Web3 – novi i bolji internet

Web3 – novi i bolji internet

Web3 je zamisao ili koncept (skup principa i tehnika) o narednoj fazi razvoja interneta koji je decentralizovan, interaktivan, otvorenog koda i sa većom kontrolom od strane korisnika. Da bi bolje objasnili šta je to što Web3 menja i šta donosi, vratićemo se nekoliko decenija u prošlost.

Istorija interneta ili Web1, Web2, Web3

Prva faza postojanja interneta se uobičajeno naziva Web1. To je internet koji najvećim delom sadrži statične stranice. Aktivnosti korisnika su se najčešće svode na čitanje. Nema interaktivnosti. Korisnici nisu i stvaraoci interneta.

Sada se nalazimo na vrhuncu Web2 faze interneta. Njega određuje interaktivnost i sadržaji koje kreira korisnik. Najbolji primer toga su društvene mreže (Twitter, Instagram, TikTok). Platforme teže centralizaciji – velike kompanije su vlasnici (Google, Amazon, Meta), koji određuju pravila, sve podatke drže i kontrolišu na svojim serverima. Ne treba zaboraviti da se tim serverima nalaze i detaljni podaci o svakom korisniku.

Web3 podrazumeva takođe interaktivnost, ali i veću kontrolu od strane korisnika i decentralizaciju interneta. Pojam decentralizacija znači da ne postoje glavni, centralni serveri i kompanije gde se slivaju podaci miliona ljudi i njima upravlja. Decentralizacija se realizuje pomoću blockchain tehnologije. To je digitalni zapis o transakcijama raspoređen na mnoštvo računara, koji međusobno kontrolišu ispravnost zapisa. U Web3 svetu korisnici imaju veću kontrolu nad svojim podacima, što se postiže pomoću kriptografskih ključeva.

Web3 podrazumeva primenu kriptovaluta za finansijski deo transakcija. One se najčešće koriste u okviru decentralizovanih aplikacija (dApps). Te aplikacije su kreirane pomoću blockchain-a i zato trebaju biti sigurne i transparentne. Pametni ugovori su još jedan aspekt Web3 ekosistema. To su ugovori koji se samostalno izvršavaju kada se ispune digitalno zapisani uslovi. Takvi ugovori povećavaju poverenje i ubrzavaju transakcije, jer se smanjuje potreba za posrednicima.

Web3 u sadašnjosti

Web3 je sada u početnoj fazi razvoja. Ima puno stvari koje još nisu definisane ili nisu definisane na zadovoljavajući način. Ipak, mnogo od toga što bi Web3 trebao da bude postoji i danas. Tehnologije koje smo pomenuli, sada nisu preovlađujuće, ali postoje. O programima otvorenog koda ili veštačkoj inteligenciji (AI), koji čine neizostavni deo Web3 pogleda na svet, i mi smo pisali više puta (ChatGPT, MaxAI, Compose AI, itd).

Navešćemo neke realne primere tih tehnologija, a vi možete detaljnije da ih istražite:
Decentralizovane Autonomne Organizacije (DAO) (MakerDAO i DAOstack)
Decentralizovane društvene mreže, sa korisničkom kontrolom sadržaja i svojih podataka (Steemit i Mastodon)
Decentralizovane finansije (DeFi) – trgovanje, pozajmljivanje ili zaduživanje, bez posrednika.
Decentralizovane Berze (DEX) (Uniswap i SushiSwap)
Vlasništvo nad digitalnom imovinom pomoću NFT-ova (Non-Fungible Tokens)
Decentralizovane Platforme za Skladištenje Podataka (Arweave i Filecoin)
Decentralizovane Platforme za Kreiranje Sadržaja (Mirror i Audius)
Decentralizovane igre (Axie Infinity i Decentraland)

Budućnost Web3

Zamislite: umesto da Google ili slične kompanije rade sa vašim podacima šta žele, da ih dele sa trećim licima (što je samo lepa fraza za prodaju vaših podataka), vi odlučujete šta radite sa podacima, da li ih čuvate, delite, prodajete… Opet zamislite kako obavljate finansijske transakcije bez banaka. Zamislite i da su na internetu krađe i prevare skoro nemoguće, a transakcije transparentne i nekoruptivne. To je samo mašta. Velike kompanije su uvek imale dovoljno moći da sve izokrenu i pretvore u svoju korist. Možda će prikazati Web3 kao opasno mesto kojim vladaju kriminalci ili će napraviti njihov Web3+. Istovremeno će protežirati svoje kriptovalute ili otkupljivati pa gasiti kvalitetne projekte. Pogrešnom ili preteranom upotrebom devalviraće i najuzvišenije ciljeve. I sam internet je nekad značio slobodu komunikacije i znanje za sve, a onda je sve više postajao novo sredstvo za porobljavanje.

U Web3 koncept je ugrađeno puno humanih i slobodarskih ideja. Veliko je pitanje da li će razvoj interneta ići u tom pravcu. Kada bi se ostvario samo deo planova Web3-vizionara, to bi bio uspeh. Možda Web3 nije cilj, već samo dobar put.

Platforma:
internet

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *