuku. Jednostavan, lak za korišćenje i veoma brz, navedene osobine čine Word Count dovoljno dobrim za većinu korisnika.

Platforma:
Mozilla Firefox

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *