3 najbolja besplatna kripto novčanika

3 najbolja besplatna kripto novčanika

Kada se pomenu kriptovalute, Bitcoin je prvo na šta pomislimo. Iako je tržište kriptovaluta veoma nestabilno, a cene neprestano rastu i padaju, interesovanje ljudi za njih ne jenjava. Kako interesovanje raste, postavlja se pitanje, kako je najbolje čuvati kriptovalute i koji su najbolju kripto novčanici.

Postoje dve vrste kripto novčanika, hardware-ski i software-ski, koji se takođe nazivaju i hladni (Cold) za hardware-ske i vrući (Hot) za software-ske novčanike. Hardvare-ski novčanici su uređaji, koji liče na USB uređaje i imaju veći nivo bezbednosti, dok su software-ski novčanici programi koji su najčešće besplatni sa provizijom za čuvanje i menjanje kriptovaluta i manje su bezbedni.

Najbolji način da vizualizujete ove dve vrste kripto novčanika je da na hardware-ske gledate kao na račun u banci, a na software-ske kao na kožni novčanik koji nosite sa sobom u džepu. Kožni novčanik nije mesto gde ćete čuvati svoju životnu ušteđevinu, ali ćete tu imati nešto novca za dnevne troškove. Prodaja ili plaćanje kriptovalutama je mnogo brža i jednostavnija kada koristite software-ske novčanike.

U ovom tekstu predstavićemo tri, po našem mišljenju, najbolja besplatna software-ska kripto novčanika. Ukoliko vam koncept kriptovaluta nije najjasniji, pročitajte naš tekst Šta su kriptovalute? u kome detaljno i na što jednostavniji način, bez korišćenja tehničkih termina, objašnjavamo šta su kriptovalute.

Exodus

Exodus

Exodus je besplatni kripto novčanik za Windows 10, Linux, macOS, Android i iOS. Bitno je napomenuti da na računaru podržava samo 64 bit-ne sisteme, pa ukoliko imate 32 bit-ni sistem, ovaj kripto novčanik neće raditi.

Podržava više od 130 kriptovaluta, a nove kriptovalute se redovno dodaju. U sebi ima ugrađenu kripto menjačnicu, pa je menjanje kriptovaluta veoma jednostavno i brzo.

Ovo je, takođe, kripto novčanik namenjen početnicima. Korisnički interfejs je lep, pregledan i lak za upotrebu. Na web sajtu kompanije možete pronaći video tutoriale, blog na kome autori objašnjavaju kripto tehnologiju i forum na kome možete da postavljate pitanja na koja autori redovno odgovaraju.

Dok je ovaj kripto novčanik odličan za početnike, nije baš najbolji za napredne korisnike, zato što mu fali mi dosta naprednih opcija. Takođe, ovo je program zatvorenog koda. To znači da kod programa nije javno dostupan. To je sasvim suprotno od celokupne ideologije kriptovaluta gde je sve otvoreno i javno dostupno.

I pored ovih kritika, ukoliko tek ulazite u svet kriptovaluta, Exodus je odličan kripto novčanik za vas. Čak i ako niste početnik predlažemo vam da na umu imate Exodus-ov web sajt zato što je to odličan resurs da upotpunite svoje znanje.

Platforma:
Windows 10, Linux, macOS, Android i iOS

Da preuzmete Exodus kliknite OVDE.

Electrum

Electrum

Electrum je besplatni kripto novčanik za Windows 7, 8 ,10, Linux, macOS i Android. Ovo je jedan od prvih kripto novčanika za Bitcoin. Nastao je 2011. godine i od tada se malo promenio. Po našem mišljenju, kao i po mišljenju mnogih korisnika, ovo je jedan od najbezbednijih software-skih kripto novčanika.

Korisnički interfejs izgleda zastarelo, mada ne i ružno. Na površini, opcije koje nudi izgledaju minimalne, ali prava snaga ovog novčanika dolazi kada pogledamo “ispod haube”.

Electrum je program otvorenog koda, što znači da je kod dostupan svima da ga menjaju i prilagođavaju svojim potrebama. Tu dolazi prava snaga Electrum-a. Iako u korisničkom interfejsu nema mnogo opcija u kodu možete maltene sve da menjate. Zato ovo nije kripto novčanik za početnike.

Najveća mana Electrum-a je da podržava samo Bitcoin. Takođe, u sebi ne sadrži ugrađenu kripto menjačnicu, ali ovo ne smatramo prevelikim nedostatkom, posebno ako uzmemo u obzir da je namenjen profesionalcima.

Platforma:
Windows 7, 8 ,10, Linux, macOS i Android

Da preuzmete Electrum kliknite OVDE.

Coinbase

Coinbase

Coinbase je besplatni kripto novčanik kome na računaru pristupate putem web sajta, tako da je dostupan na svim operativnim sistemima, a na mobilnom telefonu putem aplikacije za Android i iOS.

Coinbase kripto novčanik je verovatno najlakši način da čuvate, kupujete i prodajete kriptovalute, zato je pogodan za početnike. Možete ga povezati sa svojim računom u banci za lak transfer novca. Omogućava trgovinu sa 62 kriptovalute.

Interesantna opcija koju nudi ovaj kripto novčanik je to da vam daje mogućnost da gledate video reklame i radite kvizove posle čega ćete biti nagrađeni malom količinom kripto valuta. Nismo baš sigurni koliko možete da zaradite na ovaj način, ali ne verujemo da ćete se obogatiti.

Korisnički interfejs je lep i lak za korišćenje, što je odlično za početnike, a nudi i programerski interfejs za napredne korisnike. Najveća mana ovog kripto novčanika je da provizija za čuvanje i transfer kripto valuta može biti dosta veća nego na drugim novčanicima.

Platforma:
Android, iOS i web sajt

Da preuzmete Coinbase kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *